Tusenvis av spillvideoer anklages for opphavsrettsbrudd

Youtube strammer inn reglene.

Copyright Notice på Youtube
Force Strategy Gaming

Filmtjenesten Youtube har oppdatert systemene som skal gjenkjenne materiale eid av ulike innholdsskapere, og dette har resultert i at tusenvis av videoer fra etablerte Youtube-kanaler har blitt markert for brudd på opphavsretten. Når dette skjer mister kanalene muligheten til å tjene penger på disse videoene.

Anbefaler Youtubere å protestere på flaggingen

Endringen ser ut til å ha kommet like overraskende på enkelte rettighetsinnehavere som på Youtube-miljøet, og en rekke store og små utgivere har sagt at de anbefaler folk som har fått videoene sine markert å legge inn en protest, samtidig som de selv vil jobbe for å få orden på situasjonen.

– Hvis du er en Youtuber som får «content matches» takket være de nye endringene, vær så snill å protester på dem slik at vi raskt kan godkjenne videoene deres, sier spillutvikler Blizzard på Twitter.

Utgiveren Deep Silver har lagt ut et dokument der de forklarer noe av det som har skjedd, og hva de gjør for å fikse situasjonen. Blant annet skal en Youtube-kanal som heter 4GamerMovie ha flagget ulike videoer av Deep Silvers spill for rettighetsbrudd, men dette har de nå fått slutt på. De forsikrer også om at de aldri vil hindre folk i å tjene penger på videoer av deres spill, og som Blizzard anbefaler de brukere å ta kontakt om videoer av Deep Silvers spill markeres for rettighetsbrudd.

Musikk ser ut til å være et generelt problem, kanskje fordi mange spill inneholder lisensierte låter. Foto fra spilltrailere og filmsekvenser i spill ser også ut til å være en risikosport å benytte seg av. Flere utgivere, som Ubisoft og Capcom, ber også Youtube-kanaler ta kontakt med dem om de opplever at videoer flagges uten god grunn.

Ulik praksis hos spillutgiverne

Ikke alle utgivere er like lette å ha med å gjøre på dette området. Nintendo er kanskje det mest kjente eksempelet – den japanske giganten ville selv ha reklameinntektene for videoer som viser deres spill. Heldigvis snudde de etter å ha fått massiv kritikk.

Den norskamerikanske spillutvikleren Lars Doucet har startet en Wiki-side som skal gi en kjapp oversikt over hvordan de ulike aktørene i spillmarkedet forholder seg til videoinnhold for deres spill. Flertallet gir automatisk lov til å bruke deres innhold i kommersielle videoer, mens andre enten ber om at du tar kontakt eller følger visse retningslinjer de har spesifisert. Kun et fåtall sier nei.

Det er forøvrig ikke lenge siden spillutvikleren bak et overlevelsesspill ved navn Day One: Garry's Incident ble anklaget for å utnytte opphavsrettsreglene til å sensurere kritikk av spillet deres.

En fersk liste over årets mest populære videoer på Youtube viser at spillrelatert innhold er svært populært. Topplisten preges riktignok av offisielle videoer fra aktører som Sony og Rockstar Games, men en Youtube-personlighet som kaller seg PewDiePie har for eksempel klart å skaffe seg over 27 millioner treff på en video fra spillet Mad Father.

Siste fra forsiden