Anmeldelse

Obscure: Learn about Fear

Det finnes knapt et mer passende sted å legge handlingen i et grøsserspill til enn en skole. Og som om ikke matematikk, sure lærere og hjemmelekser er nok til å skremme vettet av deg har utviklerne av Obscure lagt inn en haug monstre i tillegg.

Side 1
Side 2
Side 3

Obscure foregår på Leafmore High, som er en tilsynelatende en normal skole. Trange budsjetter har ført til at deler av skoleområdene er i en viss grad av forfall og at mye av utstyret best kan beskrives som antikvarisk, men i utgangspunktet er det lite som skiller Leafmore High fra andre amerikanske skoler. Litt etterforskning røper imidlertid at det foregår ett eller annet som ikke er helt som det skal ved denne skolen; studenter forsvinner sporløst, og det antas at det er en eller annen psykopatisk galning på ferde. Faktisk er det så ille at politiet vurderer å stenge hele skolen.

Monsterskolen
Dette er naturligvis bare toppen av isfjellet. Under hviler det en til nå godt bevart hemmelighet om ambisiøse eksperimenter som har slått feil, tragiske menneskeskjebner og monstre. Fryktelig mange og fryktelig fæle monstre. Dette er en av studentene i ferd med å oppdage. Kenny, som han heter, blir igjen i gymsalen for å trene litt ekstra etter at de andre er gått. Når han til slutt bestemmer seg for å ta turen hjemover legger han merke til at noen stikker av med sekken hans. Han følger naturligvis etter denne personen, som lister seg ned i en mørk kjeller.

I denne kjelleren møter Kenny en rekke ting som utvilsomt hadde fått de aller fleste med en viss intelligens til å snu (strengt tatt er det vel få av oss som hadde vært dumme nok til å gå ned dit i utgangspunktet, men dumme hovedpersoner er liksom en kjær del av grøssersjangeren). Det begynner med merkelige, pulserende planter og ekle småkryp som kravler over gulvet, og blir bare verre jo lenger inn i kjelleren han kommer. Når han til slutt forstår hvor idiotisk det var å gå ned i denne monsterbefengte kjelleren er det naturligvis for sent.

Da Kenny aldri kommer hjem eller til det avtalte stevnemøtet med kjæresten begynner vennene hans å bli nervøse. Dagen etter bestemmer de seg for å snuse litt rundt på skolen for å se hva de kan finne ut, og her begynner spillet "for ordentlig". Den nysgjerrige journalistspiren Josh slår seg sammen med de to jentene Ashley og Shannon, som henholdsvis er kjæresten og søsteren til Kenny. Etter hvert får de også følge av Stanley, som ble igjen på skolen for å snoke på lærernes datamaskiner for å endre karakterene sine. Det tar ikke lang tid før hele gjengen er innelåst, og av en eller annen grunn har mobiltelefonene deres ingen dekning. Fra nå av blir situasjonen bare verre og verre.

Jo flere vi er sammen
Allerede i spillets interaktive introduksjonssekvens (hvor du styrer Kenny på jakt etter ryggsekken sin) vil du få oppleve det mest karakteristiske aspektet ved Obscure. I bunn og grunn er det nemlig bare et helt normalt grøsserspill i stil med Resident Evil og Silent Hill, men det er én ting som gjør at det får et unikt preg og som hever spillopplevelsen flere hakk: Samarbeid. I stedet for å spille en enkelt karakter får du kontroll over en hel gruppe, og du kan til en hver tid ha med deg en annen person (med mindre alle de andre er drept, naturligvis). Denne styres i utgangspunktet av PS2-maskinen din, men om du har en venn i nærheten kan han eller hun ta over kontrollen.

Den kunstige intelligensen gjør jevnt over en grei jobb når det gjelder å styre lagkameraten din. Han eller hun går sjelden i veien og tar aldri noen større sjanser. Faktisk er medspilleren din stort sett litt passiv og følger hele tiden ditt initiativ. Noen ganger kommer dette veldig godt med, andre ganger skulle du ønske at medspilleren kunne tenke litt mer selv. Du kan beordre dataspilleren til å vente eller følge etter, og dessuten kan du gi den ordre om å bytte våpen. Du kan også bytte plass med dataspilleren når som helst.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden