Penta reiser til IEM Oakland

Norsk PUBG-lag er invitert til millionturnering

Syv nordmenn skal konkurrere på IEM Oakland-scenen om en måned.

Erik Gravrok er glad for å endelig få anerkjennelse etter å ha ofret mye for e-sporten.
Tor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.no/ESL

DISSE SPILLER FOR PENTA:

Vis mer

Erik «simsy» Gravrok
Jim «jeemzz» Eliassen
Mikael «ultra» Andersen
Patrick «Frosz» Iu

De norske Penta-spillerne har virkelig fått noe å feire. Først signerte de ny gullbelagt kontrakt, og nå er de invitert til IEM Oakland. Med 1,5 millioner kroner i potten er dette den hittill største turneringen i det utrolig populære skytespillet.

– Det er helt sykt! sier en engasjert Erik «simsy» Gravrok (26) når vi ringer ham for å snakke om invitasjonen.

Laglederen skildrer hvordan de fikk beskjeden fra hovedkontoret i Tyskland en morgen forrige uke:

– Vi skulle filma det. Vi hadde spilt sammen kvelden før og la oss ikke før i 3-4-tiden på natta. Da telefonene begynte å ringe fra Tyskland i 8-9-tiden på morgenen var det ingen som svarte. Først da manageren vår ringte oss på Facebook begynte folk å våkne. Vi fikk beskjed om å komme oss på Discord, og der var det en høyt oppe i Penta-systemet som gratulerte oss med invitasjonen. Alle klikka og løp rundt i rommet, og jeg løp ut og ropte på mamma, forteller han og ler.

LES OGSÅ: – Går fra å kaste bort tiden på gutterommet, til å faktisk ha fått det til

Seks lag fra Europa og seks fra Nord-Amerika blir invitert, mens ytterligere åtte lag kan sikre seg plass gjennom en åpen kvalifisering i hver av regionene. Den europeiske kvalifiseringen starter 28. oktober. Hovedturneringen pågår 18.–19. november.

Lettelse å slå gjennom

Erik «simsy» Gravrok og lagkameratene deltar i turneringer og treningskamper seks av syv dager i uka. Kun fredager har de helt fri.
Tor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.no

Gravrok og lagkameratene har ofret mye i et forsøk på å slå gjennom de siste årene. Han klager ikke, men det merkes at det er en stor lettelse for ham å se at det nå endelig løsner.

– Alt har blitt satt til side, vi har jo nesten ikke noe liv utenom. Man blir jo litt isolert fra venner og sånn i lengden. Det var veldig godt å endelig bli invitert til en av de største turneringene i verden. Jeg tror vi alle bare tenkte «endelig»! Endelig har vi klart det. Endelig får vi anerkjennelse for å ha utrolig mye. Alt har egentlig blitt dumpet til side i forsøket på å få til noe.

Den neste måneden blir travel for firspannet. Det er turneringer og treningskamper seks av syv dager i uka. Kun fredager har de helt fri. Rett før IEM Oakland skal de dra på en ukes treningsleir hos Pentas hovedkvarter i Berlin.

– Der skal vi være for å bli kjent med hverandre, få utstyr og klær, før vi drar videre til USA. Vi lander vel i San Francisco et par dager før, for å bli kvitt jetlag, teste utstyr og spille litt.

Må få kontroll på nervene

Les også
Anmeldelse: Playerunknown's Battlegrounds

Å spille på en stor scene med kameraer rettet mot seg, publikum som hoier og skriker, kommentatorer som hauser opp stemningen er noe helt annet enn å sitte komfortabelt hjemme i kjente og trygge omgivelser. Ikke alle takler denne overgangen. Dette har vært et viktig tema siden Penta fikk vite at de skulle ta det store steget.

Talentet Jim «jeemzz» Eliassen får ros av sin kaptein for å være uredd.
Privat

– Jeg har jo spilt på noen småscener og LAN, og selv da har jeg jo vært nervøs. Det her blir nok sinnsykt i forhold, men vi må ikke være redde for å drite oss ut. Hvis vi blir redde for å ryke ut tidlig så spiller du annerledes. Da kommer vi til å gjøre det ufattelig mye dårligere enn vi kan. Det er viktig å være fryktløs og spille som vi hadde gjort hjemme.

