Problematisk Xbox 360-lansering i USA

Den amerikanske Xbox 360-lanseringen har ikke vært helt problemfri, men Microsoft håper å selge minst 10 millioner konsoller innen utgangen av 2006.

Xbox 360 ser ut til å være omtrent utsolgt over hele USA, etter at desperate kunder stod i timelange køer for å skaffe seg en konsoll. Nettet er fullt av rapporter om folk som har kjørt fra by til by på leting etter maskiner (uten hell), hysteriske mødre og andre skuffede mennesker som har måttet innse at håpet om å skaffe seg Xbox 360 denne uken for lengst er ute.

Verst ser situasjonen ut til å ha vært ved et Wal-Mart kjøpesenter i Elkton (i Maryland), hvor en gruppe på 300 mennesker hadde ventet i så mye som 12 timer for å sikre seg en konsoll. Når butikken kunngjorde at kun de første av dem ville kunne kjøpe seg Xbox 360, ble det regelrett opptøyer, og det måtte ti politifolk til for å roe gemyttene. Flere mennesker ble trampet ned under kaoset, men ingen skal ha kommet alvorlig til skade.

Selv ikke alle de som fikk kjøpt Xbox 360 var fornøyde, og det er en haug av rapporter på nettet om overoppheting og alvorlige feil med konsollene. Det er vanlig at det er flere feil med den første generasjonen av avanserte elektronisk produkter enn det er med senere generasjoner, så det gjenstår nok å se om disse feilene representerer et alvorlig og varig problem eller om ting går seg til etter hvert.

Microsoft forteller at antallet rapporterte problemer har vært rimelig lavt i forhold til det man kan forvente, og forsikret om at de har nok av konsoller på lager for kunder som har vært uheldige nok til å få en defekt konsoll. De påpeker også at de aller fleste som har kjøpt Xbox 360 er fornøyde med kjøpet deres.

800 kroner i tap per konsoll
Vi har lenge vært klar over at Microsoft kom til å måtte selge Xbox 360 med tap (det vil si at de selger konsollen for mindre penger enn det koster å lage den), men nå som den er ute begynner det å bli klart hvor stort dette tapet er. Analytikerbyrået iSuppli har tatt konsollen fra hverandre, og funnet ut at det (inkludert ekstrautstyr) er deler for totalt 126 dollar mer enn utsalgsprisen for konsollen (dette gjelder ikke Core System).

Dette betyr at om iSuppli har rett, taper Microsoft over 841 kroner per konsoll de selger. Det er vanlig at konsollprodusenter taper penger på konsollene sine (i alle fall i starten av konsollens levetid), da inntektene deres hovedsakelig kommer via spillsalg (noe som er grunnen til at konsollspill er dyrere enn PC-spill), men 841 kroner er rimelig mye penger. En talskvinne for Microsoft har uttalt til Business Week at selskapet regner med å oppnå profitt med Xbox 360 i 2007.

Er det noen som kan tåle slike utgifter, er det nok likevel gigantselskapet Microsoft. Bill Gates gjorde det nylig krystallklart at selskapet kommer til å fortsette satsningen på konsoller, selv om Xbox 360 skulle bli en kommersiell flopp. Det er det nok uansett liten grunn til å tro den blir, og Microsofts Peter Moore har fortalt nettstedet Gamespot at han regner med de vil selge minst 10 millioner Xbox 360-konsoller innen utgangen av neste år.

Siste fra forsiden