Anmeldelse

Logitech (Extreme) Action Controller

Den originale PS2-gamepaden fra Sony har mange tilhengere, men det betyr ikke at den ikke kan forbedres. Logitech har nå kommet med to lignende gamepader, Action Controller og Extreme Action Controller. Ved første øyekast minner de kanskje ikke nevneverdig om den originale gamepaden, men når det kommer til layout og ergonomi er de relativt nært beslektet.

Likevel snakker vi åpenbart ikke om noen kopi. Logitech (Extreme) Action Controller er langt rundere i formene, og selve håndtakene er lengre og tykkere. De ligger godt i hele hånden, ikke bare lengst frem i hånden slik den lille, originale gamepaden gjør. På undersiden er de så godt som like. Pekefingrene hviler bak på gamepaden, der det som vanlig sitter fire skulderknapper, og langefingeren hviler i en grop under. Kjent miljø for hendene er ikke å forakte, det gjør at tilvenningstiden er så godt som fraværene.

Når det kommer til teknologi og utforming er Action Controller og Extreme Action Controller identiske.Extreme Action har riktignok gullbelagte kontakter, men det har neppe selveste Supermann reaksjonsevne til å dra nytte av. Gamepadenes farger er også forskjellige; Extreme Action er grå, mens Action er sort. En viktigere forskjell er at Logitech har valgt å skjøte på ledningen med noen vitale centimeter på Extreme Action. Det høres kanskje ikke ut som noen stor sak, men det er befriende å slippe unna de vanlige ledningene, som har en overnaturlig evne til å alltid være noen ynkelige centimetere for korte. 2,9 meter burde derimot holde i lange baner for de fleste.

Ekte skinn
Den siste, og for oss gadgetavhengige viktigste, forskjellen mellom de to søskenmodellene er belegget på sidene av gamepaden. Action Controller har et helt kurant teksturert gummibelegg, men det holder ikke til i nærheten av den samme skrytefaktoren som Extreme Action Controller. Sistnevnte har nemlig belegg av ekte skinn. Ikke bare ser det stilig ut, det lukter godt også. Funksjonmessig er det kanskje ikke den samme klasseforskjellen. Skinn er helt klart behagelig å holde i, men gummi gir strengt tatt et bedre grep. Er du av dem som masseproduserer håndsvette kan nok også skinnet bli litt sleipt og ukoselig i lengden.

D-paden har et litt futuristisk utseende. Det er kanskje nærliggende å tenke at utseendet må ha vært viktigere enn funksjon da den ble designet, men det er heldigvis skammelig feil. Riktignok ser den fancy ut, men den fungerer også svært godt. Presisjon er over hodet ikke noe problem, selv de mest absurde tastekombinasjoner i Tekken fungerer overraskende godt. De to analoge stikkene har et gummibelegg på toppen, slik at tomlene ikke glipper, og er plassert omtrent på samme sted som på den originale kontrolleren. Presisjonen på disse er dessuten minst like god, kanskje til og med en tanke bedre enn på Sonys klassiker. Knappene er av hardplast og har god respons. I tillegg til de vanlige knappene har gamepadene dessuten turbofire, en kjekk funksjon for alle late sofagriser. En knapp brukes for å tilordne turbofire til de øvrige knappene, en annen for å fjerne den. Slik er det hurtig og enkelt å velge hvilke knapper som skal ha funksjonen, og hvilke som skal fungere normalt.

Det er i det hele tatt tydelig at Logitech har tenkt perfeksjonistisk med disse gamepadene. Fundamentene er lånt fra Sony, og mye elementært er bevart, men samtidig har flere aspekter blitt forbedret. Dette er gjort uten at det har gått på bekostning av kvaliteten, som virker å være upåklagelig. Alle deler er godt tilpasset, og kontrollene føles generelt robuste og velbalanserte. Materialene oser også av kvalitet, ingen vinglete billigplast her, nei.

Konklusjon
Logitech Action Controller eller Logitech Extreme Action Controller er nærmest et selvsagt valg for deg som skal kjøpe en gamepad nummer to til din konsoll. Faktisk er de så gode at det er verdt å vurdere om det ikke er på tide å pensjonere den originale gamepaden også. For unormalt små hender er det kanskje ikke noen god idé, men ellers vil nok de færreste angre på konversjonen. Kvalitetsfølelsen og det behagelige designet er grunn god nok, men også Extreme Actions lange ledning er svært kjærkommen, og et godt argument for å investere. Skinnbekledningen til Extreme Action er med på å skape et relativt eksklusivt preg, men også gummigrepet til lillebror er meget godt. Følelsen er kanskje ikke den samme, men gummi blir ikke like glatt og klamt som skinn. Vibrasjon er selvsagt støttet, og heller ikke her er det noe å klage på. Knallgode kontrollere, rett og slett. Kanskje noe å ta en titt på for Sony når de skal designe gamepader til PS3.

NB! Vi gjør oppmerksom på at bildene i denne omtalen er av Logitech Extreme Action Gamepad. Her kan dere se bilder fra Logitech Action Gamepad.

Siste fra forsiden