Blogg

Slik er Xbox 360

2. desember er Xbox 360 klar for salg i Norge. Gamer.no har testet skjønnheten og udyret.

Xbox 360 er en skjønnhet på utsiden. Det ”inhalerende” designet gjør boksen til et pent møbel. Men plastikkskinnet bedrar. For inni det pene skallet finnes et udyr som brøler hver gang du setter i gang et spill. Xbox 360 er flink til å lage lyd, men viftene blir som regel maskert av det aktuelle spills lyder. Når du ikke spiller roer også Microsofts kraftplugg seg ned, og da er den faktisk hakket mer behagelig for øret enn sin forgjenger.

Debutens spenning
La oss begynne på begynnelsen. Det er alltid spennende med en ny konsoll, bare det å pakke den ut fra esken bygger opp forventinger og forhåpninger. Boksen kommer med en HD-klar komponentkabel, der du enkelt kan koble til en optisk kabel for anlegget ditt (optisk kabel følger ikke med). Så er det inn med strømmen, og en gigantisk strømadapter viser sitt klossete ansikt. For meg er denne ikke noe problem, for jeg kan skjule den godt bak konsollen. Andre med begrenset plass vil kanskje irritere seg mer over strømadapterens størrelse.

Alle ledningene er dermed på plass. Jeg setter meg i sofaen og slår på konsollen med en medfølgende fjernkontroll. Bare det faktum at jeg slipper å reise meg for å slå boksen av og på er befriende. Dessverre må jeg lette på ræva litt senere for å koble til de trådløse kontrollene. En liten knapp på konsollen må aktiveres første gangen for at kontrollen skal få kontakt. Kontrollen sitter for øvrig utmerket i hendene, og responsen ved spilling er svært god.

Bilde av Xbox Marketplace

Menyene når du starter opp 360-en er lekre, funksjonible og svært interaktive. Her kan du gjøre nesten alt. Først pusler du med ditt ”gamercard” som skal representere deg på Xbox Live. Deretter kan du tilpasse konsollen slik at den passer deg og ditt utstyr. Har du widescreen-TV bør du selvsagt stille inn for nettopp dette på oppsettet. Menyene kan personliggjøres, akkurat som det løse frontdekslet på selve konsollen.

En liten arkadehall
Nedlastingstjenesten gir det muligheten til å hente ned ulike temaer for menyene, bilder til ditt ”gamercard” og en rekke kjente og kjære arkadespill. Dette er selvsagt ikke gratis. Fullversjoner av spill koster poeng. Disse poengene kan du slite til deg ved å spille, eller ganske enkelt kjøpe direkte fra Microsoft. Xbox Arcade er foreløpig litt tynt besatt, men kvaliteten er høy. Her finner du tidløse klassikere som Gauntlet og Joust. Selv om konsollen er laget for svært avanserte spill fungerer disse titlene utmerket som rask og enkel underholdning.

Så er det på tide å ta steget ett hakk eller to opp: Project Gotham Racing 3. Grafikken gjør straks inntrykk, man merker at vi har med neste generasjon å gjøre her. Selv om jeg sitter på et ”vanlig” TV er det visuelle svært solid og overbevisende. Nytten med et HDTV synes foreløpig liten i forhold til pengene du må ut med. Har du ikke en slik TV allerede kan det være lurt å vente til det kommer spill som virkelig drar nytte av denne teknologien.

Digital lyd er en glede, og Xbox 360 gir deg selvsagt muligheten til å kjøre Dolby 5.1 surroundlyd når du spiller. Du kan ”rippe” inn din egen musikk fra CD-er, og den glir sømløst inn i for eksempel PGR3. Videre kan du koble til ditt digitale kamera for lysbildeshow eller iPoden for ytterligere musikkrikdom på konsollen din. Det skal også bli mulig å koble seg til din PC for bruk av Windows Media Player der du blant annet kan streame filmer bra PC-en din. Du kan naturligvis også se DVD-filmer på selve konsollen. Microsofts satsing på Xbox 360 kan så langt se ut til å bli et vellykket sprang.

Finmasket nett
Xbox Live er en viktig grunnpilar for Xbox 360. Jeg er konstant koblet til via trådløst nett, og tjenesten virker mer stabil enn noensinne. Det medfører likevel enkelte problemer med å spille mot gamere fra det amerikanske kontinent. Holder du deg til europeiske motstandere i for eksempel PGR3 flyter alt så mye bedre. Du kan hele tiden følge med på hva vennene dine driver med, både online og lokalt. Så lenge de er koblet opp til Live er du som en flue på veggen. Det er stilig at du kan finne ut nøyaktig hvor kompisen din befinner seg på for eksempel Condemned.

Bakoverkompatibiliteten med tidligere Xbox-spill fungerer fint, selv om den gjelder for et begrenset antall titler. Du setter inn spillet og det lastes ned en emulator som sørger for at spillet kjører på det nye vidunderet. På en vanlig TV merket jeg liten forskjell visuelt, med på HDTV må man kunne forvente et lite løft.

Mine førsteinntrykk er alt i alt positive til Microsofts nye konsoll. Selv om de femten spillene som er med på slippdagen kunne vært litt mer varierte og spennende, synes jeg Xbox 360 gir valuta for pengene. Bill Gates sitt forsøk på å kuppe alt av underholdning gjennom sitt nye konsollmonster begynner den 2. desember i Norge. Er du klar for neste generasjon?

Les også
Ubisoft gir ut Enchanted Arms

PS. Er det noe du lurer på angående Xbox 360, så fyr løs på forumet. Jeg skal forsøke å svare etter beste evne.

Siste fra forsiden