Sentral person i norsk spillmiljø har gått bort

Jory Prum ble 41 år gammel.

Jory Prum under en konferanse i Malmø 2013.
Marius Kjørmo/Gamer.no

Den amerikanske lydteknikeren og -designeren Jory Kyle Prum er død. Han ble 41 år gammel.

Prum ble hardt skadet i en motorsykkelulykke i California mot slutten av mars, og har de siste ukene ligget på intensivavdelingen på Stanford Hospital i delstaten. Han kom seg dessverre aldri etter ulykken, og døde 22. april.

Profilert lydteknikker

Jory Prum ble født i Fullerton, California i 1975, og tok en bachelorgrad i Lyd for film og video ved California Institute of the Arts på midten av nittitallet. Etter utdanningen fikk han jobb hos Jim Henson's Creature Shop og senere Disney Online, før han landet en lyddesignjobb hos LucasArts i 1999.

Jory Prum bistod blant annet Double Fine med å restaurere lyden til Day of the Tentacle. (Video: Double Fine)

Rundt tusenårsskiftet jobbet Prum med flere prosjekter hos LucasArts. Blant annet er han ført opp som lyddesigner på Escape from Monkey Island og Star Wars: Starfighter, samt som lydmikser på mellomsekvensene til Star Wars: Knights of the Old Republic.

Det siste tiåret har han – gjennom sitt eget lydstudio i California – jobbet tett med lydproduksjonen på Telltale Games-spill som Sam & Max, The Walking Dead, Tales of Monkey Island og The Wolf Among Us. Han var også sentral i Double Fines oppussede versjon av Grim Fandango, der han blant annet var ansvarlig for gjenopprettingen av lydarkivet til eventyrspillet.

I tillegg til å være svært aktiv på spillfronten, gjorde Prum også lydarbeid på filmer som Lost in Translation, Adaptation og Pixar-kortfilmen For the Birds. Sistnevnte vant en Oscar for beste animerte kortfilm i 2002.

Kjent i det norske utviklermiljøet

Jory Prum (t.h.) i februar sammen med medlemmer fra Dream Theater og Fredrik Sundt Breienfra Turbo Tape Games.
Jonas Magerøy/Gamer.no

I de siste årene av sitt liv var Prum en svært sentral aktør i det norske spillutviklermiljøet, og var involvert i de fleste spillproduksjoner her til lands. Blant annet jobbet han med lyd på prosjekter som Among the Sleep, Dreamfall Chapters og Shiftlings.

Inntil hans bortgang jobbet han med flere norske spill som fremdeles er under utvikling, slik som blant annet Through the Woods, Earthlock og det kommende Dream Theater-spillet som ble annonsert i februar.

Venner og kolleger har de siste dagene delt sine kondolanser og minner om Prum på sosiale medier.

Siste fra forsiden