Anmeldelse

Pro Cycling Manager Season 2010

Sykling for livet og moro!

Her er det du som bestemmer hvem som skal bli sykkelkongen.

Årets utgave av Pro Cycling Manager (PCM) har selvfølgelig blitt sluppet samtidig som Tour de France går av stabelen. Hvert år kommer en ny versjon av spillet som følger de samme prinsippene: Det handler om å være manager for et sykkellag, og du sitter i førersetet.

Klare til start

I motsetning til min kollega som i år etter år har anmeldt disse spillene, er dette første gang jeg setter mine ben i et PCM-spill. Jeg er likevel fan av sykkelsporten, og liker godt å se Tour de France hvert år.

Det er gøy å se hvor godt lagkameratene samarbeider, hvordan hver minste detalj planlegges nøye, hvordan det spurtes om hvert eneste poeng og hvordan sammenlagtvinneren som oftest knekker sine konkurrenter i en avgjørende bakke. Pro Cycling Manager Season 2010 klarer heldigvis å fange disse øyeblikkene, og lar deg styre moroa i stedet for at du er en TV-titter eller tilskuer.

Nytt og vakkert

Utvikleren har denne gangen flesket til med helt ny 3D-motor, så grafikken er virkelig fin. Landskapene rundt løypene er både vakre og realistiske, og hele den visuelle stilen får deg til å føle at du virkelig er på et sykkelløp.

Publikum jubler og står langs veien og heier. Kommentatorene holder deg orientert og er ikke mye dårligere enn de du finner på en profesjonell TV-kanal. Helikopteret og motorsykkellistene står for kjempefin kameraføring som gir deg god oversikt. Joda, det er helt klart skikkelig gøy å holde i tømmene når ditt sykkellag setter i gang.

Men lett er det ikke, i hvert fall ikke i starten. Siden PCM kommer ut hvert år virker det som utvikleren er vant med å ha stort sett de samme spillerne fra år til år, for det skorter i høy grad på gode innføringskurs.

Mellom bakkar og berg

Du blir kastet ut i kaoset og som alle menyvalgene du kan ta ikke skulle være nok, så blir det hele enda verre når du setter i gang et sykkelløp. De fleste av spillets mekanikker blir heldigvis forklart i manualen, men den er rett og slett verken spesielt godt skrevet eller forklarende nok.

Med prøving og feiling og nesa langt nede i manualen burde det likevel gå greiere selv for nybegynnere etter en stund, for etter hvert blir det klart at valgmulighetene du har ikke er så veldig mange likevel.

Sykkelsjef for alle penga

Det er du som bestemmer det meste i PCM-spillene. Du kan pusle rundt med banesykling, enkeltritt, etapperitt eller styre et lag gjennom en eller flere sesonger. Som manager må du styre laget ditt både i løp og utenfor banen. Du kan velge å enten være sjef i et av de kjente sykkellagene eller få et greit budsjett og snekre sammen ditt eget.

Hvis du starter ditt eget lag avgjør du selv hvor stort budsjett du har til å kjøpe ryttere. Desto mindre du starter med, jo lettere blir det for deg å finne unge sykkeltalenter som enda ikke er på noe lag. Men disse kan selvfølgelig enda ikke måle seg med de aller beste stjernene.

Hvis du likevel starter spillet med maksbudsjett, for å kjøpe velkjente spillere til ditt lag, vil du ikke på noen måte være rik nok til å få deg like gode ryttere som de aller beste lagene. Det kan likevel være veldig gøy å prøve å få med så mange av dine favorittryttere som mulig, og kanskje kan du prøve deg på et helnorsk uttak?

Etter du har et lag du er fornøyd med må du sørge for å skaffe sponsorer, sende gutta på treningsleir, sørge for at alle har det bra, sende speidere til andre land for å finne talenter og melde laget på til forskjellige sykkelritt.

Jeg vant! Eller rettere sagt, jeg styrte Andy Schlceck til seier.

Det er også viktig å avgjøre hvilken rolle hver rytter skal ha på laget ditt. Hvem skal være kaptein? Hvem skal være hjelperyttere? Skal du gå for sammenlagtseier i et stort ritt over mange etapper? Skal du kun gå for spurtpoeng? Hver rytter har sine styrker og svakheter, og du får alle servert gjennom tallmenyer. Her kan du se hvem som er gode klatrere eller spurtere, hvem som er i form og masse annet.

Valgene blir fullstendig avhengige av hva slags ritt du står overfor. Du får se rittets lengde på forhånd og kan se om det er flatt eller fullt av bakker. Her velger du også hva slags utstyr de forskjellige på laget skal ha. Noen hjelmer, rammer eller hjul er best i bakkene, mens andre er best der det er flatt.

Det kan virke som du er fryktelig mye å holde styr på, men etter litt tid vil du nok ønske du hadde enda flere muligheter til å styre laget ditt i detalj, for sammenlignet med andre manager-spill er PCM fortsatt noe tynt.

Er du en taktiker?

Det er ganske mye å holde orden på utenfor rittene, men det er når løpene setter i gang at Pro Cycling Manager 2010 virkelig kommer til sin rett. Mens løpet pågår kan du hele tiden velge mellom et hav av kameravinkler og hvor raskt rittet skal utspille seg.

I prekære partier kan det være svært så hendig å pause løpet helt før du finner ut hva du skal gjøre, mens på de lange og flate transportpartiene lenge før mål er det veldig greit å sette opp tempoet til maks.

Skal man være kar må man ha utstyret i orden.

I tillegg til disse valgene styrer du hva rytterne skal gjøre underveis. Hvem skal hente vann? Hvem skal passe på kapteinen din? Hvem skal rykke ifra? Hvem skal forsøke å ta igjen ei gruppe som nettopp har stukket?

Her er det mye å velge mellom og det kan ta en stund før du får teken på alle kommandoene. Det er likevel lett å se hvordan rytterne dine har det og å skifte mellom dem mens du gir ordre. Du kan se hvem som er slitne, hvem som trenger vann og hvem som er klare for en spurt.

Som i vanlige sykkelløp er det store deler som kun er transportetapper, men når du kommer til spurten eller de tøffeste bakkene blir løpene avgjort på få sekunder. Derfor er det svært viktig å ha taktikken i orden. Her er det masse action, og å vite når du skal sette inn støtet kan være forskjellen på en knallseier og et bittert nederlag. Etter å ha passet svært godt på Andy Schleck gjennom et langt løp, var det deilig å slå til med ham i det aller tøffeste fjellet på en av de tøffeste etappene i Tour de France, og se han parkere Alberto Contador og de andre i kneika.

Konklusjon

Pro Cycling Manager Season 2010 er et veldig underholdende spill. Det skaper en realistisk atmosfære gjennom sin gode grafikkmotor og hvordan du styrer sykkelrytterne dine i løp. Spillet sliter likevel med å forklare sine funksjoner til nye spillere og det er fortsatt en lettvekter målt opp mot de aller beste managerspillene.

Det forutsetter også veldig mye sykkelkunnskap for at du i det hele tatt skal forstå hva som lønner seg og hvordan du bør utforme laget ditt, så hvis du ikke er en sykkelfan er nok ikke Pro Cycling Manager Season 2010 noe for deg. Hvis du allerede liker sykkelsport og klør i fingrene etter å styre ditt eget lag, vil jeg anbefale deg å prøve dette spillet. Det kan by på time etter time med god underholdning.

Siste fra forsiden