Axie Infinity - Ronin Network

Hackere stakk av med milliarder fra NFT-spill med norsk gründer på eiersiden

Blokkjeden bak spillet Axie Infinity ble ranet.

Sky Mavis

Ronin, blokkjeden som benyttes for NFT-spillet Axie Infinity, ble ranet tidligere denne måneden. Hackerne klarte å bryte seg inn i systemet, og stakk av med kryptovaluta til en verdi av over 600 millioner dollar – omtrent 5,2 milliarder kroner.

Stjal nøkler

Dette er NFT-er

Non-fungible token (NFT) er en unik digital dataenhet. Målet er å etablere et teoretisk eierskap til enheten via et ektehetsgarantisertifikat som lagres i en blokkjede.

Siden gjenstanden er digital er det likevel ingenting som hindrer noen i å lage en kopi av NFT-en. Alt handler derfor om et bevis på eierskap. Den mest utstrakte bruken nå er eierskapsgarantier til digital grafikk.

I spill er NFT-er per dags gjenstander som kan selges og byttes. Gjenstandene kan være kosmetiske eller ha faktisk påvirkning på selve spillet. Når gjenstandene har påvirkning på spillet, inngår de ofte i en "play to earn"-modell, altså at man i teorien skal tjene penger på å spille.

Axie Infinity er et såkalt play-to-earn-spill, der spillere tjener kryptovaluta gjennom spilling. Man kan også kjøpe og selge eiendom og andre gjenstander i spillet som NFT-er. Utvikler Sky Mavis skryter av 2,8 millioner daglige spillere, som har utført transaksjoner via Ronin-nettverket til en verdi av totalt 31 milliarder kroner.

På sine nettsider forteller gjengen bak Ronin at innbruddet ble utført 23. mars. Det ble imidlertid ikke oppdaget før nesten en uke senere, da en bruker plutselig ikke fikk tatt ut kryptoen sin.

Undersøkelser viste at hackerne hadde lurt til seg tilgang på fem private nøkler. Ronin-nettverket er satt opp med ni forskjellige verifiseringspunkter, men bare fem av disse må gi grønt lys for at en transaksjon skal gå gjennom. Med sine fem nøkler kunne gjerningspersonene dermed fritt foreta transaksjoner på blokkjeden.

Norsk gründer bak selskapet

Sky Mavis er et vietnamsk selskap som ble grunnlagt av fem personer. Blant dem er nordmannen Aleksander Leonard Larsen, som også er driftsjef for selskapet.

Til Shifter forteller Larsen at selskapet håper å få tilbake pengene, men at det i så fall kan ta tid.

– Tyvene viser stor kompetanse i mye av det de gjør. Foreløpig har vi en del leads til pengene men det er et stykke igjen, sier Larsen til nettavisen.

Ronin lover også strengere sikkerhet, og heretter vil systemet blant annet kreve godkjenning fra minst åtte av de ni verifiseringspunktene.

LES OGSÅ: Deus Ex-skaperen mener NFT er latterlig »

Siste fra forsiden