Spill gamle slagere lovlig på Iphone

Commodore 64-emulator på vei til App Store.

Commodore 64 er en av spillhistoriens ikoner. Maskinen, som teknisk sett er en slags PC, introduserte i 1982 en hel generasjon for spill. Over 17 millioner maskiner ble solgt, og tusenvis av programmer ble sluppet. Blant disse regnes en mengde spill den dag i dag som klassikere.

Ikke rent få er det dermed som har prøvd å fange opp magien fra tidlig 80-tall og utover; kodere har laget utallige emulatorer til hjemmedatamaskinen. Problemet har bare vært at med unntak av Nintendo, som har tilbudt C64-spill gjennom sin Virtual Console-tjeneste, så er det ingen av emulatorene som har vært lovlige.

Iphone-utvikleren Manomio derimot har klart å sikre seg rettighetene til konsollen og spillene. Det har vært en lang vei mot målet for denne biten software, som først ble skrinlagt av selskapet selv for å senere oppleve at Apple nektet å legge ut emulatoren på App Store av frykt for tvister om opphavsrettigheter. Men nå er det snart mulig for Iphone-eiere verden over å oppleve retrospillenes gullalder, ifølge Eurogamer.

Denne emulatoren koster tre pund i England, og den vil ha disse egenskapene:
– Såkalt SID-lydemulering
– Autolagringsfunksjon som lagrer hver gang et spill skrus av
– En virtuell C64-joystick og virtuelt tastatur på skjermen (se bilde)
– Skjermbilde som kan snus og vendes på; både vertikalt, horisontalt og fullskjermbilde er mulig å oppnå.
Spillene vil gå i det tempoet de gjorde den gangen, hverken raskere eller tregere.

Spillene som er inkludert i trepundspakken er Dragons Den, Le Mans, Jupiter Lander, Arctic Shipwreck og Jack Attack. Kanskje ikke de aller største klassikerne, men flere kommer. Emulatoren ser ikke ut til å være sluppet i Norge per skrivende stund, men det er forhåpentligvis bare et spørsmål om tid.

Oppdatering: Det viser seg at emulatoren har blitt fjernet igjen fra App Store, i alle fall midlertidig. Dette er visstnok på grunn av innebygd støtte for programmeringsspråket Basic, som Apple ikke vil at skal være mulig å ta i bruk på deres telefoner. Manomio jobber med å få fjernet språket og relansert programmet.

(Kilde: Eurogamer)

Siste fra forsiden