GUIDE: League of Legends

Guide League of Legends

Derfor er det viktig å finne rollen som passer deg

Det er ikke du som velger helten, men helten som velger deg.

FORKLARING AV ORD OG UTTRYKK:

Kontroll av «vision»: Å få synlighet i et område, eller å nekte fienden synlighet.

«Jungle pathing»: Hvordan en jungler planlegger å klarere jungelen så effektivt som mulig. Dette begrepet kan også henvise til hvilken rute jungleren tar for å sette opp overraskelsesangrep.

Kontroll av mål: Når et lag eller en spiller prioriterer mål fremfor drap, og hvordan de oppnår kontroll over de ulike målene. Et eksempel på dette er ved å nekte motstanderen «vision» i et gitt område.

«Counter jungle»: En avansert teknikk der jungleren invaderer motstanderens side av jungelen og enten tar deres creeps eller prøver å drepe den andre jungleren mens han prøver å klarere sin side av jungelen.

Kit: Ferdighetene til en helt. Det kan også henvise til heltens passive egenskap eller eller angrepsradius.

Split push: En strategi der en helt som er i stand til å duellere en annen helt i en én-mot-én-situasjon sendes til en separat lane for å trekke oppmerksomheten fra fienden og sette dem i vanskelige situasjoner.

League of Legends er et komplisert spill fylt med uforutsette variabler og situasjoner. For å forbedre seg er det nødvendig å mestre et hav av ulike ferdigheter, i tillegg til strategiske og taktiske konsepter som er helt avgjørende i søken om å vinne.

Det er imidlertid én ting som kanskje er viktigere enn å være en autoritet på hvordan man skal kontrollere «vision», eller ha inngående kunnskap om dusinvis av lane matchups; nemlig evnen til å finne den rollen som passer deg best.

LES OGSÅ: Triksene for å unngå «tilting»

Finn helten du trives best med

Det første steget er å finne ut hvilken helt du liker best, og hvorfor du liker den helten. 

Når du spiller en spesifikk rolle er det begrenset hvor mange helter som tilfredsstiller kriteriene til den rollen. Med andre ord vil du ha et større fokus på færre helter. Dette øker sannsynligheten for at du kommer til å mestre de heltene du spiller i den rollen på et høyere nivå. Slik presenterer det en mulighet til å fokusere på andre aspekter ved spillet som for eksempel å kontrollere «vision», «jungle pathing», målene underveis og så videre. Det tilbyr deg med andre ord muligheten til å betrakte spillet i et helt annet perspektiv, og som et resultat blir du rett og slett en bedre spiller. 

Det er generelt sett helten du spiller som dikterer rollen din. Det er derfor nødvendig å overveie hva slags type spillestil du har, og hvilken helt som komplimenterer den måten å spille på. Enhver spillestil defineres av ulike kjennetegn, og ved å gjenkjenne disse kjennetegnene kan du finne den helten som er best tilpasset din stil.

Hovedsakelig er det to spillestiler i League of Legends: Offensiv og defensiv. En offensiv spillestil kjennetegnes ved impulsivitet. Offensive spillere spiller reaktivt; avhengig av faktorer som hvorvidt motstanderen har flash eller ikke, eller nettopp brukte en viktig ferdighet, vil de ikke nøle med å ta sjanser for å potensielt sikre seg en fordel, om enn det er risikabelt. De er selvsikre i deres mekaniske evner, og er ikke redde for å prøve nye og ukonvensjonelle taktikker.

I disse klippene får du en pekepinn på den aggressive spillestilen til «Febiven».

Defensive spillere har en mer strategisk fremgangsmåte. De er metodiske og kalkulerende, og vil betrakte omstendighetene nøye før de forplikter seg til et spill eller følger en diskutabel ordre som for eksempel å begynne Baron uten vision. Defensive spillere vil også samle så mye informasjon om motstanderne sine som mulig for å sette dem i ubehagelige situasjoner, og eventuelt opparbeide seg opparbeide seg en «creep score»-ledelse eller et potensielt drap basert på den informasjonen.

