Sniktitt

Guitar Hero: Metallica

Rått og hensynsløst

Det blir ikke råere enn å spille med selveste Metallica.

Metallica har alltid vært en viktig del av mitt liv. Det hele startet allerede i sjuårsalderen, da LP-er med Albert Åberg og Knudsen og Ludvigsen ble byttet ut med kassetter ved navn Kill ’em All og Ride the Lightning. Selv om jeg aldri har spilt gitar har drømmen alltid vært der, tenk å kunne de fantastiske riffene som serveres av James Hetfield og Kirk Hammet. Vel, nå kan man på en måte bli en liten del av supergruppa, takket være Guitar Heros hyllest til Metallica.

Gruppementalitet

Guitar Hero: Metallica skal forsøke å overgå Aerosmiths bidrag til sjangeren, og denne gangen snakker vi om støtte til både trommer og vokal – i tillegg til gitar og bass. Vi har ikke fått testet vokal og trommer, men det skal visstnok komme en ny vanskelighetsgrad for de som liker å slå rytmen. Expert+ skal gi deg muligheten til å bruke to basspedaler, noe som garantert blir svært hektisk.

I sin grunnoppbygning har dette spillet svært mye til felles med Guitar Hero: World Tour, prinsippene er stor sett de samme. Du velger om du vil spille karriere, ta et par kjappe sanger, spille mot hverandre eller kose deg over nett. Karrieren er ganske interessant. Her spiller du både som Metallica og en egenskapt gruppe som starter som oppvarmere for legendene – her kan du lage din egen stjerne! Denne miksen er fin, og utelukker i stor grad en monoton spillopplevelse.

For de som ikke har testet denne typen spill før er poenget at man skal spille med på ulike sanger ved å treffe ulike fargeprikker på en linje som stadig strømmer mot deg. For å få dette til må man ha en viss rytme, og det er en stor fordel om du kjenner sangene fra tidligere. Flyten blir så mye bedre når låter du kan inn og ut brøler ut av anlegget.

Hvor godt du gjør det avhenger i stor grad av valgt vanskelighetsgrad, her kan både nybegynnere og veteraner prestere bra. De garvede vil nok sette pris på at enkelte av sangene er av det svært intrikate slaget, jevnt over er dette kanskje det vanskeligste spillet i serien noen sinne. Likevel tilfredsstilles din rytmesans til det fulle når det kommer til gitarspillingen, og du føler så absolutt som du faktisk er med på å fremføre låten. Kanskje jeg er farget som Metallica-fan, men en gitarsolo i dette spillet er noe av det beste jeg har vært med på som Guitar Hero-spiller.

Inntekter

Du tjener for øvrig penger basert på dine prestasjoner: hvor mange noter treffer du, og hvor mange klarer du å lenke sammen? Med jevne mellomrom kan du også øke poengfangsten ved å aktivere stjerneevnen, da tar det helt av i konsertlokalet. Hvis du i tillegg klarer å bruke spesialverktøy som «sklien» og «whammien» på gitaren riktig blir du raskt en skikkelig rockelegende.

Det hjelper også på tilstedeværelsen at man har brukt bevegelsessensorer for å fange hvordan de fire i Metallica oppfører seg på scenen. Selv om gutta kanskje ikke er veldig like seg selv i ansiktet er det morsomt å se James Hetfield skrike mot kamera og kjøre karakteristiske armgester mot publikum mellom strofene. De som har sett Metallica live vil utvilsomt kjenne seg igjen.

Videre kjører man et sceneshow uten like i dette spillet, her snakker vi pyro og lysbruk for alle penga. En rekke autentiske arenaer er også med, steder Metallica-fans vil huske med glede. Her er det verdt å nevne Los Angeles Forum og Tushino-flyplassen i Moskva.

La oss ikke glemme det aller viktigste, nemlig sangene. Her er det så mye snop at det ikke er vits å sutre over det som mangler. Av totalt 49 sanger er 28 av Metallica. Høydepunkter som For Whom The Bell Tolls, Master of Puppets og The Unforgiven gir i hvert fall meg frysninger på hele kroppen. Det er også en fin bonus at andre band leverer gode låter til spillet, og her må jeg trekke frem Mötorheads Ace of Spades som en soleklar favoritt.

Les også
Anmeldelse: Guitar Hero: Metallica

Etter hvert som du spiller låser du opp nye sanger og arenaer, men også mye ekstrastoff som musikkvideoer, bakomfilmer og fakta om de ulike sangene. Dette gir et unikt innblikk, både i prosessen med å lage spillet og i gruppen Metallica. Såkalt Metallifacts presenteres i en egen seksjon mens man hører den aktuelle sangen, og disse er faktisk svært lærerike. Visste du for eksempel at hornet i starten av The Unforgiven spilles baklengs for å gi en skikkelig spagettiwestern-følelse?

Konklusjon

Etter å ha kost meg med den begrensede demoversjonen av Guitar Hero: Metallica er jeg ikke i tvil, dette må bli rått! Selv om jeg bare har testet med gitar, uten å få prøve «Head to Head», musikkstudioet og nettspill, er dette noe av det morsomste Neversoft har levert. Kampanjemodusen har en fin variasjon som igjen skaper en naturlig og lettbent progresjon. Dessuten er låtutvalget så solid at man ikke kan unngå å bli gitarfrelst.

Fansen får også tilgang på masse ekstrasnop som går opplevelsen enda dypere, og vanskelighetsgradene sørger for at sangene kan nytes av nesten alle typer spillere. Her snakker vi om noe mer enn Guitar Hero: World Tour med nye sanger.

Guitar Hero: Metallica kommer ut på Wii, Playstation 2, Xbox 360 og Playstation 3 29. mai. Vi kommer med en fyldig anmeldelse rundt slippdatoen.

Diskuter artikkelen i forumet

Siste fra forsiden