Oppsiktsvekkende nominasjonsprosess i Gullstikka

Helt siden Gullstikka først ble annonsert har det vært en del oppstyr blant spillpressen i Norge. Det ble ikke mindre styr når NSM på tirsdag kom med listen over de nominerte.

I desember i fjor ble det kunngjort at Gullstikka, den første norske prisutdeling for dataspill, skulle arrangeres torsdag 27. mars i Sentrum Scene. Det er Norsk Spill- og Multimediaforening (NSM), som står bak arrangementet. NSM består av Nordisk Film Interactive, Microsoft Norge, Vivendi, Unsaco, Electronic Arts, Pan Vision, BJ Electronics Software og Infogames Nordic.

Den årvåkne leser vil umiddelbart legge merke til at titler som Morrowind og Grand Theft Auto: Vice City ikke er nominert. At Alien vs. Predator 2 fra 2001 er med er en glipp som nå er rettet opp i. GTAs manglende tilstedeværelse skyldes at distributøren K.E. Media ikke er medlem i NSM, og takket nei til medlemskapet. Utgivere som ikke er medlem må betale kr. 10.000,- for hvert spill i hver kategori, noe K.E. Media ikke sa seg villige til av økonomiske hensyn. Alle medlemmer betaler kr. 50.000,- for å delta på Gullstikka. Da får en 5 gratis nominasjoner, og betaler utover det kr. 1500,- per spill i hver kategori.

Ubi Soft, som distribuerer Morrowind, begrunner nominasjonsutvelgelsen slik: - Vi har valgt å ikke betale for en nominering, ettersom spillet ikke lenger har en nyhetsinteresse og da heller ikke salgspotensiale. Tom Clancy's Splinter Cell er en annen historie. Spillet ligger stadig i toppen over de bestselgende Xbox-spill, og har i tillegg nettopp kommet på PC hvor det også er blandt de bestselgende titler, forteller Peter Weile, adm. direktør i Ubi Soft Nordic til Gamer.no. Han forteller videre at han har forståelse for NSMs situasjon i forhold til økonomien rundt et slikt arrangement, men har problemer med å se rettferdigheten i en slik kåring. - Vi har ingen garanti for at det beste spillet vinner i en slik kåring, forteller Weile.

Resultatet er at Ubi Soft kun har nominert ett spill i årets galla, og det er Splinter Cell som beste actionspill. Microsoft har på eget initiativ nominert tittelen som årets konsollspill. På Gullstikkas egne sider, fronter de seg selv med følgende formål: "Konkurransen skal premiere produkter som har hatt suksess i alle ledd." Espen Tollefsen, styreformann i NSM, slår raskt tilbake på kritikken om urettferdigheten.

- Det koster en del å arrangere et show som dette. Her stiller alle likt, og samtlige må betale en gitt pris for å delta med sine produkter. Det er opptil en hver å bli med eller ikke, forteller Espen til Gamer.no.

For mange strider det mot all logikk at en skal betale for å få spillet sitt nominert. Noen tar det så langt som å kalle det uetisk og korrupt. Bransjebladet Faro Journalen, var i kontakt med flere profilerte spilljournalister tidligere i år, og skepsisen var allerede da svært klar.

- For at det skal være en troverdig bransjepris må man kunne stemme fritt blant alle utgivelser. Jeg kan ikke forsvare å sitte i en jury hvor jeg ikke får lov til å stemme på eksempelvis Tom Clancy's Splinter Cell eller Grand Theft Auto: Vice City, forteller Rune Fjeld Olsen i VG Multimedia til Faro Journalen.

- Er Gullstikka en intern NSM-greie står de jo for så vidt fritt til å gjøre som de vil, men hvis de mener å være en hyllest til spill-Norge som sådan virker det naturlig å inkludere Ubi Soft og K.E. Media, forteller Martin Sivertsen i ITavisen til Faro Journalen tidligere i år.

Gamer.no ble tidligere forespurt om å ha en representant i juryen, men takket nei, da vi ikke ønsket å være en del av en spillutdeling hvor ikke alle spill og selskaper har mulighet til å delta.

Siste fra forsiden