Alle spillere vil nok kjenne seg igjen i en av disse to beskrivelsene i større eller mindre grad. Selvfølgelig eksisterer det unntak. Det er mange spillere som sikkert identifiserer seg med flere av særtrekkene, selv om de spiller mer offensivt, eller mer defensivt. Disse to kategoriseringene kan imidlertid gi deg et godt grunnlag for å identifisere hva spillestilen din er. For å bedre illustrere og forstå nyansene som definerer disse to veldig forskjellige fremgangsmåtene la oss ta en titt på et par konkrete eksempler.

Dette klippet demonstrerer de defensive ferdighetene til Froggen.

«Febiven» er en profesjonell spiller og et av de nyeste tilskuddene i det europeiske LCS. Med hans aggressive stil prøver han å kontrollere spillets tempo ved å vinne lanen sin og trekke press fra motstanderens jungler. Dette er et typisk eksempel på en aggressiv spillestil.

I kontrast kan vi se på «Froggen». Med sin dominerende prestasjon i sesong 2 har «Froggen» utviklet en kontrollert og presis stil hvor han presser motstanderne sine konstant mens han opparbeider seg en gull-ledelse, noe som effektivt tvinger fienden hans til å spille på hans premisser. Han får ikke ofte «solo kills», og han beveger seg sjeldent over i andre «lanes» for å hjelpe laget sitt, men gjennom en disiplinert fremgangsmåte påvirker han spillet dramatisk på andre måter. Dette er et typisk eksempel på en defensiv spillestil.

Ut ifra disse to eksemplene kan du sikkert bedre gjenkjenne hvilke kjennetegn som best reflekterer hvordan du spiller. Liker du å spille aggressivt med et større fokus på å mekanisk utmanøvrere motstanderen din, eller er du fornøyd med å farme og foretrekker heller å føle ut motstanderen din før du bestemmer hva ditt neste trekk er?

LES OGSÅ: Egoer kan ikke styre e-sporten på bekostning av profesjonaliteten

Eksempler på offensive og defensive helter

På grunnlag av denne kunnskapen kan vi etablere et sett med helter. Ettersom hver rolle er unik og har veldig forskjellige funksjoner kan det derfor være greit å først få en oversikt over hvordan en offensiv og defensiv stil påvirker hvordan hver enkelt rolle spilles.

Tips for hvordan du velger Support.

Support

Offensiv spillestil: Leona, Thresh

Leona og Thresh er to av de mest aggressive supportene i League of Legends. Med deres evne til å lage plays selvstendig passer de godt til spillere med en offensiv innstilling. Den eneste forutsetningen for å spille disse heltene til deres potensiale er å anerkjenne åpninger i spillets løp og selvsikkert utnytte disse.

Defensiv spillestil: Taric, Soraka

Taric og Soraka står i direkte motsetning til Leona og Thresh. Ferdighetene deres belønner god forståelse av spillet på et helhetlig nivå, som for eksempel kontroll av vision, identifisering av trusler og nøytraliseringen av disse.

Tips til hvordan du velger din ADC.

Marksman

Offensiv spillestil: Draven, Graves

Draven og Graves står som symbol for de som liker å spille aggressivt. Disse heltene er begge gode til å eliminere motstanderne med deres høye skadeverdier. Derfor er ferdighetene deres perfekte til å komplimentere en aggressiv spillestil. 

Defensiv spillestil: Caitlyn, Ezreal

Caitlyn og Ezreal representerer en defensiv innstilling. For å spille dem effektivt er det viktig å presse motstanderne fremfor å gå «all in», og fokusere mer på å ta fordelaktige trades og farme trygt. 

Tips for å velge Top Lane.

