KOMMENTAR: Hva nå, NRK?

Kommentar NRKs dekning av ESL Pro League

(NRK TV)

Hva nå, NRK?

NRKs storproduksjon rundt ESL Pro League viste høy faglig kvalitet. Nå må de se til grasrota.

I helgen hadde vi gleden av å se statskanalen sette alle kluter til. I en fantastisk storproduksjon, med høy faglig kvalitet, fikk vi se Counter-Strike: GO-finalen i ESL Pro League med nordmannen Håvard «rain» Nygaard i en av hovedrollene. Det hele ble presentert i et format som kunne nytes og forstås av både kjennere og uinnvidde.

NRK gjorde det eneste rette da de valgte å inkludere også utenforstående med en nøktern og lett tilgjengelig presentasjon av Counter-Strike. Den massive oppbyggingen og brede dekningen over flere av plattformer, viser at dette var godt planlagt og det er grunn til å la seg imponere av håndverket bak. Det er mange av oss som har ventet på noe som dette og det var gledelig å se hvor bra gjennomført det var og hvor populært det ble hos publikum.

Erling Rostvåg, Turnerings- og ligaansvarlig for Telenorligaen.
Erling Rostvåg, Turnerings- og ligaansvarlig for Telenorligaen. Bilde: Fotograf Ingar Næss

Så hva skjer nå?

Skal NRK fortsette å vise e-sport jevnlig? Hvordan blir produksjonen når man ikke kan forberede en enkelt sending i månedsvis? Vil de kun sende de store internasjonale finalene, eller vil det bli fokusert på kvalifiseringsrundene også? Og ikke minst, hva med alt som skjer her hjemme?

I e-sportmiljøet ble det stadig sagt ting som «bra for norsk e-sport», «endelig fokus på norsk e-sport» og «bygge det norske miljøet» sist søndag, men hva har de faktisk gjort?

Det gjenstår å se om NRK er aktøren som faktisk løfter norsk e-sport. Kanskje er Håvard Nygaard den neste Magnus Carlsen, men er det automatikk i at dette hjelper grasrota i norsk e-sport? Med sendingen sist søndag beviste NRK at de kan lage en helproff og engasjerende sending. De har det neste året på å bevise at de kan være en støttespiller for de mange ildsjelene som brenner for e-sport i Norge.

Nå vet jeg jo ikke om NRK ønsker å være dette, men jeg har trua. Vi har alle sett reportasjer om loddsalg for bakgårdsklubber i fotball så vel som obskure sporter på sportsnyhetene. Vi har sett hvordan NRK sørger for dekning av også cupens første runder i fotballen.

Men NRK kan ikke sove i timen her. Det er mange ting som beveger seg samtidig i norsk e-sport mens alle venter på «den store forløsningen» som skal gjøre e-sporten til allemannseie. Kanskje var sendingen på søndag første skritt, men minst like viktig er det at Norges Idrettsforbund utreder sitt forhold til e-sport, at Norway Cup valgte å ha e-sport på Ekebergsletta og at TV 2 har hatt jevnlige sendinger i et år nå.

Vålerenga annonserte nylig et samarbeid med e-sportklubben BX3 og i tillegg ser vi at en rekke fotballklubber – inkludert Viking, Drammens Ballklubb og Strømsgodset  – snuser på e-sporten. NRK kan umulig være eneste medieaktøren som ser at det beveger seg mange steder samtidig. For norsk e-sport sin del håper jeg det blir beinhard konkurranse om å dekke dette best mulig.

Så mens NRK fortjener honnør for det de gjorde sist søndag, vet jeg at jeg og mange andre vil følge dem med argusøyne i året som kommer. Hvor lang tid tar det før Telenorligaen, norske lag og klubber og lokale tilbud til ungdommen er kjent for folk flest?

Vi venter i spenning.

– Erling Rostvåg, Turnerings- og ligaansvarlig for Telenorligaen.

Kommentarer (16)

Forsiden akkurat nå

Til toppen