Søksmål i spillindustrien

Tegneseriehuset Marvel er ikke særlig begeistret for NCSoft-spillet City of Heroes, og en gruppe EA-ansatte er ikke særlig begeistret for EA.

City of Heroes er et kritikerrost MMORPG-spill hvor spilleren kan skape sin egen superhelt og kjempe mot allslags slemminger for å holde gatene i futuristiske Paragon City sikre. Spillet er utviklet av Cryptic Studios og gis ut av koreanske NCSoft. I Norge lanseres City of Heroes i februar.

Det amerikanske tegneseriehuset Marvel har nå saksøkt NCSoft og Cryptic Studios fordi spillet tillater spillerne å lage virtuelle karakterer som er for like superheltene fra Marvel, inkludert Hulken og superhelter fra X-Men. Dette mener Marvel er brudd på den amerikanske åndsverksloven. Med tanke på at det tross alt er spillerne selv som lager superheltene sine er det vanskelig å se legitimiteten i Marvel sitt søksmål, men det gjenstår naturligvis å se om det amerikanske rettsystemet deler denne oppfatningen.

Et søksmål som virker mer legitimt er nylig satt i gang mot Electronic Arts, verdens største spillutgiver. Det amerikanske nettstedet Gamespot forteller at en gruppe EA-ansatte nå er i ferd med å saksøke spillgiganten etter at de har blitt nødt til å jobbe overtid uten å få overtidsbetaling. Electronic Arts hevder at det amerikanske lovverket gir dem rett til å gå utenom de vanlige overtidsreglene (lovverket i California inneholder unntak for en rekke yrkesgrupper, inkludert programvareutviklere), mens de ansatte mener de ikke har denne retten (da disse unntaksreglene ikke gjelder for underholdningsindustrien).

Denne formen for overtid er ikke uvanlig i spillindustrien, og brukes spesielt mye i månedene før utgivelsen av et spill. Om de EA-ansatte vinner frem i retten kan dette få store konsekvenser for hvordan de større amerikanske spillutgiverne må behandle sine ansatte.

Siste fra forsiden