Ukens nettutgivelser (uke 48)

Spilleksplosjon på nettet

Denne uken har vi fått vanvittig mange spennende spill.

Intro søkes. Bør være engasjerende og hekte leserne. Bør også handle om nettdistribuerte spill på flere plattformer, men unntak vil vurderes. Bill.mrk: Fantasiløs fra Sardinia.

Madden NFL Arcade (Xbox 360 og PS3).

Xbox 360

På Microsofts plattform har vi kun fått ett spill denne uken, nemlig Madden NFL Arcade. Dette er et amerikansk fotballspill som fokuserer mer på moro enn regler, og her må to lag med fem spillere hver kjempe mot hverandre på banen. Spillet har de ti beste spillerne fra hvert av de 32 NFL-lagene, samt virkelige stadionanlegg og mye mer. Opp til fire spillere kan spille på samme konsoll, og spillet støtter selvfølgelig også onlinespilling.

Gravity Crash (PS3).

PSN

PS3-eiere kan også laste ned Madden NFL Arcade denne uken, og i tillegg har de fått Gravity Crash. Dette er et spill som minner litt om klassiske Thrust, hvor du styrer et romskip sett fra siden. Du må navigere deg gjennom over 30 planeter fulle av fiender og andre utfordringer, og du må hele tiden ta hensyn til tyngdekraften. Dette er et spill i god, gammel arkade-ånd, men fokus på presisjon og spilleregenskaper.

Blast Off (PSP).

PS3-folket kan også laste ned PSX-spillet Lilo and Stitch: Trouble in Paradise, sammen med PSP-eierne, og kjøre fly i Red Bull-oppdateringen til Home.

På PSP har vi en gjeng butikkspill, samt to "Mini"-spill: Blast Off og Dracula: Undead Awakening. Blast Off gir deg kontroll over en romrakett, som må lette fra en planet, og komme seg trygt gjennom en liten del av verdensrommet. For å komme dit du skal (og plukke med deg bonuser på veien) må du bruke rakettmotoren fornuftig, samtidig som du utnytter deg av gravitasjonsfeltene til planeter og andre rom-objekter. Her kreves både nøyaktighet og planlegging.

Dracula: Undead Awakening (PSP).

Dracula: Undead Awakening er en god del enklere bygd opp. Dette er nemlig et skytespill sett ovenfra, hvor målet er å slakte overnaturlige kryp ved hjelp av tunge våpen. Utviklerne lover flott grafikk og et svært glatt gameplay, og som i klassikere som Smash TV kan du gå i én retning og skyte i en annen.

Wii og DSi

Solitaire (Wii).

Wiiware har fått en haug nye spill denne uken, men ikke alle er like spennende. Solitaire er noe så enkelt som et kabalspill. Det har riktignok flere typer kabal (Klondike, Freecell, Spider, Pyramid og Yukon) og pen grafikk. Rabbids Lab er "skap din egen rabbid"-funksjonen fra Rabbids Go Home med litt ekstra greier (hvor du lager en rabbid-figur, kler den opp og beveger den rundt i begrensede miljøer).

Copter Crisis (Wii).

Copter Crisis ser heller ikke ut som det helt store, men forhåpentligvis kan det overraske. Her styrer du, ikke overraskende, et helikopter, og du sendes på redningsoppdrag i en gigantisk canyon full av farer. Utviklerne lover over 30 oppdrag og muligheten til å kjøpe og laste ned ti nye helikoptre. Når utviklerne skryter av betal-DLC som en av to funksjoner de trekker frem, blir man lett litt pessimistisk.

Dragon Master Spell Caster (Wii).

Sist ut på Wii er Dragon Master Spell Caster, et tredimensjonalt fly/skytespill som ble omdøpt til Dragon Master Spell Disaster av Nintendo Life. Med det i mente, hopper vi bare videre til Virtual Console, som har fått ett spill denne uken. Dette er Shanghai II: Dragon 's Eye for Mega Drive, og som navnet tilsier fokuseres det på det gode, gamle enspillerspillet Shanghai/Mahjongg.

Mighty Flip Champs (DSi).

På DSi har vi endelig fått det amerikanerne mener er et av de bedre spillene for plattformen, nemlig Mighty Flip Champs. Dette er et unikt plattform/hjernetrimspill hvor du må lede figuren din gjennom nivåer fulle av feller. For å lykkes må du "flippe" til forskjellige skjermer, og det du gjør på én skjerm kan påvirke andre skjermer. Du kan "flippe" over til en annen skjerm når som helst, inkludert akkurat i det du er i ferd med å falle til din død (og dermed redde deg selv).

Sist ut fra Nintendo er DSi-spillet Reflect Missile. Her skal du skyte opp en serie missiler for å ødelegge så mye som mulig, og du har flere typer missiler å velge mellom. Spillet har over 200 brett, og du har bare et begrenset antall missiler å overvinne hvert brett på. Peggle med missiler?

PC

Som vanlig forandres nettutgivelsenes karakter kraftig når vi kommer til PC, og minispillene må konkurrere med langt større titler som egentlig hører hjemme i butikkene, men som ikke får plass der etter som butikkenes få PC-hyller fylles av The Sims og World of Warcraft.

Runaway: A Twist of Fate (PC).

Denne uken starter vi med Runaway: A Twist of Fate, som noe overraskende ble lansert på The Adventure Shop i går. Dette er det tredje Runaway-spillet, og de som spilte det forrige husker utvilsomt at Brian Basco fortvilet forsøkte å redde kjæresten fra en grusom skjebne (samtidig som han rakk å være utro på veien, men ikke bry deg om min indignasjon - hvem som helst hadde jo latt seg friste til å ha seg med en tilfeldig tøs når hans elskedes liv stod på spill). Som før kan vi se frem til et pek-og-klikk-eventyr med tegnefilmaktig grafikk og mengder av nøtter som må løses.

Serious Sam HD (PC).

Serious Sam kom først ut i 2001, og er et førstepersons skytespill der du reiser gjennom en serie gigantiske miljøer og skyter horder av virtuelle fiender på din vei. Nå har utvikler CroTeam lansert en oppgradert versjon av Serious Sam. Denne har kraftig oppgraderte teksturer og mulighet til å samarbeide med andre spillere online, men er ellers så godt som identisk med originalutgaven. Du kan kjøpe den hos Steam og Get Game (begge selger Steam-utgaven).

Crash Time III (PC).

Vi fortsetter med Crash Time III, et racingspill der du spiller politimann på tyske veier. Spillet er basert på serien Alarm for Cobra 11, og foregår på et omfattende nettverk av veier som tydeligvis er fulle av skurker. Utviklerne i Synetics lover massevis av action, en heftig skademodell og varierte miljøer. I tillegg kan spillet skilte med rimelig lekker grafikk. Crash Time III kan kjøpes på Steam.

King Arthur (PC).

Strategispillere har fått en stor utfordring denne uken, etter som en haug spennende strategispill har blitt sluppet samtidig. Vi begynner med King Arthur: The Roleplaying Wargame, som er å finne på Steam. Tenk deg et Total War-spill satt til mytologiens England, ispedd rollespillelementer (som karakterutvikling, et moralsystem og en haug sideoppdrag), så har du en viss idé om hva dette spillet dreier seg om. Det vil si en blanding av turbasert strategi på oversiktskartet og heftige sanntidsslag i full 3D. Spillet kommer fra utviklerne av Crusader: Thy Kingdom Come.

Solium Infernum (PC).

Så har vi Solium Infernum, et turbasert strategispill som foregår i helvete. Djevelen har forsvunnet, og målet er å overta tronen hans. Dette gjøres ikke bare ved hjelp av militær makt, men også gjennom politikk og ritualer. Underveis kan du finne og overta over 30 viktige steder, som The City of Dis, The wood of the Suicides og The Temple of Lust. Disse tilbyr unike ressurser og ekstra prestisje. Du kan også finne magiske gjenstander, og bruke disse for å få mer makt. Solium Infernum kommer fra mannen bak Armageddon Empires, og det alene er grunn nok til å ta en titt.

Armada 2625 (PC).

Fra helvete drar vi ut i verdensrommet, til nok en spennende Total War-aktig opplevelse. Armada 2625 (i salg hos Matrix Games, fra en av designerne bak Total War-serien, gir deg i oppgave å skape et interplanetarisk imperium. Her må du drive diplomati, forskning og utvikle planetene dine i turbasert modus, og bekjempe fiender i sanntid. Kamphandlingene foregår både i rommet og på planetene, så her er det mye å ta hensyn til. Dette er forøvrig etterfølgeren til det steingamle DOS-spillet Armada 2525.

Empires of Steel (PC).

Empires of Steel er ikke etterfølger til noe som helst, men det skal ikke mye til for å se hvilken klassiker som er inspirasjonskilden til dette turbaserte strategispillet (jeg sier det ikke, men nøkkelen ligger i tittelen). Her må du bygge opp et mektig imperium, kjempe mot (eller alliere deg med) andre riker og ta kontroll over viktige ressurser. Underveis må du også forske frem nye teknologier. Du kan spille i den virkelige verden, eller la spillet selv skape en verden å spille på. Det er mulig å spille alene, eller sammen med opp til ni andre mennesker over nettet (turene tas i sanntid).

Strength & Honor 2 (PC).

Strategifokuset fortsetter med Strength & Honor 2, fra koreanske Magitech. Året er 232, og Alexander den Stores imperium har falt i grus. Nå får du i oppgave å bygge opp et nytt imperium, som forhåpentligvis kan tåle tidens tann litt bedre enn Alexanders gjorde. Spillområdet strekker seg fra Kina i øst til Portugal i vest, så her får du rikelig av plass å leke deg på. Som vanlig med Magitechs strategispill får vi en blanding av turbasert strategi og taktiske slag (skal jeg nevne Total War enda en gang, tro?), og massevis av historiske detaljer.

Ziro (PC).

Endelig har vi noe som ikke er et strategispill. Ziro er et hjernetrimspill som minner litt om Sokoban, men som har en rekke spennende elementer. Her må du gjennom over 300 nivåer fulle av varierte utfordringer. Her må du få terninger til å forsvinne med å flytte dem rundt på spillbrettet, og kombinere dem. Det er lettere sagt enn gjort. Ziro er blant annet å finne på GamersGate.

Imperii (PC).

Så dypper vi tærne i strategisjangeren igjen, med det svenske spillet Imperii. Dette spillet er heldigvis ikke like tungt som de vi har vært gjennom tidligere. I stedet er det et actionfylt "tower defense"-spill hvor du må forsvare den siste resten av natur i et betongpreget imperium. Imperii vant forøvrig årets Swedish Game Awards, noe som forhåpentligvis er et godt tegn.

Dragonester (PC).

Dragonester er ukens andre koreanskutviklede spill. Dette er et hjernetrimspill av den søte typen, hvor du må avle frem og beskytte drager, som brukes i kamp av drageridderne. Spillet har både økonomiske elementer og action. Her er et sitat fra spillet: "Dragonknights ride on dragons and fly in the sky. They spend a lot of time in the sky even when there is no mission. During this time, dragon and knight are united". Jepp.

Captain Successor (PC).

Captain Forever er et merkelig nettbasert skytespill som har fått mange tilhengere. Nå er etterfølgeren, Captain Successor, klar. I den forbindelse har Captain Forever blitt gratis, slik at du kan teste konseptet og velge om du vil bruke penger på Successor. Konseptet går ut på å skyte ulike geometriske rommonstre, og plukke opp deler fra falne fiender for på den måten å utvikle ditt eget skip.

Mystery Case Files: Dire Grove (PC).

Er du en blodfan av Mystery Case Files-serien? Dette har i så fall Big Fish Games funnet en snedig (og litt irriterende) måte å utnytte seg av. De har nemlig lansert en spesiell samlerutgave av seriens neste spill, Dire Grove. Denne er kun tilgjengelig for medlemmer av Big Fish Game Club, og hvis du ikke er medlem må du pent vente til den ordinære versjonen kommer i desember. Uansett hva du gjør kan du se frem til mengder av skjulte objekter, en mystisk historie og massevis av hjernetrim-nøtter.

GamersGate har forresten lagt opp hele katalogen til billigspillutgiveren Midas Interactive på tjenesten sin. Disse spillene holder generelt en varierende kvalitet, men du finner sikkert noe av interesse der. Ellers kan du stikke innom Good Old Games for litt halvnostalgi, i form av BloodRayne 2 og UFO: Aftermath.

Lunar Lander (web).

Gratisspill

Hvis du er like gammel som jeg, er sjansene store for at du har blitt senil. Da er det greit å ha Atari, som kan vekke gamle minner med sitt nye nettsted. Her finner du nemlig flere av deres klassiske arkadespill, som du kan spille helt gratis i nettleseren din. Utvalget inkluderer Asteroids, Battle Zone og min personlige favoritt (ikke spør hvorfor), Lunar Lander.

Saintrooper (PC).

Japanerne lager mange gode PC-spill som aldri blir kjent i vår del av verden, fordi de ikke er på engelsk. Saintrooper kunne vært et slikt spill, men takket være Indiegames vet vi nå om dets eksistens, og kan laste det ned. Dette er et utforskningsspill som foregår under vann, med lekker retrografikk og massevis av utfordringer.

Pylo Noveau (PC).

Lekker retrografikk finner vi også i plattformspillet Pylo Noveau, hvor du må hjelpe en drage gjennom en serie fargerike omgivelser. Spillet er under utvikling, men du kan sjekke en demo. Siste "lekker retrografikk"-spill denne gangen er Cloud Castles Hello, et morsomt hjernetrimspill.

Men "retro" har vi imidlertid mer av. Du husker Quake, antar jeg? Hva med en flash-versjon? Den krasjet riktignok nettleseren min (kanskje fordi jeg hadde oppe et annet flash-spill samtidig), men den ser faktisk svært brukbar ut. Mer flash-moro får du i Deflektorpool, hvor du må samle kuler i et basseng. Lettere sagt enn gjort.

Vi tar også med Gretel and Hansel, et hjernetrimspill basert på eventyret om Hans og Grete. Spillet har en interessant visuell stil, og tar også opp mer seriøse temaer enn flesteparten av spillene i denne saken.

Det var det, nå nekter jeg å skrive ett eneste ord til. Så (søren!) om du vil ha mer nettdistribuert moro må du sjekke forrige ukes sak, eller vente til neste uke.

Siste fra forsiden