Heftige spillturneringer på Dreamhack denne uka

Se hvilke toppoppgjør vi kan vente oss i Counter-Strike, Battlefield, League of Legends og mange andre spill.

Fra Dreamhack Open i Bukarest tidligere i år.
Helena Kristiansson/Dreamhack

I dag går startskuddet for et nytt Dreamhack Winter i Sverige. Dette regnes som verdens største dataparty, men årets arrangement byr som vanlig også på svært mange interessante turneringer for de som er interessert i esport.

Her er en oversikt over hvilke store Dreamhack-turneringer du kan følge resten av denne uka. Alle spillene har hver sin offisielle stream, som du kan kikke på via Dreamhack.tv.

StarCraft II

Når DreamHacks StarCraft II-turnering går av stabelen torsdag kveld er det med 19 høyprofilerte spillere på startstreken. 16 av spilleren har kvalifisert seg til årets DreamHack-finale gjennom plasseringer i de fire foregående turneringene i år, mens tre spillere har sikret seg en plass i det gode selskap gjennom onlinekvalifiseringer. De skal nå kjempe om en premiepott på nærmere 500 000 kroner.

Spillerene som deltar er en solid miks av de allere beste spillerene i verden, samt noen av de mest profilerte ikke-koreanerene. Blizzcon-finalistene Kim «sOs» Yoo Jin og Lee «Jaedong» Jae Dong stiller til start sammen med blant annet GSTL-vinner Lee «INnoVation» Shin Hyung og IEM New York-vinner Lee «Life» Seung Hyun. De to sistnevnte blir av mange sett på som to av de mest toneangivende StarCraft II-spillerene den siste tiden.

Blant den ikke-koreanske kontigenten finner vi hjemmehåpene Johan «NaNiwa» Lucchesi , Jeffrey «SjoW» Brusi, den tyske publikumsfavoritten Dario «TLO» Wünsch og spanske Pedro «LucifroN» Moreno Durán. Finske Vesa «Welmu» Hovinen var i utganspunktet også kvalifisert, men måtte trekke seg fra turneringen grunnet sykdom.

«NaNiwa», «TLO» og «LucifroN» får bryne seg på hverandre i gruppe A, mens «SjoW» får en beintøff vei videre i selskap med fire koreanere i gruppe C. I gruppe D er det Michael «Goswser» Dobler som skal forsvare den amerikanske æren.

Turneringsformatet går over et gruppespill hvor 16 spillere avanserer, de to beste fra hver gruppe går inn i et vinnersluttspill, mens nummer tre og fire i gruppene spiller tapersluttspill. Skulle en spiller i vinnerpuljen gå på et tap vil han få en ny mulighet til å avansere til finalen gjennom taperpuljen. Vinnerne av de to sluttspillene møtes i storfinalen for å gjøre opp om seieren.

Sjekk også ut vår seerguide til StarCraft II, så får du mer ut av sendingene fra Dreamhack.

Riot Games

League of Legends

Under helgens DreamHack møtes også åtte League of Legends-lag til dyst. Tre av de kvalifiserte lagene, Ninjas in Pyjamas, Copenhagen Wolves og Team Ultra Vires, har allerede meldt frafall, og erstattes med lagene Team Property, tRICKED eSport og LowLandLions. Her møter de inviterte spillere fra GF-Gaming og Storm Games Clan, i tillegg til det fjerde kvalifiserte laget, SK Gaming.

De siste to plassene i gruppespillet er fremdeles ubestemt, men vil i løpet av uken fylles av lagene som vinner de siste kvalifiseringene. Kvalifiseringskampene foregår torsdag 28. november. Disse vil da bli en del av de åtte lagene som skal kjempe om en samlet premiepott på nesten 200 000 kroner.

Les også
Anmeldelse: Battlefield 4

Vil du vite mer om de grunnleggende elemtene i League of Legends? Les vår seerguide til det populære konkurransespillet.

Battlefield 4

Da besøkerne av sommerens DreamHack-begivenhet fikk spørsmål om hvilket spill de helst ville se i turneringssammenheng, stilte hele 34% av spillerne seg bak Battlefield 4. Sett i sammenheng med DICE og EAs storsatsning på esport gjennom Electronic Sports League, er det dermed ikke overraskende at Battlefield 4 allerede nå gjør sin DreamHack-debut.

Selv om Battlefield for mange ses på som et spill i stor skala med mange spillere, er konkurransefokuset lagt på fem-mot-fem i modusen Domination, da dette er mer tilskuervennlig.

Som i Battlefield 3 er det fortsatt AMD og Sapphire som står som hovedsponsorer bak turneringen, og med en premiepott på nesten 100 000 kroner er det duket for et storslagent arrangement.

Turneringen består av to deler, hvorav hovedturneringen spilles av åtte lag. Seks av disse lagene er direkte invitert til arrangementet, mens de to siste må se seg nødt til å kvalifisere seg på stedet.

I listen over inviterte lag finner vi anerkjente spillorganisasjoner som aAa, 3DMAX, Dignitas, Meet Your Makers, Eyeballers og Fnatic. Alle har mye erfaring fra forrige Battlefield-installasjon, og siden spillet fortsatt er i en tidlig fase kan alt skje.

