PlayStation 5 kontroller

Her er PlayStation 5-kontrolleren

Sony tar farvel med DualShock-navnet, og introduserer DualSense.

DualSense.
Sony

Tirsdag kveld trakk Sony sløret av PlayStation 5-kontrolleren. Den heter DualSense, og du kan se den overfor og i bildene du ser i høyremargen nedover.

Sansene i fokus

Som forventet er DualSense er trådløs, og innsalget til Sony ønsker å ta i bruk flere sanseinntrykk når man spiller på PlayStation 5.

DualSense fra en annen vinkel.
Sony

– Basert på diskusjoner med utviklere konkluderte vi med at følelsen av «touch» i spilling, på samme måte som lyd, ikke har vært noe som har vært i fokus for mange spill. Vi ser en mulighet for innovasjon med PlayStation 5 der vi kan tilby spillskaperne muligheten til å utvikle hvordan de kan høyne følelsen av innlevelse via vår nye kontroller, står det i annonseringen fra Sony-topp Hideaki Nishino.

Taktil tilbakemelding – som skal gi mer detaljerte, små tilbakemeldinger som risting når man kjører på grusveier, eller følelsen av å kjøre gjennom gjørme – er antageligvis det mest merkbare. Adaptive triggerknapper for L1 og L2 skal også by på nye tilbakemeldinger, slik som følelsen av å trekke strengen på en bue bakover når man skyter en pil.

DualSense har stort sett det samme knappeoppsettet som DualShock 4, og berøringsflaten i midten videreføres fra PlayStation 4-æraen. Det betyr at det ikke blir noen problemer med potensielt bakoverkompatible titler på grunn av kontrolleren i hvert fall.

LES OGSÅ: Sony struper PlayStation Network-trafikken »

Ny design

Åpnebart er det gjort store designendringer fra DualShock 4 til DualSense, og kontrolleren ser litt mer bulkete ut. Sony hevder dog at designerne har maktet å endre på ting og pakke alt det nye i et annerledes design, men fremdeles få kontrolleren til å føles mindre og veie mindre enn det ser ut som.

DualSense.
Sony

Det er også gjort grep for å sikre at kontrollerens oppladbare batteri varer lenge mellom ladninger.

Share-knappen, som ble introdusert med DualShock 4, har gjennomgått en forandring. Sony kaller den nye knappen «Create», som ser ut til å by på nye egenskaper i tillegg til å ta bilder og video for deling over nett. Vi får ikke vite mer om hvilke nye funksjonen knappen byr på før senere.

Kontrolleren har også en innebygget mikrofon som skal gjøre det mulig å snakke med andre spillere uten å ha et headsett, men det vil være mulig å koble til et headsett også.

Les også
Test: PlayStation 5

LES OGSÅ: Her er innmaten i PlayStation 5 sammenlignet med Xbox Series X »

Selve PlayStation 5-konsollen vet vi fremdeles ikke alt om. Mannen bak internarkitekturen, Mark Cerny, fortalte en del om bakomliggende teknologi i et forhåndsinnspillt videoinnslag myntet på utviklere i mars, der vi blant annet fikk vite litt om hvordan Sony satser mye på lydteknologi, en kjapp lasting fra SSD fremfor harddisker slik PC-er og konsoller har brukt til nå, og en robust bakoverkompatibilitet med PlayStation 4-spill. Hvordan konsollen ser ut er likevel et mysterium ennå.

PlayStation 5 og konkurrenten Xbox Series X skal begge slippes rundt juletider. Ingen endelig dato er satt ennå. Både Sony og Microsoft har også forsikret om at lanseringen skal gå som planlagt inntil videre til tross for utbruddet av det verdensomspennende koronaviruset. Ingen av konsollene har fått veiledende pris ennå.

Dersom du vil ha varsel om når PlayStation 5 får norsk pris, kan du abonnere på prisvarsel via vår samarbeidspartner Prisguiden.no.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av Gamer.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguiden her »

Siste fra forsiden