Her tror han 21-åringen Jim «jeemzz» Eliassen kan tilføre laget viktig faenivoldskhet.

– «Jeemz» har aldri spilt kompetitivt før. Han plukka opp PUBG, ble god og begynte å spille med oss. Han har aldri vært en e-sportfyr før, men takket ja til å være en del av satsingen. Han er veldig ung, men jeg tror det er han det vil gå gå best for. Han er jo tross alt fra Træna, han gir faen, som en skikkelig nordlending. Det er viktig å ikke bli tatt av den nærvøse bølgen som treffer.

LES OGSÅ: To norske PUBG-spiller har signert for legendariske Ninjas in Pyjamas

Svensken tilfører positivitet

Patrick «Frosz» Iu verdsettes for å være rolig, positiv og alltid hente frem det beste i spillerne.
Privat

Svenske Patrick «Frosz» Iu er den eldste på laget med sine 29 år. Gravrok synes det er viktig å kunne lene seg på en erfaren og voksen spiller.

– Han er veldig rolig og alltid positiv. «Frosz» klarer alltid å hente dra frem det beste hos hver enkelt, derfor blir han så verdsatt i alle fall av meg. Han drar opp stemningen på godt og vondt, enten det har gått bra eller dårlig for oss.

– Hvor gode kan dere bli?

– Hvis vi rir den bølgen vi er i nå uten å falle av, tror jeg vi kan bli veldig gode. Allerede nå merker vi at vi kan konkurrere om å bli Europas beste, i alle fall topp fem i snitt. Det er noen lag som er veldig gode, men jeg føler vi har en taktisk fordel overfor alle lag bortsett fra ett.

– Vårt eneste svake ledd er den delen der vi må slåss mot andre lag på åpen mark. Vi sliter litt når vi kommer inn i de siste sirklene og kaoset oppstår. Plutselig angriper du et lag, så blir du skutt i ryggen eller på siden av et tredje lag.

Som mange andre PUBG-spillere har Mikael «ultra» Andersen en fortid i CSGO.
Eivind von Døhlen/Gamer.no

PUBG kalles et overlevelsesspill, og er basert på Battle Royale-konseptet. 100 spillere slippes ned på en øy. Der må de samle våpen, beskyttelse og utstyr, og kjempe seg imellom om å være siste gjenlevende person. Med jevne mellomrom snevres spillområdet inn, slik at man blir aktivt presset til å møtes.

Penta tar fokuset på å overleve ganske bokstavelig. Dersom de unngår å havne i strid tidlig, ender de stort sett opp som de beste til slutt i hver runde.

– Vi må klare å spille slik vi har gjort når vi er på vårt beste. Luke ut de ubrukelige kampene og slappe mer av mens andre dreper hverandre. Vi har en veldig taktisk tilnærming til hvordan vi spiller. Det er mange som er veldig aggressive i de siste sirklene, og det fungerer nok for mange, men vi setter det å velge gode posisjoner høyere enn det å slåss.

Tre nordmenn på andre PUBG-lag

Hogne «Chipzy» Kjærstad Krogsæther (nummer to fra høyre) og Luminosity vant PUBG Invitationals Gamescom i august. De skal også til IEM Oakland i november.
ESL

På IEM Oakland møter Penta-spillerne tre andre nordmenn i turneringen: Karl Johan «Ekkz» Kallevik og Stian «Borg» Stakset i Ninjas in Pyjamas og Hogne «Chipzy» Kjærstad Krogsæther i Luminosity. Disse var ikke tilgjengelig for kommentar da artikkelen ble publisert.

I tillegg deltar Håvard «Rain» Nygård og Faze Clan i Counter-Strike: GO-delen av arrangementet. Der er det 2,3 millioner kroner i potten, pluss 8000 kroner i bonus for hver seier i gruppespillet.

Playerunknown's Battlegrounds opplever en eventyrlig suksess nå. Forrige uke passerte spillet over 2 millioner samtidige spillere på Steam – og det til tross for at spillet fortsatt kun eksisterer i en uferdig versjon. Over 1 million seere skal ha fulgt med på en av serierundene i PUBG Online nylig.

Les Mikkjells spilldagbok fra Playerunknown's Battlegrounds:
– Vi vet at det er idiotisk, men vi går for flykassene likevel

Siste fra forsiden