Feature

The Last of Us

Kjente du igjen disse fire skuespillerne i HBOs The Last of Us?

Noen av de mest fremtredende figurene i TV-serien hadde helt andre roller i spillet.

Warner Bros. Discovery, montasje Gamer.no

Etter ni episoder ble første sesong av HBOs The Last of Us avsluttet på sedvanlig emosjonelt vis natt til mandag. Det mektige postapokalyptiske eventyret startet med et brak i midten av januar, og ble raskt en enorm kritisk og kommersiell suksess for det amerikanske mediehuset.

Det er mange som skal ha sin del av æren, ikke minst de meget dyktige skuespillerne. Pedro Pascal og Bella Ramsey skiller seg selvfølgelig ut som Joel og Ellie i de mest sentrale rollene, men det er også mye godt å si om de mange bifigurene i serien.

Noen av disse kjente du kanskje igjen med det samme, i kraft av å ha sett de i andre serier og filmer tidligere. Melanie Lynskey (kjent fra Two and a Half Men), Nick Offerman (Parks and Recreation) og Anna Torv (Fringe) har alle dukket opp i store produksjoner tidligere, og er kanskje de mest gjenkjennelige ansiktene i serieutgaven av The Last of Us.

Men hvis du hørte godt etter, dro du kanskje også kjensel på ytterligere fire skuespillere – stemmeskuespillere som sådan. Fire av de sentrale birollene i HBOs univers spilte nemlig også meget viktige roller i spillene som serien er basert på.

OBS: denne artikkelen røper figurer og detaljer om The Last of Us-serien.

LES OGSÅ: Vår anmeldelse av The Last of Us-serien »

Troy Baker

Troy Baker er en av de mest profilerte stemmeskuespillerne i bransjen og har nesten 400 skuespilleroppdrag oppført på iMDb. Ved siden av å ha gitt stemme til massive spilltitler som Far Cry 4, Bioshock Infinite, Uncharted 4 og Final Fantasy XIII, er han kanskje aller mest kjent for å ha stemmen den spillbare hovedpersonen i The Last of Us, Joel Miller.

Hans tolkning av den barske, men samtidig dypt sårbare overlevende var en av de beste aspektene ved spillet da The Last of Us ble sluppet i 2013, og dette er en prestasjon som fortsatt står meget sterkt også den dag i dag.

Troy Baker i rollen som James i serien og Joel i spillet.
Warner Bros. Discovery, Naughty Dog, montasje Gamer.no

De som har kastet et blikk på Troy Baker tidligere, vet at han er en høy og slank kar, og sånn sett er et stykke unna den relativt korte og muskuløse Joel. I TV-serien har skuespilleren derfor inntatt en litt annen rolle, i form av den ambivalente medhjelperen James.

James spiller en relativt liten rolle i spillet, hvor han er den bedragerske kannibalhøvdingen Davids høyre hånd. Figuren får betydelig mer scenetid i TV-serien, hvor Baker er med å gi ham et dypere og mer komplekst indre følelsesliv.

Vi ser at James er tydelig betenkt i møte med Davids gjøren og laden, og denne ekstra dybden er med på å gi den tidligere todimensjonale skurkeskikkelsen langt mer kjøtt på beinet. Et imponerende stykke arbeid av Baker, særlig med tanke på hvor lite han har å jobbe ut ifra og hvor kort tid figuren tross alt er på skjermen.

Jeffrey Pierce

Nestemann på listen er et langt mer ubeskrevet blad, men Jeffrey Pierce har faktisk en del roller både som stemmeskuespiller og skuespiller for en håndfull kjente TV-programmer. Han har blant annet innehatt mindre roller i populære serier som Bosch og Castle Rock, mens han på spillfronten har dukket opp i en rekke Call of Duty- og Medal of Honor-spill.

Det er selvfølgelig i tillegg til hans mest kjente opptreden, som ingen ringere enn Joels fremmedgjorte bror i The Last of Us-spillene. Tommy Miller er den yngste av de to brødrene, og fremstår automatisk som en litt mer håpefull motpol til Joels dystre persona.

Jeffrey Pierce i rollen som Perry i serien og Tommy i spillet.
Warner Bros. Discovery, Naughty Dog, montasje Gamer.no

Pierces røffe fremtoning gjør at han passer utmerket i rollen som Tommy, og det hadde egentlig ikke gjort noe om han gjentok den samme bedriften i TV-serien. Problemet i dette tilfellet er at den skjeggete hardhausen ikke ligner stort på Joel-skuespiller Pedro Pascal, og æren av å spille Tommy i HBOs utgave gikk derfor i stedet til Gabriel Luna.

Som plaster på såret fikk Pierce en sentral birolle i serien, som den nevenyttige ekssoldaten Perry. Perry ender opp som nestkommanderende for motstandbevegelsen som beseiret FEDRA-styrkene i Kansas City, og er blant de få figurene i serien som dukker opp i mer enn én episode.