Top Lane

Offensiv spillestil: Darius, Riven

Darius og Riven har i likhet med Graves og Draven høye skadeverdier, og konsekvent kompenseres man generøst for å spille aggressivt, ta sjanser og utspille motstanderne sine.

Defensiv spillestil: Shen, Nasus

Med disse to Top Lane-heltene er tålmodighet en dyd. Selv om Shen og Nasus ikke nødvendigvis er de sterkeste lane-bøllene utvikles de utrolig bra mot slutten av spillet. Ved å spille trygt og hjelpe laget gjennom «split pushing» eller ved å sikre mål har disse to heltene makten til å endre flyten i et spill fra umulig vanskelig til overraskende enkelt. 

Tips for å velge Mid Lane.

Mid Lane

Offensiv spillestil: LeBlanc, Talon

LeBlanc og Talon eksemplifiserer hva det betyr å ubarmhjertig snikmyrde fiendene sine med dødelig nøyaktighet. Disse heltene er instrumentelle i å presse motstanderne sine, lage plays og vinne spill på egenhånd.

Defensiv spillestil: Twisted Fate, Orianna

Twisted Fate og Orianna har imidlertid en veldig annerledes måte å spille på. De har ikke i nærheten av det samme potensialet til å få solo kills som LeBlanc og Talon, men de er eksepsjonelt gode til å spille trygt, sikre objektiver og roame for å skape press i de andre lanene.

Tips til hvordan du velger din Jungle-helt.

Jungle

Offensiv spillestil: Shaco, Nunu

Shaco og Nunus styrke ligger i deres stridslystenhet, understreket i deres kit. Ferdighetene deres tillater dem å aktivt counter jungle og endeløst frustrere motstanderne sine. De er veldig gode til overraskelsesangrep og sikre mål tidlig i spillet, men faller av ganske betydelig mot slutten.

Defensiv spillestil: Skarner, Hecarim

Skarner og Hecarim er begge svake tidlig i spillet, men utvikler seg veldig bra underveis. Som et resultat er det viktig å farme så mye som mulig. Kommer de seg ut av denne fasen foreligger det utrolige muligheter i å sikre mål, og bidra med mye skade og evnen til å overleve utfordrende team fights.

LES OGSÅ: Dette må de norske lagene gjøre for å nå toppnivå »

Sjekk hvem som har designet favorittheltene

Nå har du forhåpentligvis fått et innblikk i forskjellen på de ulike rollene, og hvordan en eventuell offensiv eller defensiv stil fungerer i sammenheng med disse.

For noen kan derimot en litt mer ukonvensjonell metode virke bedre. Ettersom du prøver ut ulike helter er det ikke nødvendigvis bare spillestilen til helten som appellerer til deg. Kanskje grunnen til at du liker en gitt helt mer enn en annen er på grunn av kunststilen eller fordi det er noe spesielt ved helten som muligens ikke relaterer direkte til ferdighetene, men noe annet. I så fall kan det være relevant å ta en titt på hvem som har designet helten, eller hadde ansvaret for heltens kunststil. På Wikia-siden til League of Legends kan du nemlig se hvem som har designet hvilken helt, og hvilken artist som er ansvarlig for kunststilen.

Det høres kanskje klisjé ut, men når alt er sagt og gjort er det ikke du som velger helten, det er helten som velger deg. Forhåpentligvis kan denne artikkelen hjelpe deg på vei til å identifisere spillestilen din, finne ut hvilke helter du kan prøve ut og gi deg en idé om hvilken rolle som passer deg best. Allikevel er det ikke noe spørsmål om at den beste måten å finne den rollen du liker mest er ved å spille mye og eksperimentere.

Bare husk at det viktigste er at du har det gøy i den rollen du spiller, og med de heltene du spiller i den rollen. På slutten av dagen handler det tross alt ikke bare om reisemålet, men om reisen.

Lykke til!

Kommentarer (28)

Forsiden akkurat nå

Til toppen