Roblox

Roblox-sjefen avviser anklager om at spillet utnytter barnearbeid

– Vi gir folk muligheten til å få seg en jobb.

Roblox Corporation

TLDR

  • Roblox har fått kritikk for å tjene penger på spillinnhold skapt av mindreårige, og noen anklager selskapet for barnearbeid.
  • Sjefen for Roblox, Stefano Corazza, avviser kritikken og hevder plattformen gir muligheter til folk i alle aldre og levekår.
  • I 2023 tjente Roblox-brukere som lager spill for plattformen totalt rundt 741 millioner dollar, som tilsvarer nesten 8 milliarder kroner.
Oppsummeringen er laget av en AI-tjeneste fra OpenAi. Innholdet er kvalitetssikret av Gamer.nos journalister.

Roblox har oppgjennom årene fått mye kritikk for måten plattformen fungerer. Blant annet har flere påpekt at selskapet bak tjener penger på spillinnhold skapt av mindreårige, som i enkelte tilfeller kan kalles barnearbeid.

Sjefen for Roblox er imidlertid ikke enig i kritikken. Han kaller plattformen i stedet en gavepakke til alle de som lever i dårlige kår.

– Flesteparten er over 18

Det var i et intervju med Eurogamer at Roblox-sjef Stefano Corazza fikk spørsmål om kritikken som er rettet mot plattformen. Corazza erkjente at folk har stilt spørsmål ved inntjeningsmodellen, men sto fast på at dette er en mulighet og ikke utnytting av barnearbeid.

– Du kan si det om mange ting, ikke sant? Du kan si «OK, vi utnytter barnearbeid», ikke sant? Eller du kan si at vi tilbyr folk hvor som helst i verden en mulighet til å få seg jobb og til og med en inntekt.

– Jeg kan liksom være 15 år i Indonesia, og bo i slummen, men med bare en laptop kan jeg skape noe, tjene penger og holde meg i live.

Corazza påpekte videre at gjennomsnittsalderen for Roblox-utviklere er noen og 20 år. PR-apparatet som var tilstede under Eurogamer-intervjuet stemte også i med at flesteparten av de som tjener penger på Roblox er fylt 18 år.

Toppsjefen forteller også at teamet har vært i samtaler med de yngre brukerne som lager Roblox-innhold for penger, og det er ingen av dem som klager.

– Vi har lyttet til deres opplevelser og de føler ikke at de blir utnyttet. De var liksom sånn «Herregud dette er den beste gaven, plutselig kan jeg skape noe, jeg hadde millioner av brukere, jeg tjente så mye penger at jeg kunne pensjonere meg».

Ifølge Bloomberg mottok Roblox-skapere – altså brukerne som lager spill for plattformen – totalt rundt 741 millioner dollar i 2023. Det tilsvarer nesten 8 milliarder kroner, som ble fordelt på de rundt 12 000 brukerne som faktisk tjente penger på plattformen i fjor.

– Vi har millioner av skapere i Roblox Studio. De lærer gjennom skriptspråket Lua, som er ganske likt som Python. Da kan man få seg jobb i teknologibransjen i fremtiden og være sånn «Hei, jeg er en programmerer», ikke sant, mente Corazza.

LES OGSÅ: Over halvparten av all spilltid går med på eldre spill »

Siste fra forsiden