Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte mobilspill

Hele tre norske spillutviklere er med på listen.

1: Ny side
2: Side 2

Hverken App Store eller Google Play har tatt sommerferie, og dermed har det også denne måneden kommet en rekke gode mobilspill.

Gledelig er det også at hele tre av spillene som er med denne måneden er laget av norske spillselskap. Funcom, Turbo Tape Games og Retrogene har gitt oss tre vellagde, solide mobilspill som befinner seg i tre helt forskjellige sjangere.

I tillegg til dette har et spill som handler om å plante trær seilt opp som et av de aller vakreste spillene jeg noen gang har spilt.

Samurai Blitz

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: Afterlight Collective

Last ned Samurai Blitz: iOS. Pris: Gratis.

Hopp og sving sverdet.

Endeløse løpespill er omtrent like tettpakket i mobilspillverdenen som sild i tønne. Nye varianter kommer nesten ukentlig, men Samurai Blitz skiller seg fra resten av gruppe på en veldig god måte.

For det første har det en flott, retroaktig visuell stil som er gjort på en veldig pen måte. Områdene man løper igjennom er varierte, og både animasjoner og musikk passer veldig godt inn med spillet.

Det er imidlertid løpingen og følelsen av kontroll utviklerne har greid å skape i spillet som virkelig gjør at dette spillet fortjener denne anbefalingen. Hvis man trykker på venstre side av skjermen hopper ninjaen opp i luften, høyre side utfører et angrep. Når du ekspederer en fiende forlenger det hoppet ditt.

Sammen med muligheten for dobbelthopp gjør det at du kan hoppe og sprette deg vei mellom fiender mens du hele tiden kommer deg noen meter lenger. Og det er en veldig god følelse å greid å koble sammen en skikkelig kombinasjon som flyter avgårde på skjermen.

Gabriel Knight: Sins of the Fathers

Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: Phoenix Online Studios

Last ned Gabriel Knight: Sins of the Fathers: iOS, Android. Pris: 29 kroner.

Gabriel er en skikkelig dritt nesten hele tiden.

Gabriel Knight og jeg har en lang og god historie sammen. Jeg spilte spillene når de kom ut for første gang på PC for mange år siden. I anledning 20-årsdagen ble Sins of the Fathers, det første spillet i serien om Gabriel Knight, pusset opp og gitt ut på nytt.

Nå har de laget en nettbrettversjon, og det fungerer godt. Alt er pusset opp og forbedret i denne nyversjonen, men ikke nødvendigvis til det bedre sammenlignet med originalversjonen. Den visuelle stilen er helt grei, men på ingen måte imponerende. Lydsporet er nytt, men blir litt vel gjentagende og lite variert.

Gåtene er ikke endret, men det er heldigvis laget et hintsystem og en dagbok der du kan få hjelp. Dette er imidlertid et pek-og-klikkeventyr fra 90-tallet, og gåtene er obskure og vanskelige. Det finnes ikke alltid logiske og forståelige løsninger, og flere ganger stod jeg fast, til tross for at jeg har spilt spillet tidligere.

Det er allikevel en velskrevet historie som gjør det hele verdt å oppleve. Gabriel Knight er egentlig en stor drittsekk, og mange av figurene han møter er stereotypiske på grensen til det pinlige. Stemmeskuespillet er akkurat så dårlig at det passer inn med historien, og gjør det hele til en morsom og god opplevelse.

Warhammer: Arcane Magic

Sjanger: Strategi
System: iOS
Utvikler: Turbo Tape Games

Last ned Warhammer: Arcane Magic: iOS. Pris: 95 kroner.

Morsomt og utfordrende strategispill.

Det er det norske utviklerstudioet Turbo Tape Games som står bak dette strategispillet satt i Warhammer-universet.

Her skal du lede en gruppe trollmenn gjennom flere ulike brett. Målet med hvert brett er å finne og ta kontroll over flere magiske tårn. Det er imidlertid ikke så lett som det høres ut som. Når du nærmer deg et av tårnene blir du stengt inne av fire vegger, og en hel haug med fiender spretter fram.

Da må du bruke magien din så godt som mulig, slik at alle trollmennene dine overlever kampen. De deler på magiressursene, så det er hele tiden ev vurdering rundt hvilket angrep du skal bruke på hvilke fiender.

I tillegg til dette ruller du terning ved hvert angrep. Får du 1 er det en garantert bom. Ruller du en 6-er gjør du masse skade. Det er overraskende mye taktisk vurdering underveis i kampene, og det er alltid tilfredsstillende å gjøre de rette valgene.

Grafikken er flott, og det norske spillstudioet har laget et meget godt mobilspill.

Prune

Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: Joel McDonald

Last ned Prune: iOS. Pris: 39 kroner.

Nydelig.

Det har kommet mange visuelt vakre spill de siste månedene på mobil og til nettbrett. Utviklerne blir stadig flinkere til å utnytte formatet for det det er verdt. Få spill er imidlertid like vakre som Prune, uavhengig av hvilken plattform du sammenligner med.

I Prune planter du et frø ved å trykke, og får så treet til å vokse ved å sveipe opp. Så gror det av seg selv, kvister og grener slynger seg i alle retninger. Men treet vil nå lyset, og for å gjøre det må du trimme av de grenene som ikke vokser i riktig retning. Da vokser de andre grenene seg lenger, og du når til slutt lyset.

Da blomstrer treet i all sin skjønnhet. Greier du å få nok blomster ut av det lille frøet du plantet kommer du deg videre til neste brett.

I tillegg til at man skal greie å løse gåtene, som etter hvert blir vanskeligere, så er det hvordan Prune formidler en historie på som er så imponerende. Alt har en mening, og det var en veldig spesiell følelse når man til slutt hadde gjort ferdig det aller siste brettet.

Lego Minifigures Online

Sjanger: Hjernetrim
System: iOS
Utvikler: Funcom

Last ned Lego Minifigures Online: iOS, Android. Pris: 38-49 kroner.

Lego er kult!

Lego Minifigures Online er et nettspill der du skal prøve å samle sammen så mange små legofigurer du bare greier. Det er et typisk legospill der du skal komme deg gjennom et brett av legoklosser ved å både bygge, løse gåter og slåss mot fiender.

Du kan til enhver tid ha tre tilgjengelige legofigurer å bytte mellom som alle har sine styrker. Ved å fullføre brett og følge historien samler du sammen gjenstander du kan bruke for å gjøre de sterkere, slik at du greier de neste brettene.

I og med at dette er et nettspill så er det hele tiden andre spillere som holder på med samme brett som deg. Du kan også spille sammen med venner, gjøre oppdrag og følge historien sammen.

Spillet er tydelig siktet inn mot et litt yngre publikum, men det er vellaget, godt balansert og et godt spill både for liten og stor.

1: Ny side
2: Side 2

Siste fra forsiden