Førsteinntrykk

The Simpsons Game

Bart og Homer inntar snart spillverdenen med humor og superkrefter.

The Simpsons blir aldri slitent, og har siden sin TV-serie-debut i 1989 fått en hel verden til å le seg skakke. Det er ikke lenge siden den gule familien også gjorde suksess på filmlerretet med The Simpsons Movie, og nå er altså spillet rett rundt hjørnet. The Simpsons Game bruker lassevis med god humor, men det alene er ikke nok i dette interaktive mediet. Selve spillopplevelsen må også underholde, hvis ikke risikerer mellomsekvensene å bli tittelens store høydepunkt. Jeg har lekt meg litt med den ferdige versjonen av The Simpsons Game for Xbox 360 og PlayStation 3, for å finne ut hva vi har i vente.

Rollespill i The Simpsons Game

Vis større

Trailer: The Simpsons Game

Stikkord:
  • action
  • spill
  • xbox 360
  • playstation 3
  • the simpsons
  • plattform


Latterbombe

The Simpsons i spillform får deg til å le fra første stund. I det øyeblikket du trykker på kontrollerens startknapp har du låst opp dine første prestasjonspoeng. «Press start to play» gir nemlig fem poeng mer til din gamerscore, og en veldig god latter. Humoren i spillet er i det hele tatt helstøpt. Den kjører på slik som vi kjenner den fra TV-serien, samtidig som humoren tar spesielt hensyn til at man spiller et spill. Homer kommenterer for eksempel hele tiden dine prestasjoner og hva som skjer på skjermen, det er svært sjarmerende at hovedpersonene selv er fullt klar over at de er del i et interaktivt eventyr.

Spillet har det også med å parodiere andre, kjente titler. Bart kjøper blant annet Grand Theft Scratchy i starten av spillet. I tillegg har man det moro med World of Warcraft, EverQuest og Medal of Honor. Dette er en fryd for de som kjenner sin spillhistorie. Du kan også låse opp en haug med spillklisjeer, om du selv utfører dem. Et dobbelthopp, eller bruk av trykkplater for å åpne dører er eksempler på klisjeer du kan utføre. Disse blir deretter behørig kommentert av Springfields mest fremtredende og overvektige nerd.

Du styrer to spillfigurer til en hver tid i The Simpsons-spillet, med det selvsagte fokus på Bart, Lisa, Homer, Marge og Maggie. En av de to figurene har hele tiden hovedrollen og er direkte under din kontroll, men du kan når som helst bytte mellom de to. Dette er også en nødvendighet for å komme videre flere steder i spillet, samarbeid er en gyllen nøkkel til suksess. Slik sett bør The Simpsons Game være glimrede flerspillermoro i samarbeidsmodusen.

Bart kan bruke kappen sin til å flyte på varme gasser.

En kompis kan nemlig når som helst ta på seg rollen som den ene spillfiguren, en god latter er nemlig bedre sammen med venner. Du låser opp helt nye familiemedlemmer etter hvert som du spiller, og kan bytte inn og ut figurer på de mange bussholdeplassene i Springfield.

Springfield er utgangspunktet for de ulike eventyrene våre gule helter skal ut på. Akkurat som i Grand Theft Auto-spillene kan du loke rundt og finne skjulte belønninger eller ganske enkelt slå ned forbipasserende (gjerne Flanders). Store lyssøyler viser vei til de ekte oppdragene, der du for eksempel må kaste pøbler ut av et museum eller delta i en ellevill spisekonkurranse – alt i beste plattformstil, med mengder av hopp og sprett. Denne fordelingen er fin, for det er faktisk veldig moro å farte rundt i en «ekte» versjon av tegneseriebyen. Samtidig er det mye mer action i disse oppdragene, og det er her du låser opp nye brett og figurer.

