Moms på digital distribusjon?

Regjeringen vil gjøre spillkjøp over nettet dyrere.

I dag ble statsbudsjettet for neste år lagt fram, og der fikk vi spillere en svært dårlig nyhet. Regjeringen ønsker nemlig å legge til merverdiavgift (moms) på alle kjøp av digitale tjenester fra utenlandske nettbutikker. Denne skal være på 25%.

DRM-fritt, men ikke lenger momsfritt?

Dette gjelder alt fra iPhones Appstore til PlayStation Network og PC-baserte tjenester som Steam, GamersGate, GOG og Direct2Drive. Det gjelder også tjenester som selger filmer, musikk, bøker og andre ting.

På linje med EU

Ifølge Dagens Næringsliv viser regjeringen til at en slik regel allerede er innført i EU, og at Merverdiavgiftsreformen fra 2001 har fastsatt at alt forbruk i Norge skal være avgiftsbelagt.

– Jeg er godt fornøyd med at vi nå får et regelverk hvor det for merverdiavgiften ikke spiller noen rolle om tjenestene kjøpes i eller utenfor Norge. Vi tetter et hull i avgiftssystemet som over tid ville ha bidratt til å undergrave merverdiavgiftssystemet, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) ifølge Aftenposten.

Regjeringen tror den nye momsen vil gi statskassen 150 millioner kroner i starten, men at tallet vil øke etter hvert. Det ser ikke ut som de planlegger å innføre noen nedre grense for moms, slik vi har på import av fysiske varer (der alt under 200 kroner kan importeres momsfritt).

Det er verd å merke seg at enkelte nettbutikker, som Steam, allerede har moms innbakt i den prisen vi europeere betaler (også i Norge). Det er med andre ord liten grunn til å tro at prisen øker ytterligere der.

Regjeringen foreslår å innføre moms på digital distribusjon 1. juli 2011, forutsatt at statsbudsjettet vedtas av stortinget.

Siste fra forsiden