Heavy Rain-studioet anklages for å være en arbeidsplass preget av sexisme og rasisme

Studiolederne David Cage og Guillaume de Fondaumière avviser anklagene på det sterkeste.

Bilde fra kommende Detroit: Become Human.
Quantic Dream

Tre franske aviser – Le Monde, Canard PC og Mediapart – publiserte søndag kveld artikler med anklager om drøye arbeidsforhold i det franske spillstudioet Quantic Dream. Studioet er kjent for spill som Heavy Rain, Beyond: Two Souls og kommende Detroit: Become Human. Eurogamer har oversatt og videreformidlet deler av innholdet.

Det er de to studiolederne David Cager og Guillaume de Fondaumière som anklages for å la en ukultur preget av sexisme og rasisme blomstre fritt, samtidig som de anklages for usømmelig oppførsel og for å presse de ansatte til å jobbe overtid.

Både nåværende og tidligere ansatte har til Le Monde bekreftet at studioet er en svært lite høytidelig arbeidsplass, og mens enkelte peker på kulturen som upassende, er det andre som mener den uformelle stemningen fungerer.

Alle de tre avisene trekker frem et bildearkiv med om lag 600 photoshoppede bilder av de ansatte, der ansiktene deres har blitt limt over personer i pikante eller støtende situasjoner, noen med påklistrede sexistiske ytringer, og andre ikledd Nazi-uniformer.

Bildearkivet skal ha blitt sendt rundt via e-post så langt tilbake som i 2013, men det var først tidlig i 2017 da en av de IT-ansvarlige samlet sammen bildene, at de ansatte sendte inn en klage.

– Anklagene er latterlige, absurde og groteske

Cage fremstilles som en svært streng lederfigur som krever lange arbeidsdager, og som ikke tar til seg tilbakemeldinger fra de ansatte. I tillegg har han ifølge anklagene gjentatte ganger kommet med drøye vitser, upassende kommentarer mens hans kone har vært tilstede, og han skal ha slengt rundt seg med upassende kommentarer om skuespillerinnene som figurerer i spillene hans.

Andre hevder at studiolederen har kommet med homofobiske og rasistiske vitser på arbeidsplassen.

David Cage avviser på sin side anklagene på det sterkeste til avisene, og kaller dem latterlige, absurde og groteske.

– Vil du snakke om homofobi? Jeg jobber med Ellen Page, som kjemper for LBGT-rettigheter. Vil du snakke om rasisme? Jeg jobber med Jesse Williams som slåss for sivile rettigheter i USA … Døm meg ut ifra mine verker, uttaler han til Le Monde.

Med-grunnlegger Guillaume de Fondaumière anklages på sin side for å legge an på ansatte, noe også han avviser på det sterkeste.

– Vil fortsette å klage

Quantic Dream slapp senere en offisiell uttalelse der også de avviser alle anklagene.

– Artiklene som ble publisert i dag inneholder forskjellige anklager mot Quantic Dream, dets ledere og ansatte. Vi aviser kategorisk alle disse anklagene. Quantic Dream leverte inn en klage for noen måneder siden, og vi vil fortsette å klage, står det i uttalelsen som kan leses på Twitter.

– Vi oppfordrer alle interesserte om å lese svarene som våre ansattrepresentanter og vår HRS-komite leverte til journalister før publisering.

– Det er ikke plass til upassende oppførsel eller praksis hos Quantic Dream. Vi har tatt, og kommer alltid til å ta, slike klager på alvor.

– VI setter pris på hver eneste person som jobber hos Quantic Dream. Det er svært viktig for oss at vi opprettholder et trygt arbeidsmiljø som lar oss alle dra inspirasjon fra vår delte lidenskap for å lage videospill.

Siste fra forsiden