Perry speiler på mange måter Troy Bakers figur, i den forstand at også han virker som et mer sympatisk motstykke til den aktuelle episodens «skurk», Kathleen. På samme måte møter også Perry et ganske brutalt endelikt, idet han ble revet i filler av en ilter «bloater».

Merle Dandridge

Dette er det mest interessante innslaget på listen, all den tid Merle Dandridge er den eneste skuespilleren som dukker opp i samme rolle på tvers av både spill og TV-serie. Selv la jeg faktisk ikke merke til denne kuriositeten da jeg anmeldte serien i begynnelsen av januar, men i etterkant er det vanskelig å se for seg noen andre i rollen som den råbarkede Marlene.

Dandridge har spilt i tonnevis av TV-serier tidligere, hvorav de mest kjente for norske seere antagelig er Sons of Anarchy og den første sesongen av The Flight Attendant.

Merle Dandridge i rollen som Marlene i både serie og spill.
Warner Bros. Discovery, Naughty Dog, montasje Gamer.no

Ellers har hun også figurert i en håndfull dataspill, og i motsetning til de andre skuespillerne på listen er rollen i The Last of Us ikke den hun er mest kjent for. I stedet går denne utmerkelsen til den udødelige prestasjonen som Alyx Vance i Half-Life 2 og de to påfølgende episodene i Valves populære spillserie. Av uvisse grunner gjentok hun ikke bragden i VR-spillet Half-Life: Alyx, hvor hovedpersonen ble stemmegitt av noen andre.

I HBOs The Last of Us fikk hun imidlertid fortsette i rollen som Marlene, og det tror jeg serieskaperne gjorde lurt i. Dandridge har nemlig en helt egen aura hver gang hun er på skjermen, og hun er en av få skuespillere i serien som klarer å matche den uanstrengte karismaen til Pedro Pascal.

Dandridge glir ufortrødent tilbake inn i rollen som den hardføre «Firefly»-lederen, og gjør en fremragende jobb med å representere både begynnelsen og slutten på Joel og Ellies reise.

Ashley Johnson

Sist, men ikke minst er Ashley Johnson. Ved siden av Troy Baker er hun en av mest profilerte stemmeskuespillerne på listen, hvor hun tidligere har gjort seg bemerket på tvers av en rekke animasjonsserier. Blant de mest kjente er Ben 10, Teen Titans og Disney-serien Friminutt.

Hun er heller ikke helt fremmed for dataspill, og har blant annet dukket opp i Minecraft: Story Mode, Tales from the Borderlands og The Witness. Det er derimot ingen tvil om at The Last of Us-spillene er hennes mest kjente rolle, hvor hun spiller den barske ungjenta Ellie Williams.

Ashley Johnson i rollen som Anna i serien og Ellie i spillet.
Warner Bros. Discovery, Naughty Dog, montasje Gamer.no

Johnson ligner faktisk en del på sin digitale motpart, men selv den mest imponerende sminkejobben kunne ikke dekket til den enorme aldersforskjellen. Stemmeskuespilleren fyller nemlig 40 senere i år, kontra Ellie som kun er 14 vintre gammel under handlingen i den første sesongen. Hovedrollen gikk derfor i stedet til Game of Thrones-stjernen Bella Ramsey, som leverte upåklagelige prestasjoner over seriens ni første episoder.

Serieskaperne klarte likevel å bruke Johnsons likhet med ungjenta på en nyttig måte, i det som står igjen som en av HBO-versjonens beste enkeltøyeblikk. Hun spiller nemlig ingen ringere enn Ellies mor, Anna Williams, i en kort, men svært emosjonell sekvens i sesongens aller siste episode. Sekvensen er skrevet fra bunn av for TV-serien, og er blant de mange øyeblikkene som utfyller universet.

Johnson spiller fletta av seg og briljerer i en rolle som må kjempe for å overleve, føde et barn og til slutt be sin nærmeste venninne om å ta livet av seg i løpet av et halvt døgns tid. Hvem sa at det var lett å være stemmeskuespiller?

Et lite tillegg: Vi har også blitt gjort oppmerksom på at Laura Bailey, stemmen til Abby i The Last of Us Part II, gjør en opptreden som en av sykepleierne Joel truer i den siste episoden av sesongen. Det er en svært liten rolle, hvor figurens tildekkede ansikt gjør det ekstra vanskelig å spotte at det er kjentfolk vi har med å gjøre.

Bailey er en meget dyktig stemmeskuespiller som har flere oppføringer på iMDb enn til og med Troy Baker. Hun har gitt stemme til alt fra World of Warcraft og Marvel's Spider-Man, til Gears of War-, Street Fighter- og Persona-serien.

LES OGSÅ: The Last of Us Part II deles opp i flere sesonger »

Siste fra forsiden