Anmeldelse

Saitek PX3500

PlayStation har lenge vært kjent for sin gode kontroller, og med lanseringen av PlayStation 2 kom også Dual Shock 2-kontrolleren som standard kontroller. Den originale Dual Shock ble sluppet som tilbehør til PlayStation en stund etter selve konsollen og mange byttet ut sin originale kontroller med akkurat denne.

Dual Shock 2 har innebygget vibreringsfunksjon og to analoge spaker. I tillegg til de vanlige trykk-følsomme knappene. Saitek PX3500, fra nå av PX3500, er ikke så veldig ulik og det er forskjellene vi skal ta for oss her.

Første øyekast
Ved første øyekast ser den mer eller mindre akkurat ut som en Dual Shock 2. PX3500 er dog gjennomsiktig og har en behagelig blå farge. Styrekrysset er forandret for å kunne takle hurtige kombinasjoner fra slåssespill bedre og to ekstra knapper på forsiden av spaken for å styre de nye funksjonene. Det er også en reset-knapp på baksiden av spaken som kan stille tilbake fabrikkinnstillingene i tilfelle du klarer å rote deg bort. Som den vanlige Dual Shock ligger også denne meget godt i hånden og du har rask adgang til de fleste av knappene. Litt for rask i enkelte tilfeller. Reset-knappen burde vært laget på en annen måte. Sånn som den er nå stikker den ut bak kontrolleren og det er enkelt å dytte den inn uten å ønske dette. Dette er dog bare et problem om du har litt for lange fingre. Problemet løses ved å endre plasseringen av fingrene bak kontrolleren. Tilvenning er alt som skal til, og det tar ikke lang tid. På framtidige kontrollere håper jeg likevel at dette løses ved å la knappen ligge inne i spaken. Slik at du trenger noe tynt for å trykke den inn. Kontrolleren er noe større enn en vanlig Dual Shock 2, så små unger vil kanskje få noe problemer med å bruke den.

En av de nye funksjonene som PX3500 tilbyr er "turbo"-mode. Du har to typer "turbo" og du velger mellom disse ved å trykke "turbo"-knappen på spaken. Det er viktig å huske på at hver eneste knapp kan ha sin egen "turbo"-innstilling. Du kan sette X til full "auto", mens du setter O til "semi-auto" En annen funksjon er "slow", som tilsynelatende trykker ned start-knappen kontinuerlig for å simulere "slow-motion". En heller bortkastet og irriterende funksjon. Kan dog brukes for å jukse i spill som Contra: Shattered Soldier da denne simuleringen mye lettere lar deg unngå kuleregnet som vanligvis dreper deg 103 ganger per bane. En annen ting er styrekrysset, som har fått en oppgradering fra den vanlige Dual Shock 2-kontrolleren. Til vanlig er det fire knapper som har hver sin retning. PX3500 har et stort styrekryss hvor alle retningene henger sammen.

Dette gjør det lettere å f.eks. rotere helt rundt 360 grader med styrekrysset. Det er også lagt inn mulighet for å trykke hele styrekrysset rett ned, som en knapp. Om dette er en faktisk knapp eller ikke er vanskelig å si. Jeg har i alle fall ikke funnet noen egen bruk for denne. Styrekrysset er senket på midten og passer perfekt til tommelen. Det er også formet som en sirkel, slik at du ikke får noen skarpe kanter. De forskjellige retningene er relativt godt adskilt, uten at dette gjør rotering vanskelig. Alle knappene er generelt litt høyere og bedre definert på PX3500. Dette gir bedre kontroll, men er muligens noe som "slites ned" etter flere måneders bruk. Eksemplaret jeg mottok hadde i tillegg en bitteliten nesten usynlig feiljustering av den høyre analog-spaken. Dette har ikke vært merkbart i noen spill enda, og må regnes mer som et engangstilfelle enn en produksjonsfeil.

Konklusjon
Kontrolleren tilbyr et pent utseende med en gjennomsiktig blå farge. Den er litt større enn en vanlig Dual Shock 2 og passer dermed bedre i mellomstore og store hender. "Turbo" gir deg fordeler i spill og bør ikke brukes ved multiplayer, men kan være fint å ha i enkelte singleplayer-spill. "slow" er for det meste bare slitsomt og blir sjeldent brukt. Kontrolleren er relativt billig og av bra kvalitet. Utseende er friskt og vel godtatt i den ellers så sorte og kjedelige PS2-verdenen. Det er verdt pengene å bytte ut et par av sine vanlige Dual Shock 2-kontrollere med Saitek PX3500.

Siste fra forsiden