Førsteinntrykk

Førsteinntrykk: Tiger Woods PGA Tour 10

Hole in Ten

Hva er vel en sommernatt uten Tiger Woods og hans driver?

Jeg har stor respekt for EA Sports. Det er en av spillverdenens mest krevende øvelser å gi ut årlige spill som makter å innovere og engasjere. Nå er det selvsagt ikke slik at man klarer å gi ut toppspill hvert eneste år, men i fjor hadde man god fremgang i nesten hvert eneste sportsspill. Et av disse var Tiger Woods PGA Tour 09, og straks er det klart for utgaven med titallet bak seg. Kan man virkelig overgå fjorårets prestasjoner?

Kveldshull

Vi har kost oss noen timer med den ferdige utgaven av Tiger Woods PGA Tour 10, og det finnes ikke et spill som passer bedre til sene sommerkvelder. For meg og mine mindre spillinteresserte venner er dette en perfekt konkurranseform etter at grillen har dødd ut og solen har lagt seg. Da ofrer vi søvn og fornuftige tanker for golfslag og putter med livet som innsats.

Hvis du skal spille alene er imidlertid fokuset litt annerledes, her kan du nemlig skape din egen golfer og få ham opp i verdenstoppen. Skapelsesprosessen er underholdning i seg selv, her kan du lage en spiller prikk lik deg selv eller figurer som ser mer ut som monstre fra en annen planet. Fantasien er nesten det eneste som setter grenser her.

Du danner grunnlaget for dine ferdigheter sammen med Tiger Woods’ trener. Han vurderer evnene dine fra start av i fire kategorier, som igjen gir seg utslag på hvordan du spiller. Etter hvert som du går flere og flere runder på golfbanen utvikles ferdighetene dine videre, avhengig av hvordan du spiller. Hvis du hele tiden gjør feil er fremgangen naturligvis begrenset. Du kan også handle inn utstyr som fremmer dine evner på ulike områder, men disse koster flesk med smør på.

I tillegg til å kunne trene hvor som helst på alle tilgjengelig baner, noe som er nytt for året, er det først og fremst to disipliner som er interessante i dette spillet. Den mest omfattende er selvsagt en karriere på PGA Touren, tidkrevende, men samtidig givende. Du kan også velge hvor mange runder turneringene skal bestå av, slik sett kan du «spare» litt tid.

En annen av årets nyheter gjør turneringsspillet ekstra spennende og forlokkende. Nå følges nemlig alle deltakerne direkte, slik at du til en hver tid får oppdateringer om spillere som kjemper i teten. Du kan også høre det i sanntid på banene hvis det jubles eller bues på hull nær deg. Dette gir skikkelig atmosfære. Det spilles også i realistisk rekkefølge. Hvis du ligger dårlig plassert før siste runde må du dermed gå ut tidlig, og vente inn resultatene etter at du er ferdig. Det samme systemet er gjeldende på nett, så du får en skikkelig spennende opplevelse også når du spiller sosialt.

Frisk bris

I år har man også fått med noe som alltid gir meg en sjenerøs bulk i khakibuksen, nemlig dynamisk vær. Med oppkobling til nettet er det ikke bare selvendrende, det er jammen med realistisk også. Hvis det for eksempel regner på banen du spiller på i virkeligheten, vil dråpene også falle i spillet. På samme måte endres vindforholdende, og alle forandringer kan skje fra hull til hull.

Vannet påvirker spillet, ingen tvil om det. Det er spesielt når du er på green av regnet skaper problemer. Gresset suger opp vannet og skaper særs uforutsigbare og vanskelige puttingsituasjoner. Vinden har også innvirkning når den begynner å få skikkelig styrke, og da må du konsentrer deg mens du holder på den dyre golfcapen din.

Den andre hovedmodusen er Tournament Challenge, der du skal emulere de store proffenes tidligere bragder – gjerne skulder til skulder med stjernene. Her møter du Tiger, Jim Furyk og Justin Leonard til dyst på de mange banene. Målet er å slå disse spillerne i bragder de har klart i store turneringer tidligere. Denne modusen har blitt mer interessant med årene, og i PGA Tour 10 er det riktig så fornøyelig å ta slike utfordringer. Dessuten låser du også opp både baner og utstyr her, så det lønner seg å leke med de store.

Les også
Anmeldelse: Tiger Woods PGA Tour 10

Banespillet holder skyhøy kvalitet, det gjorde det også tidligere. Derfor er nyhetene her svært få. En av dem er et nytt system for putting, der du klarere får se hvor mye kraft du må kjøre på med for å nå frem til hullet. Jeg er vant til klassisk putting uten å kikke på «preview line», og denne nyheten er rett og slett bånn i bøtta. Du får en mye mer autentisk og presis putt ved å unngå den forstyrrende og villedende grafikken det nye systemet kommer med. Skru av pronto!

For oss som er spesielt interesserte er det imidlertid et pluss i boka at du hele tiden kan slå opp i de detaljerte reglene fra det amerikanske golfforbundet når du er ute på banen. Da får du en enda dypere forståelse for spillet, og noen av tipsene kan ha avgjørende betydning for hvilke slag du velger å kjøre på med.

Spillet tar små grafiske steg hvert år, og det er ingen tvil om at alt fra vann til enkelte animasjoner ser et hakk bedre ut i år enn i fjor. Likevel er ikke nyhetene her mange. En av dem er for eksempel at man har satt inn flere og mer unike tilskuere enn tidligere. Det blir mer liv, men de er fortsatt ganske synkroniserte i alt de foretar deg. Dessuten er det helt absurd å se golffans stå og heie uten beskyttelse i regnet. Her snakker vi om mennesker som i det virkelige liv har en helt spesiell fetisj for gigantiske paraplyer.

Konklusjon

Jeg er ikke helt sikker på om alle vil være fornøyd med endringene årets Tiger har i forhold til fjorårets utgave. Nyvinningene er ikke veldig mange, og enkelte er heller ikke til det bedre. For meg er værmotoren en åpenbaring, spesielt om man stiller den inn slik at du får det samme været som er der du faktisk spiller i virkeligheten. Det gir helt ny dybde i spillet.

Slagoppdateringer i sanntid under turneringer både lokalt og over nett er også et stort pluss. Da føler man faktisk at man er med i en konkurranse mot andre og ikke bare kjemper mot seg selv – taktikkeri blir enda mer sentralt. Jeg ser frem til å utvikle min kjekke stjernespiller videre, og du kan vente deg en fyldig anmeldelse her på Gamer.no i god tid før slippdatoen.

Tiger Woods PGA Tour 10 kommer til Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 2, Wii og PSP 2. juli. Wii-utgaven vil ha støtte for MotionPlus.

Diskuter artikkelen på forumet

Siste fra forsiden