Feature

Mobilspill (iOS, Android, Windows Phone)

Månedens ti anbefalte mobilspill

Vi har blant annet funnet en uventet og flott juvel.

1: Ny side
2: Side 2

Bjelleklang, bjelleklang, over skog og hei.

Nå er tiden kommet, julemåneden er rett rundt hjørnet og årets høytid er igang. Gaver skal kjøpes, medisterkaker stekes og stresset tar til slutt knekken på oss alle.

Da er det på sin plass med en ny runde mobilspill. Trenden med at PC-spill får en mobilversjon fortsetter, denne gangen er det gjengen fra Firaxis som står for godsakene.

I sterk kontrast til det har jeg funnet plass til et endeløst løpespill til, Hideo Kojima er enig i et av valgene mine og jeg har funnet et MOBA-spill som kan sluke mange timer av livet ditt.

Day of the Viking

Sjanger: Eventyr
System: iOS (kommer til andre plattformer etterhvert)
Utvikler: Adult Swim

Last ned Day of the Viking: iOS. Pris: 21 kroner.

Day of the Viking er et av to tårnforsvar-spill denne måneden. Det følger en kjent og kjær oppskrift fra sjangeren, og avviker ikke veldig fra alt som pleier å komme med slike spill.

Du skal forsvare bølge på bølge med fiender som angriper. Bueskyttere er en av to ulike forsvarsmidler du kan velge å plassere ut. I starten har du et par stykker å bruke, men du kan bruke opptjente penger til å få flere av dem. De skyter på alt som nærmer seg av fiender.

Den andre er en Angry Birds-aktig slynge som kaster stein. Noen ganger kommer det en eksploderende tønne, eller griser som løper over fiendene. Det er ikke all verdens, men det skjer såpass mye til enhver tid at det er mer enn nok.

Du må sikte med bueskytterne, slynge stein og hvis du tar det rolig bare noen sekunder er du i trøbbel. Day of the Viking er nesten i overkant vanskelig til tider, spesielt på de første brettene der man ikke helt har alle kontrollene og strategiene inne enda.

Uansett er det deilig med litt utfordring, og man får aldri nok tårnforsvar.

Warhammer 40,000: Space Wolf

Sjanger: Strategi
System: iOS, Android (kommer)
Utvikler: HeroCraft

Last ned Warhammer: iOS. Pris: Gratis

Warhammer er vel ikke først og fremst kjent for turbasert kortstrategi, men det fungerer overraskende godt i dette spillet fra HeroCraft.

Kampene er som nevnt turbaserte, og de holder deg overhodet ikke i hånda. Du blir straffet om du ikke plasserer kortene dine riktig. For hver tur får du en gitt mengde poeng du kan bruke på trekkene dine, og så er det fiendens tur.

Animasjoner og det visuelle er meget flott, og det velkjente universet blir presentert på en meget fin måte. Alle som har en viss kjennskap med Warhammer vil kjenne seg godt igjen i dette spillet.

For de som ikke har spilt denne typen spill før kan nok spillet oppleves som vanskelig, og litt dårlig til å forklare hva du burde gjøre til hvilken tid. Men hvis du liker en taktisk utfordring, og samtidig liker å samle på og oppgradere kort er dette en trygg anbefaling.

Kingdom Rush Origins

Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Ironhide Game Studios

Last ned Kingdom Rush Origins: iOS, Android. Pris: 20-35 kroner.

Det er ikke første gangen jeg har med et spill i Kingdom Rush-serien. Gjengen i Ironhide vet hvordan de skal lage gode tårnforsvarspill, og Kingdom Rush Origins er ikke noe unntak.

Også her skal du plassere ut forsvar, og passe på at fienden ikke overkjører deg helt. Hovedgrunnen til at at Kingdom Rush er en så god serie er at det er så balansert og bra vanskelighetsnivå hele veien.

I Origins kan du også oppgradere helten din, de ulike byggene og en rekke andre ting. Det gjør at man føler en viss progresjon underveis i spillet, og at man ikke utvikler seg i det hele tatt. De har også gitt noen nye egenskaper og angrep til ulike fiender som krydrer utfordringen litt ekstra.

Når du fullfører et nivå låses det opp to nye versjoner av det. Her blir ting mye vanskeligere, og du får virkelig brynet de små grå i disse utfordringene. Uansett vanskelighetsnivå og nye fiender føles spillet alltid rettferdig, og du har alltid en sjanse til å greie et brett.

Kingdom Rush Origins er et meget solid tårnforsvarspill, og gjør overhodet ikke skamme på serien.

Random Heroes 3

Sjanger: Plattform
System: iOS, Android
Utvikler: Ravenous Games

Last ned Random Heroes 3: iOS, Android. Pris: 6-7 kroner.

Dette er et actionplattformspill der du skal skyte en hel haug med fiender, manøvrere i omgivelsene og samtidig passe på at du ikke dør krever presisjon.

Heldigvis er gjengen i Ravenous Games noen av de som virkelig greier å få til gode kontroller på en berøringsskjerm. Random Heroes 3, i likhet med tidligere spill i serien, er en fryd å spille.

Man starter med å få presentert en uviktig og standard historie, men det har egentlig ingenting å si. Her er det kun det som skjer på hvert brett som er viktig. Du starter med en ganske begrenset arsenal med våpen, men etterhvert som du tar livet av fiender får du penger som kan brukes på oppgraderinger.

Fiendene du møter er varierte og morsomme. I løpet av et brett så må du drepe alle fiendene, komme deg fra A til B innenfor en gitt tid og finne en gjemt stjerne hvis du skal få 3 stjerner. Nivådesignet er bra, og visuelt sett er det gjennomført og fint.

Random Heroes 3 er et meget godt plattformspill, med presise og gode kontroller som fungerer meget godt med berøringsskjerm.

Framed

Sjanger: Strategi
System: iOS
Utvikler: Loveshack Entertainment

Last ned Framed: iOS. Pris: 35 kroner.

En av denne månedens uventede og flotteste juveler. Dette er spillet Hideo Kojima, skaperen av Metal Gear, via Twitter utropte som et av hans absolutte favoritter dette året.

Og all skryten er velfortjent. I Framed skal du bytte om på rekkefølgen rutene har i en interaktiv tegneserie. Helten i spillet starter i rammen øvers til venstre, og beveger seg så fra ramme til ramme. Men han blir jaktet på av slemminger som prøver å skyte han.

Dermed må du sørge for at han smetter inn en dør, balanserer på riktig nivå slik at han ikke oppdages gjennom et vindu, eller runder et hjørne før han blir skutt i ryggen. Det høres kanskje ikke spennende ut, men tempoet i spillet er såpass høyt, og man skifter såpass raskt fra side til side at det oppleves som om man har dårlig tid hele veien.

Utover i spillet blir utfordringene vanskeligere, og man får hele tiden presentert en ny vri å løse ting på. Visuelt sett er spillet flott, med klare farger og gode animasjoner.

Framed er en juvel, og den eneste svakheten med dette unike spillet er at det er over litt for fort.

1: Ny side
2: Side 2

Siste fra forsiden