Anmeldelse

The Simpsons Skateboarding

The Simpsons Skateboarding kombinerer to ting som i utgangspunktet ikke har noe med hverandre å gjøre. TV-serien The Simpsons har underholdt oss i over 10 år, og har fått status som en av verdens beste serier noensinne. Fullt fortjent, spør du meg.

Side 1
Side 2

Skateboarding har i de senere år funnet sin plass i spillverdenen takket være suksessfulle titler som Tony Hawk's Pro Skater, som igjen banet vei for suverene spill som SSX Snowboarding. Når Homer & Co. tar fatt i rullebrettet og begir seg ut for å gjøre Springfields gater utygge, står vi da ovenfor en god ide med masse påfølgende moro eller et kynisk forsøk på å tjene noen kjappe kroner? Målet i dette spillet er ihvertfall å tjene noen kjappe kroner, og premiepotten er på den svimlende sum av 99 dollar.

Sett deg på skolebenken
Det er i hvert fall ikke noen tvil om at dette er et Simpsons-spill. Alle de kjente og kjære figurene fra serien er med her, og lydene er originale - hentet rett fra seriens etterhvert rike arkiv. Kommentarene er morsomme, og det er vanskelig å ikke trekke på smilebåndet når vår godeste Homer utbryter sitt velkjente "doh!" i mer eller mindre passende situasjoner. Du får altså muligheten til å innta rollen som en av medlemmene i denne noe spesielle tegneseriefamilien, og du kan velge å spille som håpløse Homer, som den rebelske sønnen Bart, som husmoren Marge eller som mønsterbarnet Lisa. Bart og Lisa er betydelig kjappere og mer fleksible på rullebrettet enn foreldrene sine, men bruken av disse figuren krever også bedre ferdigheter av spilleren.

Figurenes ferdigheter kan forbedres gjennom å fullføre oppgaver, tjene penger og ved å handle oppgraderinger bedre de. Velger du å delta i spillets opplæringsmodus - "Skillz school" - får du via grafiske fremstillinger på skjermen se hvilke knappe-kombinasjoner som kreves for å få til hvilke triks, samt hva de heter. Disse triksene er relativt enkle å fullføre, og de fleste vil nok klare dem uten større problemer. Det er uvesentlig hvilken figur du gjennomfører dette med, da oppgavene uansett er de samme. Opplæringsmodusen er enkel, og det er muligens det som er problemet. Den er for enkel, og overgangen til selvstendig villmannskjøring blir for brå. Rektor Skinner er naturlig nok den som kommenterer kjøringen din på denne skolen, og figuren din bidrar også med diverse innspill. Etter å ha kommet deg gjennom enkeltøvelsene skal du til slutt vise hva du har lært, og denne gangen har du en tidsfrist på deg til å fullføre triksene.

Springfield er stedet der du får utøve deg, og for hengivne tilhengere av TV-serien er det mye å dra kjensel på her. Nyhetsreporter Kent Brockman kommenterer aktivitetene dine. Gatene er befolket med kjente figurer som Barney og Milhouse, og stedene du får besøke inkluderer villaen til Mr. Burns, arbeidsstedet til Homer og "Itchy & Scratchy Land". Simpsons er en TV-serie der humor er den viktigste ingrediensen, og denne humoren er glimrende integrert inn i The Simpsons Skateboarding. Men dette er tross alt et spill, og en forventer seg noe mer enn kjente figurer og kommentarer å le av.

En forventer utfordringer, og en ting er sikkert; i dette spillet får du utfordringer i bøtter og spann. Fem oppgaver skal løses per brett, og de må løses innenfor en ganske knapp tidsfrist. Dette er oppgaver som å finne fem unger (som skulker skolen), eller å finne 7 bokstaver i riktig rekkefølge slik at du får stavet Skinner. Ikke akkurat de mest inspirerende oppdragene, men dette er selvfølgelig bare unnskyldninger for å kjøre rundt i byen som en villmann. Du har hele tiden en pil øverst på skjermen som viser deg retningen du til enhver tid skal ta. Noe av det som skaper irritasjon her er at dersom du ikke rekker å fullføre en av oppgavene må du starte helt på nytt, og disse oppgavene må løses før du får tilgang til nye områder.

Fri som fuglen
Mulighetene er mange i The Simpsons Skateboarding, og her trenger du definitivt ikke å holde hjula på bakken. Du kan kjøre rullebrett nede i kloakksystemet, eller oppe på hustakene. Det finnes diverse ting å hoppe på, eller du kan bruke fortauskanter og diverse gelendre til å "grinde" på. Ønsker du tilgang til flere figurer og flere rullebrett er dette mulig gjennom "Timed trick contest". Her har du begrenset tid på deg til å oppnå 10, 15 eller 20 000 poeng. Dette er alt annet enn lett å få til. For å gi deg et bilde av hvor mye som kreves så kan det jo nevnes at en enkel "ollie" gir 10(!) poeng.

Her kan man holde på en stund med andre ord. Det er opp til deg hvilke triks du vil benytte deg av for å oppnå disse kravene, og avhengig av hva du klarer blir du belønnet med flere figurer og flere rullebrett. Blant de som venter i kulissene finner vi Crusty The Clown, Nelson "Ha Ha!" Muntz og bussjåføren Ottoman. Simpsons-spillet gir deg også muligheten til å spille sammen med en venn. Dere kan enten konkurrere mot hverandre ved å utføre valgfrie triks samtidig og prøve å få mest mulig poeng før tiden går ut, eller dere kan spille "Horse". Dette fungerer slik at den ene starter med å utføre et valgfritt triks, og mottar en poengsum basert på fremførelsen. Den andre spilleren skal etterpå forsøke å slå dette. Den som får minst poeng får en bokstav, og førstemann som får alle fem bokstavene taper.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden