Feature

Mobilspill (iOS, Android, Windows Phone)

Månedens ti anbefalte mobilspill

Prisbelønte Papers, Please har fått en fullverdig utgave til iPad.

1: Ny side
2: Side 2

Taekwondo Game Global Tournament

Sjanger: Action
System: iOS, Android
Utvikler: Hello There

Pass på blokken.

Last ned Taekwondo Game Global Tournament: iOS, Android. Pris: 7 kroner.

Der forrige sides Marvel-spill er et ganske enkelt og arkadeaktig slåssespill, er Taekwondo Game Global Tournament utfordrende, komplisert og mye mer virkelighetsnært.

Her kan du glemme å hoppe femten meter opp i været, ta tre saltoer og snurre mot fienden som et bor. Du kan sparke, slå og blokke. Og i den enkelheten er det en veldig dybde, og rytmen i kampene er fantastisk.

Alle angrep og blokker bruker av utholdenheten din. Når den er tom får du ikke gjort noe, og er åpen for angrep. Dermed blir det en dans der du angriper, kontrer og blokker, og rygger tilbake for å hente deg inn igjen. Du kan gjøre høye og lave angrep, som forandrer seg hvis du beveger den framover eller bakover.

Treff på fienden gir poeng, og det er om å gjøre å ha mest poeng når tiden renner ut. Kontrollene i spillet er responsive og veldig gode, og er satt opp på en god måte. Du beveger og blokker med venstre tommel, mens du på høyre side bestemmer angrep eller kontring.

Et av årets aller sterkeste slåssespill på mobil, og et spill jeg anbefaler alle å teste ut.

Snowboard Party

Sjanger: Sport
System: iOS, Windows Phone
Utvikler: Ratrod Studios

Last ned Snowboard Party: iOS, Wphone. Pris: 14 kroner.

Les også
Månedens ti anbefalte spill til mobil og nettbrett

Jeg har ventet lenge på et nytt snowboard-spill. Siden SSX kom på PlayStation 3 for en god del år siden har det vært stille på den fronten. På konsoll og PC er det fortsatt stille, så da kan man takke den stadig voksende mobilplattformen.

Ratrod Studios har laget en god mobilversjon av et snowboardspill der kontrollene og fysikken i spillet er bra tilpasset formatet. På venstre side av skjermen styrer du retning på figuren din, og hvilken retning man snurrer i luften.

På høyre side kan du velge hvilken hånd du «grabber» brettet i luften med, samt en knapp for å skli på gjerder og andre gjenstander. Hele poenget med spillet er å kjøre ned en løype, gjøre kule triks på en rekke ulike hopp på vei ned og stå igjen med den høyeste poengsummen.

Du samler også erfaringspoeng som gjør at du kan oppgradere utøveren din, slik at han eller hun blir en enda mer habil brettkjører.

Snowboard Party er kanskje ikke et nytt SSX, men det er et bra snowboardspill på mobilen.

Shadowrun Dragonfall

Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: Telltale Games

Last ned Shadowrun Dragonfall: iOS, Android. Pris: 35 kroner.

Shadowrun Dragonfall er ikke et snilt spill. Det kaster deg ut i dypt vann nesten med en gang, og det holder ikke igjen i det hele tatt. Jeg har dødd mange ganger på vei gjennom spillets historie, men det er også litt av grunnen til at jeg liker dette spillet så godt.

Den turbaserte kampformen i spillet er balansert og god, og byr på mange timer med hodebry. Hvilken fiende skal jeg konsentrere meg om å fjerne først, og hvilke av mine figurer tåler et skudd til før de dør er blant vurderingene som gjøres hele tiden. Det er vanskelig, fienden er mange og det er opp til dine taktiske vurderinger om kampene heller i din favør eller ei.

Historien foregår i nærheten av Berlin, og det du i utgangspunktet trodde var en enkel jobb viser seg å gjøre deg involvert i en stor konspirasjon. Historien er kun fortalt via tekst, men den er velskrevet og interessant hele veien. Dialogene er også gode, og de ulike figurenes personlighet skinner godt igjennom teksten.

Shadowrun Dragonfall bygger videre på det gode grunnlaget fra Shadowrun Returns, men finpusser og forbedrer både kamper og grensesnitt.

Et meget sterkt turbasert rollespill som byr på over et tjuetalls gode spilletimer.

Game of Thrones: Iron from Ice

Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: Telltale

Last ned Game of Thrones: Iron from Ice: iOS, Android. Pris: 35 kroner.

Jeg liker HBO-serien Game of Thrones. Jeg sitter og tripper før hver eneste episode kommer, og ventetiden mellom sesonger er en eneste lang pine. Jeg digger bøkene serien er basert på enda mer.

Dermed var jeg en smule skeptisk når jeg hørte at Telltale skulle lage et spill satt til universet. Den første episoden er nå ute, og Telltale kom seg helskinnet igjennom. Den var ikke like bra som hverken tv-serien eller bøkene, men den gav oss en god start på det som kan bli et meget god spillserie.

I spillet får vi oppleve historien til familien Forrester, og den starter med brask og bram utenfor Walder Freys borg og hendelsene som senere bare refereres til som «The Red Wedding».

I tro Telltale-stil er det dialogvalg og trykkesekvenser som dominerer selve spilldelen av Iron from Ice. Det imidlertid historien som er interessant, og selv om starten ikke er så sterk, så blir det bedre utover i spillet.

Den første episoden inneholder en rekke kjente fjes fra TV-serien, som i all hovedsak kjennes påtvunget og unødvendige. Utover dette er det en interessant rollebesetning i spillet, og jeg synes Telltale har greid å fange noe av det som gjør historiene til George R. R. Martin unike.

Ujevn, men stort sett god start på det som kan bli et morsomt innblikk på en hittil nesten ukjent familie i det kjente universet.

Crossy Road

Sjanger: Arkade
System: iOS
Utvikler: Hipster Whale

Pass på trafikken!

Last ned Crossy Road: iOS. Pris: Gratis.

Jeg vet at Crossy Road kom ut i november. I tidlig førjulsstress la jeg ikke merke til spillet før forrige måneds artikkel var ferdig, og dermed kom ikke spillet med der.

Det er imidlertid et så bra spill at det fortjener å bli nevnt, og derfor er det det aller siste jeg skal anbefale til mobilformatet i 2014. Og det er et av de spillene jeg har blitt mest hektet på gjennom hele året.

Crossy Roads beskrives best som en blanding mellom den gamle klassikeren Frogger og et endeløst løpespill. Her skal du hoppe framover i et endeløst brett, gjennom trafikk og over elver i jakten på neste rekord. Kontrollene er enkle, du sveiper enkelt og greit i den retningen du vil at figuren din skal hoppe. Hver runde over raskt, og neste runde er like kjapt igang.

Det herlige suget etter å bare ta en omgang til griper tak og slipper overhodet ikke. En kort femminutters pause på jobben blir fort en time med Crossy Road, og ingenting er bedre enn å slå kameratenes toppscore.

Visuelt nydelig, og et av årets aller beste spill på mobil uavhengig av sjanger.

Trenger du flere anbefalinger? Sjekk våre ti tips fra november »

1: Ny side
2: Side 2

Siste fra forsiden