Microsoft - Xbox Kinect, Cortana

Microsoft-konsulenter lyttet på spillernes Xbox-samtaler

Skulle forbedre stemmeaktivering, men teamet fikk også inn utilsiktede opptak.

Audun Rodem, Gamer.no

En gruppe innleide konsulenter hos Microsoft hadde i lang tid som oppgave å lytte til lydopptak fra brukeres Xbox-konsoller. Målet var å forbedre maskinens stemmeaktivering, men teamet skal også ha fått tilgang på mer enn det som var tilsiktet.

Stort sett barn

At Microsoft har hatt muligheten til å ta opp og analysere samtaler mellom spillere og Xbox via Kinect og Cortana er ingen hemmelighet. Konsulenter som har vært i kontakt med nettstedet Vice har imidlertid avslørt at de ved flere anledninger fikk inn opptak som ble gjort ved en feil.

Én av de Vice fikk snakke med forteller at han jobbet med lydlogger fra Xbox fra 2014 til 2015. Ofte fikk han høre folk som bare snakket mens de spilte, og la til at opptakene stort sett var av barnestemmer.

– Xbox-kommandoer begynte som en greie vi ikke gjorde så ofte, og så ble det omtrent halvparten av det vi drev med, før det til slutt ble nesten utelukkende vi drev med.

– Vi har sluttet

I en uttalelse til Vice forteller Microsoft at selskapet alltid har vært åpen om denne praksisen, men at det likevel har tatt steg for å gjøre det klart at det faktisk er mennesker som går gjennom opptakene. Videre sluttet selskapet å analysere opptak fra Xbox for noen måneder siden, da arbeidet ikke lenger var nødvendig for å forbedre tjenesten.

Det du sier til Xboxen din blir riktignok fortsatt tatt opp, og Microsoft kan sette folk til å analysere opptak dersom selskapet har grunn til å tro de har brutt retningslinjer for eksempel knyttet til trakassering av andre spillere.

Microsoft skal for øvrig fjerne Cortana fra Xbox One.
Snart vil stemmeaktivering foregå via for eksempel en app på telefonen »

Siste fra forsiden