Kule våpen

Spillfigurer er ikke helt det samme uten våpen og superkrefter, og det har Simpsons-familien mer enn nok av. Bart bruker sin sprettert, Homer raper, mens Lisa spiller falsk på sin saksofon. Våpnene kan utføre vanlig angrep, i tillegg til superangrep. Disse angrepene krever energi, noe du får ved blant annet å drepe fiender. Da lades kraften i våpenet ditt opp, og du kan bruke kjemperaper eller utrolige sprettertskudd til å overvinne fienden.

Homer viser frem sine superkrefter i spisekonkurransen.

The Simpsons kan også gjøre seg om til superhelter av ulike slag. Bart ikler seg maske og kappe, noe som setter ham i stand til å klatre på vegger og å sveve over lengre avstander. Homer kan bli en enorm ball, og bruke omgivelsene som en bowlingbane. Disse helteeffektene er kurante for å skape variasjon i spillopplevelsen, og de er en viktig del av gåteløsningen. Likevel er det veldig ofte litt for åpenbart og banalt hva du skal bruke kreftene dine til, noe som tidvis gjør spillet i overkant enkelt.

Spillet blir likevel aldri for lett, det sørger et ustabilt kamera for. Du ser nemlig det meste som skjer i tredjeperson, og i et Springfield fullt av vegger og hindringer kan dette bli en selsom opplevelse. Kameraet krasjer nemlig inn i alt det støter på, og sørger ofte for at du slett ikke ser hvor du går eller hvor du kommer fra. Dessuten klarer ikke kameramannen helt å bestemme seg for sin egen posisjon, noe som gjør at perspektivet hele tiden endres. Dette er svært forvirrende og frustrerende. Det er vel ikke noe som irriterer mer enn spilldødsfall på grunn av dårlig kameraføring. Slike triste øyeblikk er litt for hyppige i The Simpsons Game.

Les også
Anmeldelse:

Den visuelle stilen i dette spillet er tro til serien, du føler virkelig at du befinner deg i Springfield og at du er en aktiv borger i byen. Animasjonene er enkle, men effektive og puster liv inn i de mange gjenkjennelige karakterene. Flyten er også meget god, her holder man seg nemlig unna tunge grafiske effekter, og jeg har ikke opplevd så mye som et minihakk så langt.

Marge og Lisa ute på tur i Springfield.

Selv om det visuelle er slående er det lyden som er den største stjernen i The Simpsons-spillet. Her finner du ikke noe slett stemmegivning og upassende musikk. Alt sitter som et skudd, fra Lisas saksofon til Homers morsomme monologer. Mellomsekvensene er slik sett et herlig høydepunkt. Her drives historien fremover, og latteren sitter løst. Dialogene er like morsomme som i TV-serien og alle spiller sine roller på en glimrende måte. Du føler aldri at dette er en billig versjon av et godt produkt, slik sett står spillet solid på egne bein.

Konklusjon

Det er litt over to uker til The Simpsons Game er tilgjengelig i butikkene her til lands, og tilhengere av denne hysteriske familien kan glede seg. Vi har bare testet deler av den ferdige versjonen, og allerede nå har vi fylt flere Norgesglass med lattertårer. Dette er humor på høyt nivå, og parodier på andre kjente spilltitler setter en feit prikk over i-en. Brettvariasjonen er dessuten god og det er en nytelse å cruise rundt i Springfield.

Likevel hindrer et slitsomt kamera dette spillet å bli en briljant plattformklassiker. Kameraet er nemlig totalt uvitende om sine omgivelser og elsker veggkollisjoner og merkelige vinkler. Dette er The Simpons Games største svakhet, en svakhet som ødelegger mye for et ellers godt helhetsinntrykk.

Merk: The Simpsons Game lanseres til Xbox 360, Wii, DS og PSP 1. november. Deretter følger PS3-versjonen 15. november. Gamer.no kommer med en fyldig anmeldelse av spillet i forbindelse med butikklanseringen.

Siste fra forsiden