Sniktitt

Mafia III

Lincoln Clay puster nytt liv inn i gangstersjangeren

Dresskledde italienere byttes ut med hardbarka krigsveteraner i de amerikanske sørstatene.

LOS ANGELES (Gamer.no): Spillutgiveren 2K slo på stortromma under årets E3 da de skulle vise fram de første bildene av Mafia III i spillbar form. For anledningen hadde de bygget en miniutgave av et New Orleans-aktig bykvartal, komplett med kinoskranke, soul-band og spåkoner som kunne lese framtiden i hendene dine.

Vi skal til New Bordeaux i Mafia III, en by som i aller høyeste grad henter inspirasjon fra New Orleans på 1960-tallet. Tidskoloritten er til å ta og føle på mens Delta Raes Bottom of the River ljomer ut over messegulvet, en låt som sender tankene i retning av sørstatenes slavehandel og de raserelaterte spenningene som fortsatt var en del av hverdagen i denne perioden.

Joda, dette virker absolutt lovende.

Hevnen er søt og brutal

Lincoln og Cassandra.
2K Games

Italienske mafiosoer har blitt byttet ut til fordel for Lincoln Clay, en farget krigsveteran fra harde og arbeidslige kår. Ikledd militærstøvler, feltjakke og dongeribukser er han en totalt annerledes figur enn de dresskledde gangsterne vi assosierer med mafiahistorier. Utviklerne i Hangar 13 har ønsket å fokusere på en ny type kriminalfortelling, og valget virker absolutt klokt. Det fillerister det som er status quo og skiller Mafia III markant fra resten av sjangeren.

Etter å ha kommet hjem fra Vietnamkrigen slutter Lincoln seg til den afroamerikanske mafiaen i New Bordeaux, som begynner å gjøre seg bemerket i byen. Dette setter ikke den italienske mafiaen pris på. Etter å ha angrepet sine rivaler blir Lincoln skutt i hodet og antatt død, men etter å ha overlevd drapsforsøket bestemmer han seg for å starte sin egen kriminelle organisasjon og samtidig ta hevn på de som forsøkte å ta livet hans.

Med dette som utgangspunkt skal Hangar 13 forsøker å veve en tett og personlig historie i en enorm åpen verden. Lincoln slår seg sammen med tre underbosser, irske Burke, haitieren Cassandra og Vito Scaletta, protagonisten fra Mafia II. Sammen skal de ta kontroll over byens ti distrikter og knuse samtlige som forsøker å hindre dem.

Ut fra det lille vi får se av spillet på E3-messen skal denne hevnen være både hard og brutal. Den italienske mafiaen utnytter lokalbefolkningen på det groveste og har flere av byens mest innflytelsesrike politikere i lomma. Sex og dop har blitt en del av hverdagen og Lincoln og gjengen er klar for å sette kjemper i hjulene på sine motstandere.

God popmusikk er nøkkelen

Hangar 13 forklarer at å fange tidskoloritten av de amerikanske sørstatene på 60-tallet har vært spesielt viktig og idet Lincoln setter seg i bilen begynner gitarriffet fra Bad Moon Rising av Creedence Clearwater Revival å strømme ut fra høyttalerne. De har i det minste truffet spikeren på hodet akkurat der. Blues, soul og sørstatsrock er musikalske kjennetegn gjennom hele demonstrasjonen og utviklerne lover at spillet er proppfull av forskjellig musikk fra 1960-tallet. Et herlig bluesriff spilt med slide-gitar gir meg gåsehud mens utviklerne viser publikum rundt om i byen.

Svær håndlanger med hagle? Check!
2K Games

Til slutt får vi vite at Lincoln i dette tilfelle er ute etter «Uncle Lou», broren til lederen av den italienske mafiaen og sjefen av det franske kvartalet. Han selger narkotika og prostituerte til byens rike innbyggere og kan stort sett gjøre som han vil. For å komme oss til Lou går vi etter en av hallikene hans.

