Anmeldelse

Tiger Woods PGA Tour 09

Rett i koppen

Golf er en svært undervurdert idrett, spesielt som interaktiv underholdning.

Tiger Woods startet denne sesongen glimrende, men en kneskade satte verdens desidert beste golfspiller ut av spill for et par måneder siden. Dermed har superstjernen innvilget seg selv en lengre pause, men den pausen gjelder ikke i spillform.

Tradisjonen tro er august tiden for Tiger Woods PGA Tour fra Electronic Arts. Årets utgave kommer med en rekke nyvinninger, som vanlig, og denne gangen håper vi de fleste beholdes. 09-utgaven dropper nemlig det ekstreme jaget etter oppgraderingspoeng i et mylder av ferdigheter. Nå er det dine faktiske prestasjoner som avgjør hvor god du er.

Tiger-trening

Vis større

Video: Tiger Woods PGA Tour 09

Stikkord:
  • spill
  • xbox 360
  • playstation 3
  • sport
  • golf
  • tiger woods


Trenerlegende

En av de største nyvinningene i årets utgave er at du følges av Tigers egen trener, Hank Haney. Etter at han først har testet hvor god du faktisk er, vil han følge deg gjennom karrieren for å gi deg hint og råd. Du kan til og med kjøre ekstra treningsøkter med Hank basert på tidligere runder på ulike baner. Disse øktene kan gi deg en midlertidig ferdighetsøkning før neste runde.

Det er likevel åpningsøkten som setter standarden for hvor god du er. Her måles du i kraft, nøyaktighet, nærspill og putting. Den første testen gir deg maksimalt fire på ferdighetsskalaen i disse, men du kan spille deg helt opp på nivå ti etter hvert – der det riktige utstyret kan bidra med opptil to poeng. Etter hver runde med golf vil du nemlig utvikle deg avhengig av hvordan du har gjort det på banen. Hvis du for eksempel har glimrende utslag og dårlige innspill, vil du bli bedre i kraft og svakere i nærspill.

Dette systemet er en realistisk videreutvikling av selvtillitssystemet spillet forsøkte seg på noen utgaver tilbake. Hvis du driter deg ut i én del av golfingen over tid er det jo naturlig at det vil få konsekvenser for spillingen din ute på banen. Dessuten er det en lettelse å slippe å fylle på med poeng i en rekke ulike ferdigheter. Her har du bare fire av dem, og de styres helt av seg selv. Takk, kjære Hank.

Trener Hank Haney kommer med råd.

I årets utgave av Tiger kan du også skreddersy utstyret til dine behov. Alt unntatt putteren kan finstilles på driving rangen, noe som vil være til stor fordel for alle typer spillere. De av oss som ikke sliter med å treffe ballen riktig kan blant annet stille ned treffpunktarealet til fordel for kraft, mens de som har problemer med å treffe riktig kan legge på vekter i køllene slik at man kompenserer for skjevheter. Dette er funksjoner de som har litt erfaring med idretten utvilsomt vil sette pris på. Køllestyringen må for øvrig gjøres hver gang du kjøper et nytt sett, så ta deg noen minutter på «rangen» de gangene du kommer hjem med en rykende fersk virtuell golfbag.

Skap deg selv

Som i tidligere utgaver av Tiger er det også i år et hovedmål å lage din helt egen spiller og føre ham til verdenstoppen. Ved hjelp av en rekke parametere er det ikke noe problem å lage en spiller som enten ligner deg selv eller en eller annen kjendis. Du kan til og med laste opp et foto av ansiktet ditt for å få mest mulig likhet.

Etter dette er det bare å slenge seg rett ut på PGA Touren. Slike turneringer varer som regel i fire runder, men her kan du stille helt ned til én runde. På den måten slipper man å spille sesonger som varer i en evighet. Videre kan du kose deg med en modus ved navn «Tiger Challenge». Her møter du ulike utfordringer som etter hvert gir deg en kamp mot sjefen sjøl – Tiger Woods. Til slutt er det også mulig å spille et mylder av minispill og alternative moduser. Her får du mye golf for pengene.

Tiger er seg selv lik.

Likevel har jeg savnet en enda litt mer raffinert karrieremodus i Tiger i noen år nå. Hva med å ta med «Nationwide Touren»? Da kan man jobbe seg fra bunn til topps på karrierestigen. Det hadde heller ikke vært dumt å ha et forhold til sponsorer og utstyrsleverandører. Man kan riktignok kjøpe haugevis av utstyr i Tiger 09, men det er jo ingenting som smaker bedre en gratis vare fordi du spiller godt.

På banen merker du også at Tiger 09 så absolutt er en oppusset utgave. Spillet kommer med en sanntidsslagindikator som viser hvordan du slår når du slår. Dette er svært nyttig siden det demonstrerer hvorfor ballen går dit den går. Dermed kan man justere svingen ved neste slag av samme type. Videre synes jeg draw- og fade-slagene har blitt forbedret. Det er nå en smule mer realistisk å skru ballen i den retningen du vil i lufta, noe som er perfekt på baner med høye trær og andre hindringer.

Jeg synes også man har tatt en mer realistisk tilnærming i forhold til helninger på ståstedet der du slår ballen. I ekstreme skråninger må du kompensere for å slå ballen rett. Slik har det ikke vært tidligere, da har kula gått dit du siktet – selv om du nærmest har stått på hodet i roughen.

Brukergrensesnittet er helt nytt.

Til tross for økt realisme kan diverse hjelpemidler gjøre spillet en smule lett, og er du erfaren bør vanskelighetsgraden opp på det øverste nivået. Her får du ikke lov til å se puttinglinjen på greenen, samt at du ikke kan kjøre på med bonuskraft ved vanlige slag. Dette gir en rikere, og mer realistisk, golfopplevelse.

Nytt innhold

I årets utgave har du for øvrig fem nye baner å boltre deg på, blant dem Wentworth utenfor London og spektakulære Wolf Creek ved Las Vegas. Spillet har etter hvert fått en imponerende katalog av baner, men man kan aldri få nok for variasjonen skyld. Fire nye spillere gjør også sin debut i år, der Darren Clarke fra Nord-Irland er den største stjernen.

Visuelt er det ingen tvil om at Tiger 09 har fått en helt kurant ansiktsløftning. Banene er likere sine ekte brødre enn tidligere, og synes mer levende i fargepallett og miljø. Animasjonene på spillerne er upåklagelige, og det er moro å se at proffene beveger seg akkurat som i virkeligheten. Detaljer som nye scorekort, flotte menyer og et rent og informativt brukergrensesnitt trekker også opp. Noen småfeil dulter du borti, men disse er ikke en gang store nok til å bli et irritasjonsmoment.

Putting er viktig om du vil ha suksess.

Det som derimot er irriterende er årets nye kommentatorer. Kelly Tilghman og Sam Torrance debuterer i Tiger 09, og gjør en slett jobb. Duoen fremstår som daffe og uinspirerte og mangler humoren til de forrige kommentatorene. Musikken er også en relativt trist sorti, her kunne spillet hatt godt av litt fornying. Miljølydene på banene er derimot svært gode, og det er alltid en glede å høre publikum rope ditt kallenavn i begeistring etter et velplassert slag.

For meg er Tiger Woods-spillene en av de aller beste flerspilleropplevelsene som finnes sammen med sportsinteresserte kompiser. Her har du muligheten til å teste deg selv i en rekke ulike moduser mot rivaler i sofaen. Variasjonen er så god at du aldri blir lei, og jeg har svidd av mang en natt sammen med venner og Tiger.

På nett kan du også hygge deg med golf. En modus som gjør at fire stykker kan spille samme hull samtidig er gledelig. Det sikrer rask progresjon, og opplevelsen blir smidig og smertefri. Du kan også vise dine muskler via EAs Gamernet, der rivaler kan utfordres over en lav sko. Slik kan du også vise frem dine evner via rangeringslister som alle spillere i verden kan se. Ikke noe nytt, men fortsatt like morsomt.

De mange banene har blitt enda flottere.

Konklusjon

Tiger Woods PGA Tour 09 revolusjonerer på ingen måte golfspillsjangeren. Likevel er det fremtidsrettet og det gir oss et av de ypperste spillene i serien noensinne. Dynamiske ferdigheter er en god idé som fungerer flott i praksis, og jeg liker hvordan erfarne spillere får sin belønning gjennom klubbejusteringer, bedre draw/fade og et større fokus på helningsposisjon. Dette, sammen med friskere grafikk, flere baner og spillere og en enda bedre flerspillerdel forsvarer så absolutt et kjøp – selv om du sitter med 08-utgaven.

Siste fra forsiden