Leserinnlegg

Nintendos E3-presentasjon

Mye mer Mario

Flere Mario-spill? Ja takk.

Nintendo var nummer to til å presentere sine kommende produkter på årets E3, og endelig fikk vi svaret på det brennende spørsmålet alle har grublet på: Hvor mange nye Mario-spill kommer Nintendo til å gi ut i løpet av tiden som kommer? Svaret er fire. Hvor mange spill som ikke er oppfølgere til allerede etablerte serier kommer vi til å se fra Nintendo i overskuelig framtid? Svaret er ingen.

Samme det, alle med vettet i behold setter pris på et godt Mario-spill, og det ser ut til at Nintendo har tenkt å virkelig proppe konsollene sine med den trinne rørleggeren. New Super Mario Bros. Wii, Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story, Mario vs. Donkey Kong: Minis March Again og ikke minst Super Mario Galaxy 2 burde holde til å få selv den mest hardbarka Mario-fanatikeren (det vil si meg) til å gli inn i overdose-koma.

Super Mario Galaxy 2 gjør lite for å avlaste ryggen til Yoshi.

La oss ta det siste først: Super Mario Galaxy 2. Det finnes ingen som ikke vet at Super Mario Galaxy er ett av tidenes aller beste spill, så en oppfølger kommer ikke akkurat som noen bombe. Det lille vi fikk se av spillet bærer bud om mer av akkurat det samme vi opplevde i eneren, bare at nå får vi i tillegg kaste oss i salen til Yoshi og tøffe rundt. Det hadde vært fint om det gikk an å spille sammen med kjerringa, slik at hun ikke blir sur fordi hun må sitte og se på Mario samle stjerner og gå glipp av Frustrerte Druer. Vi kan jo håpe på at man får en ordentlig tospillermulighet istedenfor den fattige stjernebitsankingen fra Galaxy 1. Med mindre Nintendo har brukt alle pengene de tjente på det forrige spillet til å kjøpe knark, burde det være gode odds for at Galaxy 2 blir enda en klassiker.

New Super Mario Bros. Wii, da? Samme historien her: Mer av det samme fra et annet knallspill, New Super Mario Bros. til DS. Bortsett fra at her kan man spille med opptil tre venner samtidig. Jeg er ikke helt sikker på hvorden dette kommer til å fungere i praksis, men heldigvis kan man også spille gjennom hele sulamitten aleine. Siden det antageligvis ikke er så mange som gidder å arrangere en sammenkomst hver gang man skal fyre opp Wii-en, mener jeg.

DS-en slipper heller ikke unna rørleggerraidet; her får vi både et nytt Mario vs. Donkey Kong-spill i tillegg til tredje utgave i Mario & Luigi-serien. Disse spillene er henholdsvis et puzzle-spill hvor du samler små Mario-leker som må hjelpes fram til et mål, og et action-rollespill hvor Mario-brødrene må finne på spik og fanteri sammen for å redde verden og prinsesse Fersken. Denne gang har Bowser fått et illebefinnende og slukt både prinsessen og halve kongeriket – inkludert brødrene Brådders – så man må tusle rundt inni Koopa-kongen for å gjøre ham frisk igjen, slik at folket slipper å ende sine dager inni en diger monsterskilpadde. Dette er jo begge artige ideer, men det hadde vært koselig med et ordentlig Mario-spill; iallfall når Wii-en får to. Da blir det vel antageligvis DS-ens tur neste gang.

Team Ninja lager Metroid-spill, og resultatet blir pupper som skyter laserstråler.

Nintendo har så klart flere oppfølgere på gang: The Legend of Zelda: Spirit Tracks og Warioware DIY, i tillegg til oppfølgere til både Wii Fit og Wii Sports. Okay, jeg tilstår: Zelda-serien er en av mine personlige favoritter, og jeg kommer mest sannsynlig til å forhåndsbestille Spirit Tracks uansett om det så blir krisedårlig. Noe det ikke blir, siden videoene som er sluppet tydelig viser at du spiller som lokfører. Mitt håp er at vi får en blanding mellom The Legend of Zelda og Transport Tycoon. Gimmicken i det nye Warioware-spillet er at spillere kan lage egne småspill og dele dem med andre, noe som vel er en klar indikator på at utviklerteamet har gått tom for ideer og bare har gitt opp å komme på nye. Wii Fit-oppfølgeren blir garantert nok en fin anledning til å kjøpe dyrt ekstrautstyr til tusen kroner som du bruker i ei uke og så stuer vekk på kottet, og Wii Sports-oppfølgeren står og faller på hvor fengende de inkluderte idrettene blir. Bordtennis, fekting, frisbee og padling loves, men jeg bryr meg bare om hvorvidt vi får med noen nye golfbaner, siden Wii Sports er tidenes beste golfspill.

Folk som ikke egentlig liker å spille videospill får også sitt: Facebook er med her også, Nintendo vil la deg klistre bildene du tar med DSi-en din rett på nett slik at alle Facebook-vennene dine kan få se dem. Med tanke bildekvaliteten til DSi-en, tipper jeg at den mest populære aktiviteten dette fører til blir ”hva i huleste skal dette forestille”-leken. Wii-en får en pulsmåler kalt Wii Vitality Sensor som også sjekker hvor stressa du er; sikkert et uvurdelig redskap for deg som ikke vet hva det betyr når du svetter, har høy puls og er konstant irritert.

Et skjermbilde fra Halo 3 til Wii. Eller The Conduit, det er litt vanskelig å si sikkert.

Det er også gledelig å se at Sega tar ansvar, og forbereder seg på å gi Wii-en sitt helt egne generiske skytespill: The Conduit. Dermed har Wii-spillere noe de stolt kan trekke fram når folk klager over Halo 3 eller Killzone 2: ”Se her, jeg har også en middelmådig skyter hvor man knerter romvesener som truer menneskeheten!” På samme måte setter jeg stor pris på at Team Ninja har gått sammen med Nintendo om å lage et nytt Metroid-spill. Metroid-serien har alltid servert god action, og med tanke på at Team Ninja står bak Ninja Gaiden- og Dead or Alive-seriene ser jeg fram til å kunne mose rompirater på nye og spennende måter en gang i 2010. Siden Team Ninja også lagde Xtreme Beach Volleyball-spillene, blir det interessant å se hvordan de har fått puppene til Samus til å sprette rundt også når hun har på seg rustningen sin.

Og det var høydepunktene fra Nintendos konferanse. Hvilket budskap er det de prøver å formidle? At de har funnet gåsa som legger gullegg og har tenkt å fortsette å klemme ut penger av den helt til det bare er skinn og fjær igjen? Både Sony og Microsoft demonstrerte klart og tydelig at de fortsatt desperat prøver å kopiere kontrollsystemet til Wii-en, så Nintendo-folket trenger ikke gjøre stort mer enn å pumpe ut oppfølgere til millionselgerne sine og så lene seg tilbake i stolen med et fett glis. Og så lenge vi får mer Mario-, Zelda- og Metroid-moro, er det garantert ingen som har noe å si på det.

Da gjenstår det bare en av de tre store aktørene, nemlig Sony. Hvilke knep har de i jakkeermet? Følg med på Spillverket.

Siste fra forsiden