Alle oppdrag og scenarioer i spillet skal kunne løses på flere forskjellige måter, avhengig av hvordan spillerne selv ønsker. I dette tilfellet starter vi stille og rolig, men lar våpnene ta seg av snakkingen når ting blir vanskeligere. Skytingen fremstår som typisk for actionspill i tredjeperson, med dekningsmekanismer og flankemanøvre. Lincoln kaster ut brannbomber og granater mellom skuddene og kan kalle inn forsterkninger hvis en situasjon blir for hektisk. Det smeller godt fra våpnene og alt er over på få minutter.

Les også
Anmeldelse: Mafia III

Å ta livet av Uncle Lous hallik var bare én måte å ødelegge pengeflyten til den italienske mafiaen på. Det er også mulig å overta bordellene hans, rane pengebeholdninger eller ødelegge båtene gjengen hans bruker for å transportere narkotika. Dermed skapes en mer organisk framgang i spillet der man selv bestemmer hvordan handlingen flyter framover.

New Bordeaux er et vakkert, innbydende sted.
2K Games

«Hvem får hva?»

Etter hvert som Lous operasjoner i området blir forstyrret må han forsøke å tilfredsstille broren ved å organisere en pengeinnsamling for en lokal politiker. Denne skjer på en elvebåt litt utenfor byen, og Lincoln ser sitt snitt til å treffe den italienske mafiaen der det kan gjøre vondest. Elvebåten er proppfull av sikkerhetsvakter som plaffes ned med forbløffende effektivitet. Det merkes at Lincoln er en soldat, spesielt i måten han beveger seg på og hvordan han hanskes med tøffe situasjoner.

At dette er et hevntokt er det ingen tvil om. Personlig får jeg assosiasjoner til Travis Bickle fra Taxi Driver mens Lincoln skyter seg gjennom elvebåten på jakt etter Uncle Lou. Det gir hele demonstrasjonen en litt foruroligende undertoner det er vanskelig å bli kvit, men forhåpentligvis vet Hangar 13 hvordan de skal fremstille historien på en givende måte for spilleren.

Til slutt går elvebåten på grunn og Uncle Lou flykter ut til de nærliggende sumpene. Plutselig står vi foran et snikeoppdrag, der den listige Lincoln må smyge seg mellom sivet for å til slutt sette kniven på Lous strupe.

Alt kan skje ute i bayou-området.
2K Games

Nå som Lou er død er Lincoln og gjengen hans de nye sjefene i det franske kvartalet. Vanligvis ville det vært enden på visa for det området, men i Mafia III må man fordele nyervervet territorium mellom de tre sjefene som jobber under seg. Samtlige argumenterer for at de er den rette til å styre området og alle kommer med sine fordeler og ulemper som må tas høyde for. Hvis du derimot ikke passer på at alle føler seg rettferdig behandlet kan de plutselig gjøre opprør mot Lincoln og må tas hånd om på mer eller mindre brutalt vis.

Konklusjon

Mafiosoene fra førkrigstiden har blitt byttet ut med raseproblematikken og politiske stridigheter i de amerikanske sørstatene på 1960-tallet som gir gangstersjangeren en aldri så liten vitamininnsprøytning. Bilene, omgivelsene, måten folk prater og ikke minst lyden av spillet setter umiddelbar stemning og understreker at dette er et annerledes gangsterspill enn hva vi har sett tidligere.

New Bordeaux ser ut til å bli en massiv by med svært mye å gjøre, så det vanskeligste for utviklerne kan fort bli å holde på interessen til spillerne over lengre tid. Er ikke oppdragene og aktivitetene gode nok er det lett å bli lei. Det samme gjelder hvordan man kommer seg fra A til B. Kjørefølelse er viktig i sandkassespill av denne typen. Uten å ha spilt spillet er det ikke godt å si akkurat hvordan det vil gå for seg.

Lincoln Clay virker som riktig representant for denne nye retningen i Mafia III. I likhet med mange andre gangstere kommer han fra fattige går og kjemper seg med nebb og klør oppover i systemet, samtidig som bakgrunnen hans gir han et annet perspektiv og en annen tilnærming til det han driver med. Om han viser seg å være en spesielt god mafiaboss gjenstår å se, men en del av meg ønsker å se hevntoktet få noen skikkelig saftige konsekvenser til slutt.

Vil du ha flere artikler fra messen?
På våre E3-sider finner du alt vi har skrevet om E3 2016 »

Siste fra forsiden