Norsk filminstitutt - UP3

Løfter frem norske kvinner i spillbransjen

Norsk filminstitutt ønsker å skape økt mangfold og bredere rekruttering.

Fra venstre: Marianne Lerdahl, Adriana Brennmoen, Siw Hødnebø Espeland, Ellen Lyse Einarsen, Lise Hagen Lie, Oda Tilset, Oda Kristine Sandaker og Aleksandra Janaczyk.
NFI

Tidligere i år lanserte Norsk filminstitutt (NFI), Talent Norge og Norsk Tipping et nytt utviklingsprogram kalt UP3. Målet er å styrke kvinneandelen i norsk spillbransje, og nå har instituttet valgt ut de åtte utviklerne som skal stå i spissen for prosjektet.

Via sine nettsider forteller NFI at følgende deltakere er plukket ut:

  • Adriane Brennmoen, Hyper Games
  • Ellen Lyse Einarsen, Hyper Games
  • Siw Hødnebø Espeland, Encircle Games
  • Aleksandra Janaczyk, Agens
  • Marianne Lerdahl, Snowcastle Games
  • Lise Hagen Lie, Megapop
  • Oda Kristine Sandaker, Funcom
  • Oda Tilset, Noknok

UP3 strekker seg over fem felles samlinger fra april 2023 til juni 2024. I løpet av programmet vil de åtte motta individuell coaching fra Talent Norge, med mål om å skape fremtidens kvinnelige fagsjefer i spillbransjen.

Illustrasjonsbilde hentet fra Snusmumrikken, et kommende spill fra norske Hyper Games der et par av utviklerne i UP3-programmet jobber.
Hyper Games

– En viktig målsetting for programmet er å styrke andelen kvinnelige fagsjefer, melder Norsk filminstitutts Kaja Hench Dyrlie, som er ansvarlig for UP3.

I tillegg får hver deltaker 50 000 kroner i stipend, 30 000 kroner for kjøp av mentortjenester og dekket reisekostnader til internasjonale messer og konferanser.

– Jeg søkte om deltakelse i dette talentprogrammet fordi det er en fantastisk mulighet til å bli bedre kjent med andre kvinner som jobber med spillutvikling. Jeg vil sammen med de andre deltakerne finne ut av hvordan spillbransjen kan bli et sted å jobbe også etter at du som kvinne har fylt 40 og hele veien til pensjonsalder, uttalte Einarsen.

– Et viktig skritt

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen kaller UP3 et viktig skritt på veien for kvinner i spillbransjen. Programmet er en del av regjeringens ønske om å fremme mangfold og talentutvikling.

– Vi vet at dataspillfeltet har konkrete utfordringer, både knyttet til underrepresentasjon, men også når det gjelder sjikane og et inkluderende spillmiljø, sa Trettebergstuen til NFI.

LES OGSÅ: Se første smakebit på det norske Mummi-spillet »

UP3 er bygget etter lignende utviklingsprogrammer for filmfeltet, kalt UP og UP 2.0. Det langsiktige målet for disse var at 80 prosent av deltakerne ville debutere på langfilm-/serie-formatet innen tre år, og ønsket er å se tilsvarende resultater for spillbransjen.

– Som i så mange andre bransjer, er kvinner underrepresentert blant spillutviklere. Like mange kvinner som menn spiller, og det er ingen grunn til at ikke kvinner skal lykkes som spillutviklere, på lik linje med menn, konstaterte Tonje Sagstuen, kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping.

– Resultatene fra de to foregående UP-programmene har vært overbevisende, og vi gleder oss stort til å følge utviklingen av UP3, sa Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge.

Mer fokus på inkludering under årets The Gathering.
Dataspillfestivalen inviterer til fullt hus i påsken, fire år siden sist gang »

Siste fra forsiden