Blogg

Kalkulert og edruelig av Sony

Kratos kommer tilbake

Sistemann ut av de «tre store» viste God of War III og et nytt massivt skytespill for 256 spillere under sin E3-pressekonferanse.

Sony var den sist ut av de tre store konsollprodusentene med sin pressekonferanse. Verken Microsoft eller Nintendo hadde de helt store kunngjøringene, med unntak av Final Fantasy-seriens entré på Xbox 360, og det var opp til Sony og slå tilbake.

Det var i går akkurat 15 år siden sjefene i Sony tok avgjørelsen om å lage en spillkonsoll i et lukket styrerom, og Sony fyrte av pressekonferansen med å vise videoer av alt fra Buzz: Quiz TV til Littlebigplanet og Resident Evil 5.

15 år siden avgjørelsen falt

Skjermbilde fra Resistance 2.

Den moderate sjefen i Sony Computer Entertainment America, Jack Tretton, var kveldens konfransier, og begynte konferansen med å fortelle litt historie. «For mange år siden viste Playstation frem CD-teknologien for husholdningene. Så kom Playstation 2 og hadde lignende effekt med DVD-teknologien. Playstation 3 sørget for at Blu-ray formatet vant, og nå ligger alt til rette for at formatet skal gjengjelde tjenesten».

Videre fortsatte Tretton med litt klassisk skryting av Playstation 3s muligheter og hvordan den er veldig godt egnet som et underholdningssenter i stua. Han kunne fortelle at fossen av spill i 2008 startet med Grand Turismo 5 Prologue, Grand Theft Auto IV og Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots. Disse tre spillene «overgikk sine forventninger, og dette er grunnen til at man kjøper en Playstation 3».

Tretton overlot scenen til Ted Price fra Insomniac Games, som kunne vise frem en helt ny Resistance 2-trailer:

– Resistance 2 er mye mer enn en enspillerkampanje. Det støtter åtte spillere i samarbeidsmodus og 60 spillere flerspillermodus. Skala er det beskrivende ordet for Resistance 2. Det sier noe om sjefskampene, områdene, de enorme Chimera-skipene og flerspillerdelen, og spillet byr på mye mer enn hvilket som helst annet skytespill i 2008.

Morsom Littlebigplanet-fremvisning

Skjermbilde fra Littlebigplanet.

Etter traileren hadde gått sin gang, inntok Tretton scenen igjen. Med seg hadde han Alex Evans fra Media Molecule, utvikler av Littlebigplanet. Han viste frem et noe spesielt brett de har laget i anledning pressekonferansen. Den lille figuren Sackboy i Littlebigplanet tok oss fint gjennom det som ellers er tørre bransjetall, og akkompagnert av Tretton, kunne han vise oss at Sony er godt på vei til å nå sitt mål om å selge ni millioner Playstation 2, ti millioner Playstation 3 og 15 millioner Playstation Portable. Morsom presentasjon, hvor det for øvrig kom frem at Littlebigplanet kommer i oktober, og ikke september som tidligere annonsert.

Tretton sendte Evans av scenen og fortsatte kvelden med å fortelle om Playstation 2 og Playstation Network. Man skulle kanskje tro at den ni år gamle traveren er en død konsoll, men det kommer 130 spill til den i løpet av 2008.

Tallet på Playstation Network-kontoer er nå over ti millioner, og Tretton lovet at de vil gjøre kontoen mer personlig og sømløs i forhold til om du logger deg på den via Playstation 3, Playstation Portable eller PC. Plutselig kom Brian Allgeier fra Insomniac Games opp på scenen, og kunne avsløre PSN-spillet Ratchet & Clank Future: Quest for Booty. Spillet skal fortsette der Tools of Destruction slapp. Det er kortere enn sin forgjenger, og vil bli tilgjengelig til en billigere penge denne sommeren. Videre ble videoer av PSN-spill som Pixeljunk Eden, Flower, Pain Amusement Park, Fat Princess med flere fremvist.

Tretton kunne også fortelle at Home er på vei og at de gleder seg stort, men ikke et eneste ord om når vi kan regne med å se det. Han fortalte videre om filmer på Playstation 3, og hvordan videonedlastingstjenesten skal la deg leie og kjøpe filmer, bringe disse over på Playstation Portable og så videre. Tjenesten er selvfølgelig ikke tilgjengelig for oss dødelige europeere ennå, og det var ikke så mye som et lite hint om når vi kan forvente det.

