Leserinnlegg

Sonys E3-presentasjon

Tidenes peneste kjæledyrsimulator annonsert

Hvem bryr seg om bilkjøring og sinna guder? Griffekosing blir det neste store på PlayStation 3.

Sony holdt i likhet med Nintendo og Microsoft en egen pressekonferanse på E3, og i likhet med Microsoft er det pinlig tydelig at Sony har blitt tatt på senga av Nintendos braksuksess med Wii-en. Sony har mange populære spillserier i stallen, så hva vil vi få se på den svarte brødboksen deres i tiden som kommer?

Mer av det samme, tydeligvis. Uncharted 2: Among Thieves ble vist fram, og der var det lite nytt. Igjen kan man ta på seg rollen som eventyreren Nathan Drake og manøvrere lite plausible ruiner fulle av ting å klatre og balansere på samtidig som en drøss med skurker prøver å skyte en i fillebiter. Videoen som ble vist inneholdt blant annet verdens dårligste helikopterskytter, som ikke klarte å stoppe Nathan selv om det var et stridshelikopter som ble benyttet. Med tanke på at slike helikoptere brukes blant annet til å angripe stridsvogner, er enten Nathan verdens mest hardføre eventyrer eller så er Uncharted 2 enda et spill hvor actionsekvensene blir så overdrevne at det tipper over og blir kjedelig. Med tanke på hvordan det første spillet var, heller jeg mot det siste alternativet. Uansett ser det ut til at Uncharted 2 blir det fremste alternativet for folk som vil spille Tomb Raider, men synes puppene til Lara blir i veien når man skal sose rundt og samle skatter.

Trailere av de nyeste Gran Turismo-spillene fikk vi også se, både til PS3 og PSP. Tilhengere av serien kan ta det med ro: Gran Turismo handler fortsatt om å kjøre bil. Så får vi se om utviklerne har funnet ut at det ikke går an å kjøre bilen videre etter at du smeller i fjellveggen i åtti, eller om det fortsatt er snakk om lekebil-simulatorer.

Big Boss har noe han vil fortelle deg. Bare nikk og smil, så slutter han sikkert etterhvert.

Actionfans har mer i vente fra Sony: Både God of War 3 og enda et nytt Metal Gear Solid-spill ble vist fram. God of War 3-traileren gjorde det klart at der i gården har ingenting skjedd siden sist, spillet handler nok en gang om en sinna mann som denger monstre fra gresk mytologi. Serien har av en eller annen grunn vokst seg stor på en spillopplevelse som dreier seg om å mose firkant og trekant inntil du vinner, så vi får se om folk har gått lei nå eller om denne oppskriften fungerer for fjerde gang også. Metal Gear Solid: Peace Walker blir neste MGS-spill til PSP, og traileren hinter om at dette blir nok et MGS-spill med en usammenhengende og kjedelig historie. Denne gang får vi vite hvordan Big Boss fikk etablert sitt militærparadis Outer Heaven; hvis traileren er noe å gå etter, så foregikk det ved at man klonet Big Boss tre ganger og angrep en enorm stridsrobot med rifler. Godt å se at MGS-logikken fortsatt er på stell.

Square Enix var også med på festen; klipp fra Final Fantasy XIII ble vist, og hvis jeg skal gjette handler spillet om at verden trues av onde makter og de eneste som kan redde dagen er en gjeng med tenåringer som klager hele tida. Hvis vi skal dømme ut fra salgstall, holder det fortsatt å servere samme spillopplevelse som på tidlig åttitall så lenge det pakkes inn i pen grafikk: Ikke bli sjokkert om også Final Fantasy XIII har et spillsystem som minner mer om Windows-menyer enn om episk fantasykamp. Så blir det spennende å se om den onde makten man slåss mot egentlig er faren til hovedpersonen eller ikke. Vi gleder oss enormt.

Sony presenterer damenes nye bestevenn.

Man kan si mangt om Sony, men at de er redde for å kopiere gode ideer fra andre kan ingen påstå. PlayStation 3 har hatt en fattigmannsutgave av Wii-ens bevegelseskontroller helt fra starten av, men på årets E3 gikk Sony enda lenger. Vi fikk demonstrert en prototype av en fjernkontroll som fungerte klin likt som Wii-fjernkontrollen, men som minnet mer om en svært ukomfortabel dildo med glødende tupp. Helt greit at Sony prøver å kapre flere kvinnelige kunder, men jeg er ikke helt sikker på om dette er riktig måte å gjøre det på. Innretningen ble så klart demonstrert, for anledningen av en ingeniør som var så nervøs at det halve kunne være nok. Demoen Sony valgte å bruke for å vise fram tryllestaven var et nakent rom med en TV i og ikke stort mer; PlayStation Eye-kameraet ble brukt til å plassere karen som demonstrerte herligheten inne i rommet, og på skjermen ble tryllestaven forvandlet til forskjellige objekter som spillfiguren holdt i hendene. Teknisk sett lot løsningen til å fungere akkurat like bra som Wiis fjernkontroll med økt presisjon, men det visuelle inntrykket hintet om at dette var noe som var slengt sammen i hui og hast for å rekke E3. Grafikken så ut til å være fra cirka 1999, for eksempel. Uansett, Sony demonstrerte tydelig at de ble tatt med buksene nede av Wii-ens suksess, og at de tror det var selve kontrollsystemet som var nøkkelen. Noen burde kanskje fortelle dem at det ikke holder med verdens beste kontrollsystem så lenge du ikke har noen artige spill å bruke det til.

Jeg vil også kose den griffen.

La oss glemme alt dette, for Sony viste også fram det som kommer til å bli den fremste grunnen til å kjøpe en PlayStation 3: The Last Guardian. Dette er det nye spillet til folka som lagde Ico og Shadow of the Colossus, og traileren vi fikk se forteller med all tydelighet at det dreier seg om en simulator hvor du spiller en liten gutt som skal kose og leke med en diger griff. Ikke at griffer eksisterer i virkeligheten, men jeg tror Sony lett kan kapre griffekosesimulator-markedet med dette spillet. Grafisk sett var spillet på topp, så det gjenstår bare å se hvor artig det blir i lengden å gå tur med et tre etasjer høyt kjæledyr.

Med Sonys konferanse var den interessante delen av E3 over, og vi har sannelig fått se mye spennende. Når spillmaskiner kan simulere både vold, bilkjøring og husdyrhold, hva har vi da igjen å leve for? Fint lite, så det lureste nå blir å sikre seg uføretrygd og tilbringe resten av livet med en spillkontroller i hendene.

Siste fra forsiden