Like før E3-slusene åpner

Vi lodder stemningen utenfor messeområdet, kjøper svart Dreamcast, krangler om Wii og leter etter alt annet enn GTA-soundtrack.

En lang reise, og en avsluttende heftig meksikansk middag, slo oss helt ut lørdag kveld. Men av en eller annen grunn var vi alle oppe og i glimrende form allerede klokken 7 i dag tidlig. Kanskje var det dagens plan som lokket – å sjekke ut stemningen ved messeområdet tre dager før dørene åpner for pressen, og ellers gjøre det som falt oss inn.

Før vi gjorde noe annet måtte vi innom Best-Buy, fordi Kent Wii-lliam på flyplassen kom på at mobiltelefonen ikke fungerte i USA. Jeg har lovet å ikke gjøre noe nummer av at han måtte kjøpe en stygg mobiltelefon med kontantkort for 400 kroner, som han kun kan motta samtaler med, og heller skrive om noe relevant.

Stå helt stille, Kent Wii-lliam - plysjapen har bevegelsessensor.

Like ved Best-Buy fant vi igjen Gameland – en liten spillbutikk vi kjente fra i fjor. Butikken har spesialisert seg på retrospill, både brukt og ubrukt, og har fantastisk utvalg for alle konsoller fra Nintendo 8-bit sin tid, inkludert Atari Jaguar, Sega Saturn, Genesis (Mega Drive) og Dreamcast. For mellom 30 og 70 dollar kan du bli eier av et pent brukt system også.

Eieren av butikken fortalte oss at folk i større og større grad vender tilbake til eldre spill og systemer etterhvert som nye konsoller lanseres. Med andre ord er det sannsynlig at denne hyggelige lille butikken holder seg i live i lang tid. Etter å ha saumfart hyllene for gamle klassikere i over en time, og pratet litt med en student som jobbet som kvalitetssikrer i Activision, vandret Øystein ut med en svart Dreamcast med svart håndkontroll, en VMU og spillene Soul Calibur og Record of Lodoss War. Kent Wii-lliam overrasket meg og nøyde seg med Pilotwings til Super Nintendo og ferske Brain Age til DS, etter å ha spurt om prisen på 107 produkter.

Vi begynte å bli sultne og fant oss en gresk fastfood-restaurant. Der fikk vi billig og rask, men overraskende god og fint tilberedt mat. Et konsept som vi gjerne ser i Norge også.

Finn én feil.

En ti minutters kjøretur førte oss til det enorme messeanlegget som på onsdag skal fylles opp til randen av utviklere, utgivere, butikkansatte og presse. Imponerende store reklameplakater fra Sony, Microsoft og andre utgivere dominerer allerede vegger og langsider rundt messeområdet, og gav tydelige signaler om at det skal skje saker og ting her den kommende uken.

I fjor – som høstet den mest interessante messen på mange år med avdukningen av Wii (dengang Revolution), Xbox 360 og PlayStation 3 – var 90 000 mennesker innom i løpet av messens tre åpningsdager. Årets messe kan godt mulig toppe dette, for det er først i år vi får teste PlayStation 3-spillene, får detaljer og førstehånds-opplevelser av Wii og dens kontroller, samt teste kommende viktige lanseringer på Xbox 360, som nå har vært på markedet i et halvt år.

Basehopping uten fallskjerm, med hjul. Smart.

Det kan rett og slett være vanskelig å vite hvor man skal begynne på verdens største spillmesse, og man kan lett spinne rundt sin egen akse hvis man ikke på forhånd spikrer avtaler med utviklere. For det er definitivt mye interessant å se frem til i år, og det bør nok bringes på det rene at det er vanskelig, eller umulig for oss å dekke absolutt alle de opplevelsene og inntrykk vi får i løpet av den kommende uken. Vi skal imidlertid gjøre så godt vi kan, og det blir garantert mange sene timer og lite søvn.

Men selv om selve E3-messen starter på onsdag, har de store konsollprodusentene sine pressekonferanser mandag og tirsdag. Sony er førstemann ut, med sin internasjonale pressekonferanse mandag ettermiddag amerikansk tid, mens Nintendo følger på tirsdag fra klokken ni. Microsoft fyrer opp sin konferanse omtrent rett etter at Nintendo er ferdig. Innimellom disse før-E3-pressekonferansene har flere utgivere private og lukkede visninger og konferanser for å la utvalgt presse oppleve sine kommende spill i litt roligerere og kontrollerte omgivelser.

– Dette blir Nintendos E3, mener Kent Wii-lliam, men legger til at det avhenger av at den nye kontrolleren fungerer slik Nintendo har skissert.

Gode venner så lenge Wii ikke nevnes.

– Jeg tror den kommer til innfri, og i så fall skal det godt gjøres å overgå nyhetsverdien av en kontroller som fungerer i aktivt 3D-rom. Det har ganske enkelt aldri vært forsøkt tidligere av et så stort spillselskap.

Øystein er ikke overbevist.

– Dette blir året der senebetennelse blir et nytt begrep blant unge og voksne. Det er slutt på tiden der sinte advokater i USA er den største fienden til bransjen. Jeg ser for meg hvordan legene går i demonstrasjonstog mot Nintendo sin nye tullemaskin. På den andre side vil jeg få meg ein god latter når du kan kjenne igjen Wii-tilhengerne med sine forvokste og muskuløse høyrearmer, smiler Fure-wii-k.

Etter at spekulasjonene og inntrykkene på messeområdet hadde lagt seg, bestemte vi oss for å ta turen til et utsiktspunkt ved Mulholland Drive. Et litt feil veivalg i Hollywood-området førte oss til et tydelig privat område. Skilt gav oss beskjed om at området var bevoktet med bevepnede patruljer, og at man burde ringe et gitt nummer hvis noen oppførte seg mistenksomt. Vi fant raskt veien tilbake, og nådde utsiktspunktet hvor både Hollywood-skiltet i åsen og Los Angeles kunne beskues og fotograferes.

Drittbutikk.

I den tidligere nevnte spillbutikken hadde vi fått et tips om en diger musikkbutikk som skulle ha det meste innen musikk og film. Øystein var på utkikk etter soundtracks til Final Fantasy og andre japanske rollespill, og var helt i hundre når vi fant butikken – som strakk seg over et utall kvadratmeter og to etasjer. Skuffelsen kom derfor raskt da butikken viste seg å kun ha satt av én hyllemeter til dataspill-lydspor, hvorav GTA-musikk dekket en uforskammet stor del.

Vi fikk imidlertid tips om andre store musikkforretninger, med ulike spesialfelt, og vil antageligvis prøve lykken på et senere tidspunkt – hvis tiden strekker til. For i morgen er det slutt på vår korte ferie, og alvoret starter. Men det er tross alt derfor vi er her, og det er ingen tvil om at vi gleder oss. Vi har sett frem til denne uka svært lenge, og det føles smått uvirkelig at vi nå endelig er her, klare til å ta imot bøtter på bøtter med spill- og konsollinformasjon fra like mange bøtter med mennesker som har samme lidenskap som oss.

Siste fra forsiden