Bethesda - Microsoft

Microsoft kjøper Bethesda for 7,5 milliarder dollar

Fallout, The Elder Scrolls, Dishonored, Wolfenstein, Doom – nå er de Microsofts spill.

Microsoft

Mandag ettermiddag forteller Microsoft at de har kjøpt inn ZeniMax Media. ZeniMax er som kjent eierselskapet til kjente spillstudio som Bethesda, iD Software, MachineGames, Arkane Studios, Tango Gameworks Alpha Dog og Roundhouse Studios.

Ser du det fjellet? Du kan fremdeles gå dit, men nå er det Microsoft sitt.
Bethesda

Dermed har Microsoft sikret seg eierskap til kjente spillserier som Doom, The Elder Scrolls, Wolfenstein, Dishonored, Prey, Quake og The Evil Within – samt spill som ikke har kommet ut ennå, slik som Starfield og Deathloop.

Kort tid før annonseringen fortalte Bloombergs journalist Jason Schreier om kjøpet på Twitter. Ifølge ham skal Microsoft ha punget ut 7,5 milliarder dollar for ZeniMax, noe som er mer enn tre ganger så mye som de betalte for Minecraft-studioet Mojang i 2014.

LES OGSÅ: Bethesda vil at The Elder Scrolls VI skal holde på spillere i minst ti år »

Usikkerhet rundt eksklusivitet

Det er ikke kjent hva avtalen betyr for spill på andre plattformer enn PC og Xbox. Fra før av vet vi at Bethesda har en avtale med Sony om Deathloop og Ghostwire: Tokyo, der de to kommende spillene skulle være eksklusive til PlayStation-konsoller i et gitt tidsrom. Vi vet heller ikke om dette fremdeles er tilfelle.

Vi vil likevel påpeke at Microsoft ikke har for vane å låse spill fra studio de kjøper opp til Xbox og PC. Minecraft og de to Ori-spillene er relativt ferske eksempel på Microsoft-spill som er ute på PlayStation-konsoller og Nintendo Switch. Samtidig ser vi at kommende Hellblade II: Sennua's Saga fra oppkjøpte Ninja Theory kun kommer til PC og Xbox, så dette kan gå begge veier.

Alt kommer til Game Pass

I første omgang virker det som om Microsoft vil sikre at de nyinnkjøpte spillseriene kommer til Xbox Game Pass, uten at de tas ut av sortimentet.

Hva skjer med The Elder Scrolls VI nå?
Bethesda

– Vi kommer til å legge Bethesdas ikoniske spillserier til Xbox Game Pass på konsoll og PC. En av tingene som gjør meg mest spent er planene for Bethesdas fremtidige spill, noen som er annonsert og noen som er hemmelige, på Xbox-konsoller og PC, inkludert Starfield, skriver Xbox-sjef Phil Spencer i Xbox Wire-innlegget.

Mellom linjene her ligger skjønner vi at også The Elder Scrolls VI kommer til Xbox Game Pass, når enn det blir ferdig.

Bethesda Game Studios-sjef Todd Howard peker i en uttalelse på at Microsoft har vært viktig for selskapet i om lag 20 år nå. I innlegget mimrer han om hvordan The Elder Scrolls III: Morrowind og oppfølgeren Oblivion kom til Xbox og Xbox 360, og hvordan de begge deler et ideal om å gjøre spillopplevelser tilgjengelig for alle.

Les også
Anmeldelse: Deathloop

– Gir oss flere ressurser

Bethesdas PR-sjef, Pete Hines, peker på at oppkjøpet vil sørge for flere ressurser til å lage og promotere spill fremover.

– Så, hvorfor denne endringen? Fordi det gjør det mulig for oss å lage enda bedre spill fremover. Microsoft er en utrolig partner, og gir oss tilgang til ressurser som gjør oss til et bedre utgiverhus og utviklingsstudio. Vi tror det betyr bedre spill for dere. Kort sagt – vi tror at forandring er en viktig del av det å bli bedre. Vi tror på å presse oss selv til å bli bedre. Til å innovere. Til å vokse, sier Hines i et eget innlegg på Bethesdas nettsider.

Microsoft har vært fremoverlente med å kjøpe opp spillstudio de siste årene. Undead Labs, Playground Games, Ninja Theory, Compulsion Games, Obsidian Entertainment og Double Fine har alle havnet i katalogen til IT-giganten – etter alt å dømme for å sikre et vedvarende og forutsigbart tilbud til spillabonnementstjenesten Xbox Game Pass.

LES OGSÅ: Xbox Series X har fått pris og dato »

Siste fra forsiden