Anmeldelse

Plants vs. Zombies

Kan hekte de fleste

Herlig, morsom og utfordrende strategi.

Hva gjør du når horder av stønnende, siklende, gryntende og rett og slett innpåslitne zombier forsøker å ta seg inn i huset ditt? Du planter selvfølgelig rad på rad av planter som kan beskytte deg fra svermen av udøde.

Plants vs. Zombies gir deg en evinnelig kamp mellom zombier som ønsker å spise hjernen din og plantene du setter ut for å forsvare deg. Utvikler PopCap har virkelig servert en perle her og laget et spill som nesten alle kan like og de fleste kan elske.

Progresjonens gåte

Hvem som helst kan ha en god idé. Det er hvordan ideen blir satt tilverks som er avgjørende. Plants vs. Zombies følger en enkel sanntidsstrategioppskrift, hvor spilleren setter ut forskjellige tårn, eller planter som de er her, for å forsvare seg mot ferdiglagde bølger av fiender.

Men der Plants vs. Zombies virkelig briljerer er med sin kontinuerlig økende vanskelighetsgrad. Spillets kampanje starter forsiktig med kun et lite antall planter å bruke og få zombier å bekjempe. Raskt får du servert nye planter og nye zombiefiender, og hvert brett byr på nye utfordringer.

Om ikke lenge har du et mylder av planter å velge mellom, og kun et lite antall du kan bruke i hver kamp. Plantene fungerer som kortene i et samlekortspill, og du velger hvilke du ønsker å benytte på hvert brett mens du studerer hva fienden har å stille opp med.

Du har planter av alle slag – de som skyter, de som spiser, de som fungerer som vegger, de som eksploderer også videre. Du må ha planter for å takle hver type zombie, fra de som har rustning, til de som hopper, de som danser og de som flyr.

Hvert brett blir litt vanskeligere for hver gang, og når du endelig har overvunnet zombiene som forsøker å ta seg inn i huset ditt om dagen, møter du de som sikler etter hjernen din om natten. Når det er mørkt må du ta i bruk litt andre planter enn om dagen, og da er soppene fine å ha.

Slik fortsetter utfordringene slik at du må lære deg å bekjempe zombiene enten de kommer når det er tåke, de kommer gjennom bassenget ditt eller de kommer over taket ditt. Hvert brett har sine unike utfordringer, og du må hele tiden lære nye triks og utvikle deg.

Profesjonell enkelhet

Under kamp har du alltid kun en ressurs som du bruker for å sette ut planter. Dette er sollys som du samler inn når det faller fra himmelen eller som du får fra å plante solsikker. Alle kortene som representerer hver sin plante koster en bestemt mengde sollys, så de store klassiske strategielementene blir tatt vare på i dette spillet når du hele tiden må avgjøre hva du skal bruke dine knappe ressurser på.

Like viktig er hvor du setter ut dine forskjellige planter. Zombiene følger fastsatte baner, og fortsetter langs disse banene til de kommer inn i huset ditt. Du må derfor ha riktige planter i riktige baner til en hver tid. Hver bane er delt inn i ruter, og det er plass til en plante per rute.

Det er også viktig at du mestrer strategien bak å sette ut planter i gunstig rekkefølge. Med en alltid økende vanskelighetsgrad er det liten margin for feil, og bare få sekunder med uoppmerksomhet kan ha katastrofale konsekvenser. Etter hvert strømmer nemlig zombiene hurtig på, og med jevne mellomrom kommer de i bølger.

Du må være rask med å trykke på tilgjengelig sollys for å samle det inn, og rask med å spille effektive planter på riktig sted og til riktig tid. Spillet gjør likevel en god jobb i å hjelpe deg med tips, og snart har du taktikkene klare for å mestre de fleste situasjoner.

På hvert brett dukker det også opp mynter, diamanter eller gaver med jevne mellomrom. Disse gir deg penger, og penger kan du bruke til å kjøpe deg nye kort til plantekortstokken, eller mange andre nyttig hjelpemidler. Spesielt gunstig er det å kjøpe seg flere åpne plasser for hvert brett, slik at du kan velge å spille med flere typer planter. For hvert brett du fullfører får du også penger som belønning, og det finnes alltid masse kult å kjøpe i spillets mangfoldige butikk.

Mye variasjon

Det tar ikke spesielt lang tid å spille gjennom hovedkampanjen, men ettersom du forserer forskjellige typer brett åpner du opp nye typer mini-spill du kan bryne deg på utenom kampanjen. Dette er småspill av alle mulige slag, og de har alle sine særegne spesialiteter.

De lar deg for eksempel styre zombiene selv, kjempe mot usynlige zombier eller knuse krukker med skjult innhold. Disse småspillene er ikke bare utrolig underholdende, men gir også belønninger i form av penger og åpner for nye og vanskeligere småspill ettersom du mestrer dem.

Du har også en egen hage som er helt fri for zombier, hvor du kan styre og stelle med forskjellige planter som gir deg penger i belønning. Disse plantene må hele tiden vannes, gjødsles eller dusjes med innsektsmiddel, og det er svært dyrt å utstyre denne hagen godt. Hagen er likevel en utømmelig kilde av penger, og penger er noe du trenger da småspillene blir svært vanskelige og hovedkampanjen starter igjen med større hindringer.

All denne variasjonen gjør det lille spillet Plants vs. Zombies dypt og interessant, og du må spille svært så lenge før du får råd til å kjøpe de beste tingene fra butikken. Når du blir virkelig rik kan du også bygge deg natt- og undervannshager, hvor du igjen kan dyrke pengelagende planter av alle slag.

Spillets grafikk er verken spesielt god eller detaljert, men den passer ypperlig med den gærne settingen, den tåpelige, men morsomme humoren og alle de underlige zombiene. Musikken er lystig og fin, men det er uheldigvis ganske liten variasjon mellom låtene og få av dem, så det er lett å gå litt lei.

Konklusjon

Plants vs. Zombies er et lite og billig spill med gammel todimensjonell grafikk, men disse småtingene spiller ingen viktig rolle. Det er nemlig en sann fornøyelse å spille Plants vs. Zombies. Det har tonnevis med god humor, masse variasjon og dybde og uendelig med sjarm.

Spillet er polert, tilpasset og skreddersydd for å hele tiden holde deg interessert og diske opp med nye utfordringer. Det balanserer alltid på linen mellom det lette og det umulige, og faller aldri ned på den ene eller den andre siden. Strategispillet Plants vs. Zombies er rett og slett herlig underholdning.

Plants vs. Zombies kan kjøpes gjennom utgiver PopCap Games eller distribusjonskanalen Steam.

Diskuter artikkelen i forumet

Siste fra forsiden