Nå er dataspillavhengighet en offisiell «sykdom»

Verdens helseorganisasjon har klassifisert lidelsen.

Colourbox/29327432

Vi vet allerede at spillavhengighet er et reellt fenomen, men nå ser det ut til at det også omsider er klassifisert som en vaskeekte «sykdom». Blant andre BBC melder nemlig at Verdens helseorganisasjon (WHO) nå har lagt dataspillavhengighet til listen over formelle lidelser.

Det er i den seneste, ellevte utgaven av WHOs såkalte International Classification of Diseases (ICD) at «gaming disorder», som det heter på engelsk, nå er lagt til, for aller første gang.

I beskrivelsen av lidelsen hos WHO heter det at dataspillavhengighet er karakterisert av «et mønster av vedvarende og tilbakevendende spilleadferd». Lidelsen preges ifølge WHO av nedsatt kontroll over faktorer som hyppighet, varighet og intensitet, og av at spilling gis økende prioritet over andre viktige aktiviteter og interesser.

Spilling, her representert ved den populære PlayStation 4-konsollen, er ingen spøk for en del mennesker.
Audun Rodem, Gamer.no

Fortsetter tross negative følger

I tillegg kjennetegnes det av fortsatt eller eskalerende spilling selv etter at negative konsekvenser har begynt å melde seg, for eksempel på det personlige eller sosiale plan. WHO mener at symptomene må manifestere seg over en periode på minimum 12 måneder før diagnosen spillavhengig kan stilles.

Som BBC peker på finnes det allerede behandlingssteder spesifikt for dataspillavhengighet, blant annet i Storbritannia. I Norge finnes det få dedikerte behandlingssteder, og mye av assistansen skjer gjennom Hjelpelinjen for spillavhengige, som også omfatter pengespill.

Dataspillavhengighet er imidlertid relativt utbredt også her til lands. Ifølge en studie utført av Universitetet i Bergen i 2016 er det rundt 0,5 prosent av nordmenn i alderen 16-74 år som er dataspillavhengige, mens 2,8 prosent ble kategorisert som «problemdataspillere». Dette utgjør henholdsvis 26 000 og 145 000 personer.

Mikrotransaksjoner kan bidra til avhengighet: Tenåring brukte 83 000 kroner på mikrotransaksjoner på to år »

Siste fra forsiden