Les også
Anmeldelse: Grand Theft Auto IV

Playstation Portable på vei oppover

Skjermbilde fra Resistance: Retribution.

Playstation Portable fikk også kastet på seg litt glans denne kvelden. Ganske korrekt påpekte Tretton at salget av enheten går opp, og det later til at Sony virkelig begynner å få dreis på konsollen på det japanske markedet. Det viser seg og at Insomniac Games har mange jern i ilden, for Tretton kunne også annonsere og vise frem PSP-spillet Resistance: Retribution for første gang. Videoer på storskjermene viste også at spill som Locoroco 2, Patapon 2 og Super Stardust Portable er på vei til konsollen.

Det var ikke før helt på slutten av konferansen at Tretton virkelig begynte å prate om Playstation 3. Spillene som kommer i løpet av året er jo allerede opplest og vedtatt, men det følger alltid noen ekstra forventninger til E3-konferansene.

Førstemann ut var Jim Lee fra Sony Online Entertainment, som viste frem flerspillerspillet DC Universe Online. Her skal du kunne skape din egen superhelt eller anti-helt og delta i tegneserieverdenen som omslutter figurer som Batman, Superman og så videre. Dette ser ut som et typisk spill for det amerikanske markedet, og jeg fattet ikke et fnugg av interesse gjennom de fem-ti minuttene Lee snakket om spillet.

Skryt fra tredjepartsutviklere

Tretton gjeninntok scenen med noen påfølgende gode nyheter. Sony kommer til å erstatte sin 40 GB-versjon av Playstation 3-konsollen med en 80 GB-versjon til samme pris, så nye kjøpere får tilgang på dobbelt så stor harddisk. Videre viste Tretton en video hvor tredjepartsutviklere fra Ubisoft, Bethesda, 2K Marin med flere, fortalte hvor mye de likte og utvikle til Playstation 3, og at de først nå har begynt å bli kjent med den.

Sony erstatter 40 GB-versjonen med en identisk 80 GB.

De hadde en rekke gode poenger, og man trenger ikke være dataingeniør for å skjønne at i forhold til sin argeste konkurrent, nyter Playstation godt av Blu-rays lagringskapasitet og det faktum at alle versjonene av konsollen leveres med harddisk.

En ny demovideo som viste en rekke av de store titlene for 2008, rullet så over skjermene. Tretton kom tilbake, og kunne stolt annonsere God of War III. Til stor applaus i salen rullet en liten filmsnutt med Kratos over skjermene. Ingen dato, ingen informasjon om hva spillet handler om, og ingen bilder direkte fra spillet. Det kom vel ikke som et sjokk at det skulle komme en eller annen gang, men det er hyggelig at de er såpass langt i utviklingen at de kan annonsere det.

Videre ble det allerede annonserte superheltspillet Infamous vist frem med en video, uten at det var så veldig mye nytt å spore der, annet enn at det kommer våren 2009.

256 spillere på en og samme slagmark

Helt til slutt var det klart for spillet med tidenes mest flåsete navn. Massive Action Game er et flerspillerbasert skytespill fra Sony Online Entertainment. Videoen som ble vist, tyder på at spillet finner sted i en alternativ virkelighet i noenlunde nær fremtid. Det som er helt spesielt med spillet, er at det kommer til å fokusere på lagbasert kamp med inntil åtte spillere på hvert lag, og totalt 256 spillere.

Hvis de får dette til å fungere kan det bli riktig så morsomt. Når 128 mennesker braker sammen med 128 fra den andre fraksjonen, genereres det man kan kalle enorme slag. Et veldig spennende konsept, men jeg ser store utfordringer i hvordan man skal kontrollere kaoset som kommer til å oppstå. En ting er å være kommandant for 32 spillere i Battlefield 2, men jeg kan tenke meg at det er noe helt annet å få 127 idioter til å lystre din eminente slagplan.

Som med de to andre konsollprodusentene, var det ikke det helt store og spore hos Sony heller. I likhet med Microsoft har de flere store titler til den kommende spillsesongen som allerede er annonsert, og til tross for at ingen av pressekonferansene gav «hæla i taket»-steming, blir vi nok fornøyde i år også.

Siste fra forsiden