NFI - støtte til norske spill

Emil, retronostalgi og skytespill med en tvist – disse og flere norske spill får 15 millioner kroner i støtte

NFIs siste tilskuddsrunde for året byr på en rekke nye konsepter.

Kollasj av flere av spillene i tilskuddsrunden.
Montasje, Gamer.no

Norsk filminstitutt gir over 15 millioner kroner i tilskudd til totalt ti spill nå på tampen av 2022. Seks av spillene er helt nye på tilskuddslista, mens fire av spillene har fått penger fra NFI tidligere.

– I årets siste søknadsrunde var det et stort spenn, og det er gledelig at vi kan gi tilskudd til både store prosjekter fra de mer etablerte selskapene og til nye talenter og helt nye prosjekter, sier seksjonsleder for spill Kaja Hench Dyrlie i en pressemelding fra NFI.

Totalsummen ble på 15 089 000 kroner fordelt til de ti spillene.

Leviathan VR: Jobs reise er et av spillene som får tilskudd fra staten.
Breach

I denne søknadsrunden var det 28 prosjekter som ba om tilskudd til utvikling av norske dataspill etter kunstnerisk vurdering. Denne ordningen er ment å fremme spill som kulturuttrykk, og skal også sørge for at det finnes et variert og bredt tilbud av norske spill som når ut nasjonalt og internasjonalt.

NFI melder også at de ser en stigende variasjon i både områder og kjønnsbalanse i søknadsrunden.

– Det er også svært gledelig å se at kvinneandelen er på vei opp både i søknadsbunken og for tildelingene. Vi har også god regional spredning av selskaper som mottar tilskudd, forteller Dyrlie i forbindelse med tildelingen.

Nye spill i NFI-systemet

Kollasj av skjermbilder fra The Bog.
Nightmire

Av nykommerne finner vi spillet The Bog fra Nightmire. Dette beskrives som et emosjonelt og vakkert eventyr der babyoteren Lino skal redde små dyr i nød ved å utforske en skummel undervannsverden der monstre svømmer fritt. Spillet får 1 million kroner i støttemidler. Planen er å slippe det på PC, PlayStation og Xbox.

Ringrevene i Ravn Studio får en støttesum på 1,225 millioner kroner til å utvikle spillet Emil i Lønneberget. Dette er en samling av småspill som henter inspirasjon fra de folkekjære fortellingene til Astrid Lindgren om den rampete guttungen. Spillet skal gis ut til iOS og Android.

Emil i Lønneberget.
Ravn Studio

Listens eneste VR-fokuserte spill heter Leviathan VR: Jos reise. Spillet utvikles av Breach AS, og har fått et tilskudd på 800 000 kroner. Spillet beskrives som en romskipsimulator der man reiser rundt i verdensrommet for å sanke inn ressurser, frakte gods, bygge ut romskipet og nedkjempe trusler. VR-spillet skal slippes på PC, Quest og PSVR.

Setback.
Riddlebit

Setback er et skytespill fra Riddlebitt for flere spillere. Tvisten er at man i stedet for å skyte og drepe fiender skrur tilbake tiden med sekunder for dem i tid og rom. Spillet får 1 million kroner i støtte.

Owlboy- og Vikings on Trampolines-studioet D-Pad får 600 000 kroner til utviklingen av SUPER Nest. Prosjektet er tenkt som en virtuell TV-stue der man kan pusle med et utvalg småspill som er inspirert av spill som D-Pad har jobbet med før. PC og Switch er de foreløpig planlagte platformene.

SUPER Nest.
D-Pad Studio
Mechesty.
Skinny Bandit

Sist ute på nykommerlista er Mechjesty – et kortspill der man bygger sin egen kortstokk gradvis opp, satt til et steampunk-univers. Historien går ut på at tidstyven Timer har stoppet tiden, og froskeprinsessen Frolein gjør det hun kan for å stoppe ham.

Fire spill får påfyll

Tilskuddsrunden rommer også fire spill som tidligere har fått penger fra ordningen. Her finner vi:

  • Snusmumrikken fra Hyper Games, som får 3,1 millioner kroner
  • Fruit Bus fra Krillbite Studio, som får 3,9 millioner kroner
  • My Child: New Beginnings som får 1,5 millioner kroner
  • Brew fra Snow Leaf Studio som får 1,364 millioner kroner

Totalt var det satt av 54 millioner kroner til NFIs tilskuddsordninger for spill i 2022. I Statsbudsjettet er det foreslått å øke summen til 59 millioner kroner neste år. Ordningene spenner mellom tilskudd til utvikling, lansering og formidling av dataspill.

Tidligere i år begynte Kulturdepartemantet å utarbeide en ny strategi for statens involvering i spillindustrien sammen med NFI. I januar meldte de at planen var å ha strategien klar innen utgangen av året.

LES OGSÅ: Nonno Lorenzo kan være Norges svar på Stardew Valley »

Siste fra forsiden