Norsk Uncharted-film imponerer hele verden

– Jeg har blitt invitert til å besøke Naughty Dog, forteller regissøren.

Daniel Owe gjør en troverdig dansk Nathan Drake.
Martin Sofiedal

Like før helgen dukket det opp en kortfilm på YouTube laget av team av norske og danske skuespillere og filmskapere som hadde gjenskapt åpningskapitlet fra Uncharted: Drake's Fortune. Den høye produksjonskvaliteten gjorde at traileren fort ble plukket opp av mange og delt videre.

Det var likevel først da Uncharted-studioet Naughty Dog selv fikk ferten i traileren at det begynte å ta av.

– Plutselig fikk jeg en retweet fra selveste Neil Druckmann, skaperen av The Last of Us og regissør på Uncharted 4. Han skrev noe så enkelt som «I <3 it.» Og da smalt det. Retweetene tikket inn én etter én, og alle var positive! Det var en overveldende respons, noe jeg aldri hadde forestilt meg, forteller den norske regissøren, Martin Sofiedal, til Gamer.no.

Aker Brygge som sett

Martin Sofiedal har jobbet med film i om lag 10 år nå, og er for øyeblikket hyret inn som regissør hos produksjonsselskapet Go!Electra som skaper reklamesnutter, webserier og tv-serier. Uncharted-kortfilmen var noe han gjorde på eget initiativ, men hadde med seg en hel gjeng med dyktige medarbeidere og skuespillere. Go!Electra gjorde også en del etterarbeid på filmen, slik som fargekorrigering, musikk og lyd.

– Alt startet med at jeg lagde kortfilmer og la de ut på YouTube, uten at det ble mye interesse utenfor min egen vennekrets. Etter litt research fant jeg ut at fan-filmer er svært populære, og at til og med dårlige filmer ble sett av flere tusen, forklarer regissøren.

Åpningsscenen fra spillet. Sammenlign den med kortfilmen nederst i artikkelen.

Uncharted var et selvskrevent valg for Martin når han først skulle begi seg ut i fan-filmverdenen. Spillet fra 2009 hadde gjort inntrykk på ham, mye på grunn av karakterene.

– Men jeg ville gjøre ting litt annerledes. Mange fan-filmer bruker universet og karakterene og lager egne historier. Derfor tenkte jeg at det kunne være en ekstra spennende utfordring å se hvor nært vi kunne komme å gjenskape en scene fra spillet. Grunnen til at vi tok åpningsscenen var nok mer av praktiske hensyn enn noen annet. Nå var det ikke lett å finne en passende stor båt i Oslo, men det var enklere enn å lete opp store gamle slott og jungel, forteller han.

Filmingen ble gjort på Aker Brygge over fire dager i begynnelsen av august i 2012. At filmen kom først nå var delvis på grunn av at det var et dugnadsarbeid, men også at noen detaljer måtte falle på plass før alt kunne ferdigstilles. I tillegg skryter Sofiedal av kompis og kameramann Magnus Owe, som han mener skal ha æren for at filmen ble så detaljert som den ble.

Dansk-norsk prosjekt

Foran kameraet hadde nordmannen med seg den danske skuespilleren David Owe i rollen som Nathan Drake og Caroline Glomnes Johansen som Elena Fischer. Det var alltid planlagt at de to skulle snakke norsk og dansk gjennom filmen – å prøve å etterape det amerikanske språket i den opprinnelige scenen ville ikke tatt seg bra ut.

– David Owe er i familien til kameramannen og kompisen min, Magnus Owe. Jeg trodde aldri han ville bli med på en slik film for null cash, men han falt vel for vår norske sjarm og syntes det var et annerledes og spennende prosjekt. Caroline møtte vi gjennom en castingveninne, og vi falt for henne fra første sekund, sier Sofiedal.

Les også
Anmeldelse:

Til nå har kortfilmen blitt sett av over 100 000, og Sofiedal har fått respons fra flere av lederne i toppstudioet.

– Og nå fikk jeg nettopp bekreftelse fra Naughty Dog om at jeg kan komme på besøk, så jeg er ganske happy!

Kortfilmen som gjenskaper åpningsfilmen fra Uncharted: Drake's Fortune. (Video: Martin Sofiedal)

Siste fra forsiden