Feature

Ferske nettutgivelser (uke 13 og 14)

Ti tonn med spill

Klar for enorme mengder spill? Her er de to siste ukenes utgivelser.

Forrige fredag var det påske, og jeg var opptatt med å kle meg ut som en kylling og gå påskebukk (eller hva det nå er man gjør i påsken). Derfor må vi denne gangen haste oss gjennom to ukers utgivelser på nettet.

Mega Man 10 (Xbox 360, PS3 og Wii).

Xbox 360

På Xbox 360 skulle en imidlertid ikke tro det har gått to uker siden sist artikkel, for der er det bare kommet ett nytt spill. Dette er heldigvis en perle. Mega Man 10 er et todimensjonalt plattform/actionspill i klassisk stil. Spillet er satt til det noe kryptiske året 20XX, der et utbrudd av Roboenza har infisert alt som er mekanisk på jorden. Viruset gjør at fredlige maskiner blir helt rabiate og Mega Man må selvsagt rydde opp. Den klassiske Mega Man-strukturen er intakt. Du velger mellom åtte forskjellige nivåer, som alle voktes av sjefer som må tas av dage. Spillet er også tilgjengelig på Wii og PS3.

Aqua Panic (PS3 og PSP).

PSN

Sony har heller ikke gitt ut mengder av spill siden sist. Først ut er Aqua Panic, som har kommet til både PS3 og PSP (det er snakk om to forskjellige versjoner, ikke et "mini"-spill som er kompatibelt med begge). I dette hjernetrimspillet må du hjelpe strandede fisker å nå havet. Dette gjør du ved hjelp av ulike verktøy som kan manipulere miljøene og påvirke vannet slik at det strømmer dit du ønsker det, og dermed hjelper fiskene til tryggere farvann. Spillet er basert på den eldre PSP-utgivelsen Downstream Panic.

Namco Museum Essentials (PS3).

PS3-samlingen Namco Museum Essentials er sannsynligvis akkurat det du forventer; en samling kjente spill fra Namcos tidlige fortid som arkadespillprodusent. Men vi får også en liten overraskelse med på kjøpet, nemlig 2009-spillet Xevious Resurrection, et romskytespill med klassisk gameplay og moderne grafikk. Ellers inneholder pakken Pac-Man, Dig Dug, Galaga, Xevious og Dragon Spirit. Sjansene er vel store for at du har spilt de fleste av disse spillene før, men nostalgi er nostalgi.

Hammer Wars (PS3 og PSP).

Så har vi Hammer Wars for "minis". Dette spillet er basert på PC-spillet Hammerfight, og er et unikt luftkampspill der du styrer et dampdrevet fartøy med en gigantisk hammer festet i en kjetting. Ved hjelp av spillets realistiske fysikkmotor må du manipulere hammeren slik at den slår motstanderne i fillebiter. PC-originalen, som du finner på Steam, var avhengig av følsomme musebevegelser, men forhåpentligvis fungerer spillet også godt på PSP og PS3. Hammerfight er nemlig en godt skjult spillperle.

Freekscape: Escape from Hell (PS3 og PSP).

Freekscape: Escape from Hell er også et "minis"-spill, og er et tredimensjonalt plattformspill hvor du spiller en demon som er lei av tilværelsen i Helvete, og vil rømme til Himmelen. For å hjelpe seg har han et magisk våpen som han kan bruke til å forvandle fiender til ulike hjelpemidler. Et utyske kan for eksempel brukes til å forvandle våpenet ditt til en hoppestokk, som øker bevegelsesmulighetene.

Sjekk resten av de to siste ukenesPSN-utgivelser hos Sony.

Les også
Anmeldelse: Lead and Gold: Gangs of the Wild West
Zombie Panic in Wonderland (Wii).

Wii og DSi

Som vanlig har vi fått mengder av utgivelser fra Nintendo. Først ut er Zombie Panic in Wonderland for Wii. I dette tredjepersons actionspillet viser det seg at også eventyrverdener er sårbare for zombie-angrep. Du styrer figuren din med nunchuk-kontrolleren, og sikter med wiimoten. Utviklerne skryter av ødeleggbare omgivelser, massevis av fæle zombiesjefer og en samarbeidsmodus for to.

Chronos Twins DX (Wii).

Så har vi Chronos Twins DX, også dette for Wii. Dette er en blanding av plattformspill og hjernetrimspill der du kontrollerer både nåtiden og fortiden samtidig. Endringer i fortiden påvirker nåtiden i sanntid, og om du for eksempel overvinner en fiende i fortiden vil han forsvinne fra nåtiden. Tidsreiser er kompliserte greier, men spillet inneholder i alle fall nitten nivåer fulle av nøtter og utfordringer. Det er basert på en eldre utgivelse til DS.

Learning with the PooYoos, Episode 2 (Wii).

To WiiWare-spill igjen: Family Mini Golf og Learning with the PooYoos, Episode 2. Førstnevnte er et minigolfspill for hele familien, enkelt og greit. Søt (om enn litt primitiv) grafikk og flerspiller for opp til åtte. Spill nummer to er beregnet for barn mellom 3 og 6 år, og er flere lærerike minispill og aktiviteter presentert på en fargerik og morsom måte.

Game & Watch: Vermin (DSi).

Virtual Console har fått to nye spill, og det første er en genuin klassiker. Det er nemlig Super Mario Kart for SNES, og er et racingspill der våpen og skitne triks er like viktige som føreregenskapene. Det andre spillet er også en klassiker, nemlig Blaster Master for NES. Dette er et todimensjonalt actionspill der du kjemper deg gjennom undergrunnen.

På DSiWare er det mengder av nye spill. Vi starter med et nostalgisk trekløver, nemlig Game & Watch-spillene Helmet, Manhole og Vermin. Dette er DS-versjoner av håndholdte spill fra tidlig på åttitallet, og selv om de er utrolig enkle har de også en viss sjarm.

Så har vi AlphaBounce, som virker veldig interessant. I utgangspunktet ser det nemlig ut som en enkel Arkanoid-klone (hvor du skal knuse brikker ved hjelp av en ball), men spillet har også omfattende rollespillelementer, og lar deg oppgradere egenskapene dine og kjøpe nytt utstyr underveis. Og som om ikke det var nok, foregår spillet i et endeløst univers med flere millioner nivåer. AlphaBounce finnes også på PC.

AiRace: Tunnel (DSi).

Så noe litt mer ordinært. Oscar in Movieland er oppfølgeren til Oscar in Toyland, og et fargerikt 2D-plattformspill som bygger på Amiga-spillet Oscar. The Price is Right er et gjettespill der du, som i TV-showet, må prøve å finne ut hvor mye ulike ting koster. Puzzle to Go Diddl er et puslespill der du må pusle frem bilder fra tegneserien Diddl (hva?). Faceez er et program som lar deg ta bilder av vennene dine og klistre ansiktene deres på dukker.

Spaceball Revolution er et hjernetrim/actionspill der du må kopiere mønstre ved hjelp av en energikanon, samtidig som du får en haug av hindringer slengt mot deg. Spillet har 16 forskjellige nivåer, flott grafikk og musikk og flerspiller ved hjelp av delt skjerm. Opprinnelig kom det til Wii.

Sist ut for DSiWare er AiRace: Tunnel, hvor du flyr gjennom tredimensjonale tunneler fulle av hindringer. Spillet ser ut til å minne litt om tunnelsekvensene i Amiga-klassikeren Stardust.

Lead & Gold (PC).

PC

Som vanlig er det så mye på PC at det er vanskelig å vite hvor man skal begynne. Men siden jeg har en svakhet for cowboyer, starter vi med Lead & Gold: Gangs of the Wild West. Dette er et lagbasert skytespill hvor fokuset er på flerspiller (litt som Team Fortress 2, men i ville vesten). Her får vi fire forskjellige klasser, en rekke ulike moduser og et "synergisystem" som skal belønne spillere som klarer å samarbeide godt som et lag. Anmeldelsen kommer forøvrig snart.

Mount & Blade: Warband (PC).

Et annet spill dere snart kan lese anmeldelse av er Mount & Blade: Warband (som kan kjøpes hos GamersGate, Impulse, Steam og Direct2Drive). Dette er en videreutvikling av Mount & Blade, og er en spennende sjangerblanding som foregår i en middelalderverden. Her får du reise rundt og søke lykken, som banditt, handelsmann eller hodejeger. Alternativt kan du lede din egen hær og kjempe for en av de mange kongene, eller prøve å bli konge selv. Warband inkluderer også omfattende flerspillermuligheter over nettet.

Plain Sight (PC).

Mer flerspiller får vi i Plain Sight. I dette fargerike actionspillet får du kontroll over en ninjarobot, som hopper rundt og kutter andre ninjaroboter i fillebiter. Men spillet har også en interessant vri; du må nemlig sprenge deg selv i luften for å innkassere poengene dine. Det er selvsagt en fordel om du tar med deg noen andre roboter i samme slengen. Spillet har tretten forskjellige kart og opp til 20 mennesker kan spille sammen.

Archon Classic (PC).

Så har vi Archon Classic (ute på GamersGate), en nyutgave av Free Falls klassiske Archon. Dette er et taktisk brettspill som minner litt om sjakk, men med den morsomme vrien at du selv kontrollerer enhetene dine når de kommer i kamp. Dermed er det ikke bare å angripe med hva som helst, samtidig som også dårlige enheter kan gjøre nytte for seg i hendene til gode spillere.

Road Works Simulator (PC).

GamersGate har også fått en haug mer eller mindre (stort sett mer) sære simulatorer fra Tyskland, som jeg rett og slett ikke har tid eller mulighet til å gå i detalj om. Men navnene sier vel det du trenger å vite: Towing Simulator, Woodcutter Simulator, Road Works Simulator, Skyscraper Simulator, Snowcat Simulator og Heavyweight Simulator. Hvis du har drømt om å jobbe som veiarbeider eller tømmerhugger, er disse spillene sikkert midt i blinken for deg.

Ski :) (PC).

Samme portal har også fått en haug av spill for yngre lesere. Mange av dem ser ut til å være enkle 2D-plattformspill bygd opp rundt samme mal, men de har for eksempel også et skispill som heter Ski :), som kanskje kan være interessant. Sjekk deres liste over nye utgivelser for mer.

2XL Supercross (PC).

Neste spill på den lange PC-listen er 2XL Supercross, et motorsykkelspill som kan skilte med baner designet av motocross-mester Stephane Roncada. Det skrytes også av at utviklerne blant annet har spill som Motocross Madness på rullebladet, noe som lover godt. De lover et spill som skal være lett å plukke opp, men som tilbyr langvarig underholdning takket være realistisk fysikk og nettbaserte topplister. Spillet finnes også på iPhone.

Hamlet (PC).

Så noe helt annet. Hamlet, or the last game without MMORPG features, shaders and product placement har litt av en tittel, og er et hjernetrim/eventyrspill løst basert på Shakespeares verdenskjente verk om Hamlet. Spillet har 25 skjermer fulle av tidvis absurde nøtter som må løses, og kan minne litt om spill som Gobliiins-serien og Machinarium. Det er grunn til å anta at spillet er helt uten MMO-elementer og pixelshadere.

Din's Curse (PC).

Neste spill ut har i det minste en enklere tittel å forholde seg til. Din's Curse er et actionrollespill i Diablo-stil, men med flere spennende elementer. Handlingen foregår i en enorm datagenerert verden som hele tiden er i utvikling, og hvor valgene dine får konkrete konsekvenser. Hver gang du spiller opplever du nye miljøer, nye monstre, nye oppgaver og nye utfordringer. Du kan også spille i samarbeidsmodus.

Coniclysm (PC).

Coniclysm beskrives som et abstrakt tredjepersons skytespill hvor spilleren får rollen som en "intelligens" som må tilpasse seg for å overleve i et merkelig, nytt univers. Her må du bruke miljøene til din fordel, stjele fiendens egenskaper og rette dem mot dem, og utforske det unike universet hvor alt har sin nytteverdi. Når du er ferdig kan du sammenligne poengsummen din med andre spillere. Utviklerne skryter også av at spillet inneholder albumet Time, What's Time laget av Miguel Kertsman.

Alien Dominion (PC).

Et mer tradisjonelt skytespill er Alien Dominion, hvor du får kontroll over en kanonstilling på et romskip under stadig angrep av fiender. Så har vi eventyrspillet Slip Space: A Burma-Shave Analogy, hvor du spiller en statlig agent som må undersøke en potensiell ny trussel for rikets sikkerhet: En stor bygning som stadig dukker opp og forsvinner igjen.

Lock On: Flaming Cliffs 2 (PC).

Vi tar vanligvis ikke med utvidelser her, men gjør et unntak for Lock On: Flaming Cliffs 2.0. Dette er en oppgradering til flysimulatoren Lock On: Flaming Cliffs, som implementerer en haug nytt innhold. Den oppgraderte versjonen vil benytte seg av miljøet fra Digital Combat Simulation-serien, og vil være fullstendig kompatibel med DCS: Black Shark. Det betyr at du kan samarbeide med folk som flyr helikopter i Black Shark, mens du selv kjører jetfly. I tillegg innebærer DSC-kompatibiliteten bedre kunstig intelligens, redigeringsverktøy som lar deg designe egne oppdrag og forbedret landskapsgrafikk.

Krypton Egg (PC).

Det har også kommet mengder av "casual"-spill, og du finner dem hos PlayFirst, Big Fish Games, iWin og Reflexive Arcade. Skal jeg trekke frem et, må det bli Captain Space Bunny, hvor du må reise rundt i universet og konstruere byer.

Vi avslutter som vanlig PC-seksjonen med noen nostalgiske utgivelser. På GamersGate finner du Krypton Egg, et Arkanoid-aktig spill som opprinnelig kom ut til Amiga. GamersGate har også Nicky Boom 1 og 2, to plattformspill som også stammer fra det populære hjemmedatamaskinformatet.

Betrayal at Krondor (PC).

Good Old Games er selvsagt også på banen med et par utgivelser. Den største av disse er nok rollespillklassikeren Betrayal at Krondor, som har svært mange tilhengere. Men eventyrspillet Syberia 2 og det futuristiske ubåtspillet Aquanox 2 er også ute på den DRM-frie spillbutikken.

Gratisutgivelser

Dwarf Fortress (PC).

Vi er egentlig på overtid, men må kjapt gå gjennom noen gratisutgivelser også. Først og fremst har vi en ny versjon av Dwarf Fortress, som er så avansert at jeg ikke tør tenke på det. Bare sjekk endringene, så forstår du hva jeg mener. Vi fikk også tips om et annet ASCII-basert spill i denne sjangeren, nemlig Privateer: The ASCII Sector. Her reiser du rundt i verdensrommet i et forsøk på å tjene deg rik som handelsmann, pirat eller lykkejeger.

Rubr (PC).

Demopartyet Breakpoint gikk av stabelen denne påsken (for aller siste gang, visstnok). Som vanlig resulterte dette i en mengde kule scene-demoer, samt noen spill. Høydepunktene inkluderer det søte Wormhol, det bisarre Klämrisk Hero, bilspillet Rubr og en uoffisiell C64-utgave av den gamle arkadeklassikeren Spike.

Trenger du litt flash-moro, kan du spille Monster Truck Nitro 2, et monstertruckspill fra skaperne av Trials-spillene. Spillet finnes også på iPhone (der er det riktignok ikke gratis).

Subcondition-J (PC).

Ta også en titt på det abstrakte actionspillet Subcondition-J, samt strategispillet Zombie Outbreak, hvor du må stoppe zombier i Google Maps-baserte miljøer.

Det var det for i dag, men vi er snart tilbake med flere nettutgivelser. Sjekk forrige oppdatering for mer.

Siste fra forsiden