Intervju

Intervju med Morrowind-designer Todd Howard

Gamer.no slo forleden dag av en prat med selveste Morrowind-designer Todd Howard. Howard svarte velvillig på spørsmålene vi kom med, og mye ny informasjon kom faktisk opp under intervjuet. Gamer.no kom tidligere i år med en omfattende 5 siders omtale av Morrowind, som betegnes som tidenes største rollespill. Hvordan kan det ta på seg slik en ambisiøs tittel?

Side 1
Side 2

Ganske enkelt fordi Morrowind kombinerer alt andre rollespill skiller seg ut med, og legger til enda en heftig dose med dybde. I Morrowind er alt ikke-linært. Du kan spille utallige roller, gå hvor du vil, oppleve mer enn du noen gang vil kunne oppleve i noe annet spill, og alt er utført på en særegen kunstnerisk måte. Morrowind har blitt, sammen resten av Elder Scrolls-serien, selve definisjonen på rollespill.

Gamer.no: Kan du gi oss noen få ord om hvordan det var for deg personlig å jobbe på Morrowind?

Howard: Det var et utrolig stort og bratt fjell å bestige, men det var en like stor belønning å komme til toppen, og fullføre spillet, samt å få det mottatt så bra. Jeg er veldig stolt av det arbeidet Bethesda har gjort på denne titlen.

Gamer.no: Det er ganske klart at du har brukt hundretusenvis av timer på å utvikle dette spillet. Var det verdt det?

Howard: Absolutt. Det er det jeg elsker å gjøre. Vi ga virkelig alt av oss selv for dette spillet, og jeg tror sluttproduktet viser det. Det er virkelig utrolig hvor mye arbeid det tok.

Gamer.no: Hva har vært den mest utfordrende delen i utviklingen av Morrowind?

Howard: Jeg vil vel si størrelsen alene, og nytenkingen bak det. Vi utviklet kildekoden helt fra bunnen av, og måtte hele tiden finne ut nye måter å gjøre ting på. Mesteparten av teamet var nytt også, så vi måtte lære alle opp til å jobbe effektivt.

Gamer.no: Onlinespill ser ut til å være fremtiden. Hvorfor gikk ikke Morrowind den samme veien?

Howard: Det var ikke det spillet vi ønsket å spille. Vi liker singleplayer-spill, og det er det The Elder Scrolls-serien er ment å være. Onlinespill er et helt annet beist. Likevel, det er det vanligste spørsmålet vi får, så vi får se hva som skjer.

Gamer.no: Hadde du, på noe tidspunkt, kontakt med Arena og Daggerfall designer Julian LeFay? Og hvorfor jobbet ikke LeFay på Morrowind?

Howard: Ja, vi har hatt kontakt med Julian helt siden han forlot Bethesda etter Battlespire-prosjektet. Han jobber for tiden ikke i industrien lenger, og jeg håper han snart kommer tilbake.

Gamer.no: Hva vil du si er den største forskjellen mellom Daggerfall og Morrowind?

Howard: Verden rundt deg. Morrowinds verden er mye mer detaljert og unik. Og grafikken er fantastisk.

Gamer.no: Hvilke forpliktelser følte du at du hadde for spillerne av Daggerfall, når du begynte å designe Morrowind? Hvilke standarder følte du at du måtte leve opp til?

Howard: Vi ville at det skulle føles som et Elder Scrolls-spill. At du kunne skape hvilken som helst karakter du ville, og at det føltes som at du aldri ville få se hele spillet. Elder Scrolls-serien handler absolutt om ikke-linært gameplay.

Gamer.no: Hvordan vil Xbox versjonen skille seg ut i fra PC-versjonen?

Howard: Den eneste store forskjellen er grensesnittet. Xbox bruker et annet grensesnitt for å bruke håndkontrollenes fordeler. På mange måter er det raskere å gjøre ting på Xbox sitt grensesnitt.

Gamer.no: Hvordan håndterer dere feilene som har blitt rapportert av spillerne så langt?

Howard: Vi har faktisk nettopp gitt ut en patch. Jeg er sikker på at vi kommer til å gi ut flere i fremtiden, og fikse de feilene spillerne finner. Mange av de problemene vi hører om, er egentlig ikke feil, bare problemer folk har med driverne som er installert på maskinene. Det er den første tingen vi får folk til å gjøre, og det fikser som oftest majoriteten av problemene.

Gamer.no: Morrowind har en mye mørkere og ondere atmosfære enn Arena og Daggerfall. Var dette helt tilfeldig eller en design-avgjørelse?

Howard: Absolutt en design-avgjørelse. Vi ville holde fast til det Morrowind er ment å være i Tamriel-verdenen. Det er et mye mørkere sted, og befolkningen er ikke av den lykkelige typen. Det er eksotisk.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden