Spillpirat fikk fire års fengsel

Organisert piratkopiering lønner seg ikke. Det fikk amerikaneren Sean Michael Breen oppleve.

Fire års fengsel og nesten fem millioner kroner i bot er det Sean Michael Breen må hamle opp med fremover. 26. mars må han begynne å sone straffen som varer helt til 2009, og som der etter fortsetter med tre års prøvetid. Hvorfor? Breen har vært en uskikkelig gutt og tjent penger på andres arbeid.

Det siste ti-året har Breen vært leder for den beryktede piratgruppen Razor1911 og har solgt for nærmere fire millioner kroner i piratkopierte PC- og videospill. Blant spillene han står felt for å ha piratkopiert er Quake, Command & Conquer Red Alert, Terminal Velocity, Warcraft III: Reign of Chaos og mange andre.

Breen selv skal ha innrømmet det hele og erklært seg selv skyldig i tiltalen. Han er heller ikke den første i Razor1911-gruppen som må bøte med friheten. Senest i fjor sommer måtte enda et medlem av gruppen stå til ansvar for sine handlinger og ta i mot en fengselsstraff på 18 måneder.

Fremgangsmåten gruppen tok i bruk var blant annet å gi seg ut for å være spillanmeldere for spillblader som ikke engang fantes. På den måten fikk de tilsendt pressekopier før lansering og kunne dermed gi ut spillene i lang tid før den offisielle lanseringsdatoen. Dette er videre med på å sette et stort spørsmålstegn ved hvordan spillselskapenes PR-folk kontrollerer mykvaren de gir ut til pressen.

Breen og resten av Razor1911-gruppen solgte spillene via Internett. Det var det amerikanske tollvesnet som fattet mistanke pågrunn av de massive transaksjonene som ble utført, og gikk dermed ut og arresterte Breen og hele 40 andre medlemmer under det som kaltes "Operation Buccaneer".

Siste fra forsiden