De fem spillerne i Fnatic regnes som et av de mestvinnende Battlefield-lagene gjennom tidene, så de er sterke favoritter i helgens turnering. Likevel vil det bli hard konkurranse fra både Eyeballers, Dignitas og mYm. Alle har bevist at de definitivt er topplag.

Counter-Strike: Global Offensive

Vinterens utgave av DreamHack presenterer en av de definitivt største Counter-Strike-turneringene gjennom tidene, med en premiepott på over 1,5 millioner norske kroner.

Ulikt Battlefield 4-turneringen inkluderer Counter-Strike-begivenheten hele 16 lag, hvorav 14 allerede er bestemt. Her har syv lag blitt invitert på grunnlag av tidligere meritter, mens de syv andre har kvalifisert seg gjennom diverse turneringer i løpet av halvåret. DreamHack er derimot først og fremst et dataparty, og de to siste lagene kommer dermed også her fra den lokale kvalifiseringsturneringen i Jönkoping.

Ikke ulikt tidligere turneringer er det svenske Ninjas i Pyjamas som står som forhåndsfavoritt etter en relativt sterk turneringshøst. Det er derimot ikke til å se bort ifra at de siste månedene har vært tunge, og mange tror franske VeryGames står klare til å dytte dem av tronen. Dette vil også være den siste turnering for laget under den franske spillorganisasjonens vinger, da organisasjonen tidligere i måneden annonserte at de legger ned grunnet økonomiske problemer. Til tross for dette tok laget nylig hjem seieren i MSIs Beat It-finalen i Kina, og vil nok uten tvil fortsette sin Global Offensive-karriere på egenhånd i 2014.

Det er ikke bare premiepengene som er storslagne i Steelseries Counter-Strike: Global Offensive-turneringen. Med et live-team på hele seks verter og kommentatorer vil oppfølgningen av helgens kamper være tett. Her vil også norske Jonas «bsl» Alsaker, grunnleggeren av et av to-tusentallets absolutt beste Counter-Strike-lag, Team NoA, være tilstede.

Quake Live

Quake Live har lenge vært en DreamHack-klassiker, og det overrasket dermed mange da spillet ikke ble representert ved DreamHack Summer. Nå er det aldrende spillet tilbake, med en offisiell premiepott på nesten 100 000 kroner. I tillegg har over 30 000 kroner blitt samlet inn gjennom Quake-miljøet til ESReality, i et ønske om å belønne fler enn kun de fire beste spillerne i turneringen. Tatt i betraktning den korte tiden innsamlingstiden på to uker er det uten tvil en fantastisk motivasjon innad i miljøet for å skape den beste turneringen som mulig. Ulikt Battlefield og Counter-Strike spilles Quake Live i en duellsammenheng, hvor en og en spiller settes overfor hverandre.

Donasjonene er imidlertid ikke så overraskende dersom an tar en titt på listen over de 32 spillerne som er tilstede ved helgens Quake Live-turnering. Med både nye og gamle legender tilstede vil dette uten tvil være et av de viktigste Quake-oppgjørene på lenge.

Spillere som «av3k», «C0ller», «Cypher» og «rapha» vil definitivt skape blest rundt helgens begivenheter. Samtidig vil det også bli spennende å følge de tre norske representantene «zEuN», «etty» og «plaZma». Selv om førstnevnte muligens vil kunne være svekket av et lengre fravær fra Quake-scenen, skapte han stor blest da han først dukket opp i miljøet, og vil nok uten tvil ha mulighet til å skape spennende situasjoner i helgens kamper sammen med Andreas «etty» Dølbakken. Kenneth «plaZma» Aulie er for mange kjent som en legende innen Call of Duty-miljøet, samtidig som han gang på gang har vist at han ved hjelp av store «railgun»-ferdigheter kan hanskes med de beste også i Quake. Om han er klar for å hamle opp med motstanden i helgens turnering blir dermed interessant å se.

Street Fighter IV, Dota 2 og Heroes of Newereth

Det skal også arrangeres turneringer for 128 spillere i slåssespillet Super Street Fighter IV Arcade Edition på Xbox 360. Premiepotten er på 100 000 svenske kroner, og i følge Event Hubs stiller blant annet «Daigo», «Umehara», «Xian», «Mago», «Tokido, «Ryan Hart» og «Luffy» opp i konkurransen. Den norske fightingportalen Round1KO melder på Facebook at nordmennene «Veggey», «Duppsko», «Phenom», «Brillz», «Arox» og «Chokejacker» også deltar i denne turneringen.

I tillegg skal Dota 2-lagene til Alliance, Fnatic, Liquid og Na'Vi konkurrere i en liten turnering i regi av ASUS. Her er det svimlende 300 000 kroner i premiepotten. Heroes of Newereth er også en del av esport-arrangementet. Du finner mer informasjon om den turneringen på Dreamhack sine nettsider.

Er det fortsatt rom for mer esport i din ukesplan?
Spillenes svar på OL er i gang i Kina »

Siste fra forsiden