Blogg

Spilltradisjoner i julen

Julen er preget av tradisjoner, også for oss gamere.

Det er vel knapt noen høytider som er så preget av tradisjoner som julen. Mens jeg skriver dette hører jeg lyden av Tre Nøtter til Askepott i bakgrunnen, og jeg vet at når jeg er ferdig her må jeg pakke inn de siste gavene, før jeg etter hvert drar med familien på kirkegården for å tenne lys. Deretter blir det pinnekjøtt og hygge sammen med mennesker jeg setter stor pris på. Alt er egentlig veldig forutsigbart, men det er også noe av sjarmen ved det hele.

Noen spiller Commodore 64 i julen

Mange har også spilltradisjoner i julen. Jeg vet for eksempel om flere som liker å trekke frem en gammel Commodore 64 eller et annet klassisk spillsystem, og mimre over gamle spill sammen med gamle venner. Kanskje de til og med husker tilbake til den gangen de først rev gavepapiret av sin første spillemaskin, og plugget den i TV-apparatet mens de voksne drakk kaffe og spiste julekaker.

Dessuten er det flere som bruker noen av fridagene i julen på å komme sammen med andre spillere, og kose seg med litt LAN-spilling. Selv har jeg gode minner fra romjulen 1994, da jeg reiste til Danmark for å være med på The Party. Dette var et enormt arrangement preget av Amiga-brukere og demoscenere. Her knuste den norske gruppen Andromeda alle konkurrentene i den gjeveste konkurransen, med sin klassiske Amiga-demo Nexus 7.

Ellers er jo julen en glimrende tid for å huske at ikke alle spill kjører på elektronisk maskinvare. Kortspill og brettspill passer perfekt for sosiale anledninger, som det jo har en tendens til å bli noen av i løpet av julen. Enten man setter seg ned med noe tradisjonsrikt, som Monopol eller Jakten på Den Forsvunne Diamant, eller prøver seg med et «nymotens» spill i stil med Settlers of Catan, tilbyr brettspill en mulighet for at hele familien kan kose seg sammen – også de som ikke tør ta i en spillkontroller med stekehansker på engang.

Andre liker å spille eventyrspill

Selv har jeg, mest på grunn av tilfeldigheter, endt opp med å spille et nytt eventyrspill omtrent hver jul. Det har etter hvert blitt en tradisjon for meg, og jeg kan se tilbake på en rekke gode spillopplevelser både alene og sammen med min bror. I år har jeg kjøpt Space Quest Collection for å endelig finne ut om denne velkjente spillserien fra Sierra er så god som alle sier (selv om jeg kanskje frykter at den ikke er det).

Hva med deg? Har du noen spillrelaterte juletradisjoner, eller prøver du å holde deg så langt borte fra datamaskiner og spill som overhodet mulig i juleferien? I alle tilfeller: God jul!

Siste fra forsiden