Feature

Her er det viktigste fra E3

Ukens hovedsaker

Vi hjelper deg å holde orden på nyhetene fra årets E3-messe.

Denne uken har hele spillverdenens øyne vært festet på Los Angeles, hvor E3-messen har blitt avholdt i all sin pomp og prakt. Som så ofte før har E3 også resultert i en aldri så liten nyhetsoverdose – her på Gamer.no har vi publisert over 40 nyhetssaker i forbindelse med E3-uken, inkludert tre store samlesaker.

Da er det ikke rart om noen faller av underveis, og ikke får med seg de viktigste sakene. I denne artikkelen har vi forsøkt oss på en oppsummering, hvor vi trekker frem noen av de største nyhetene fra uken som gikk.

Sony-lekkasje og Monkey Island-gjensyn

Splitte mine bramseil!

Det hele startet med at detaljene om Sonys store E3-kunngjøring, PSP Go, ble lekket ut. Denne nye PSP-versjonen skal selges ved siden av standardutgaven, og kommer med en rekke endringer. Blant annet har den et kontrollpanel som kan trekkes ut, samtidig som den dropper støtten for UMD til fordel for nedlastbare produkter og spill.

På mandag kom LucasArts med to av ukens mest gledelige nyheter. Det klassiske eventyrspillet Monkey Island får en ny og oppdatert versjon for PC og Xbox 360, samtidig som serien får helt nye episodebaserte spill for PC og Wii. Gjensynet med Guybrush Threepwood, Elaine Marley og onde LeChuck kommer allerede til sommeren. Hurra!

Microsoft slo på stortromma

Microsoft var den første av de tre konsollgigantene som holdt sin pressekonferanse, og selskapet hadde massevis av nyheter å by på. De kunngjorde det neste store Halo-spillet (Halo: Reach), Forza Motorsport 3 (lansering i oktober), etterfølgeren til kultklassikeren Crackdown, samt zombiemassakren Left 4 Dead 2 (mer info fulgte dagen etter). I tillegg demonstrerte de etterlengtede Alan Wake (som kommer våren 2010) og skytespillet Halo 3: ODST. Dessuten kom de med den stolte kunngjøringen av et helt nytt Metal Gear Solid-spill, som etter hvert viste seg å også komme til PC og PS3.

Endelig gir Alan Wake lyd fra seg igjen.

I tillegg til sine heftige spillkunngjøringer kunne Microsoft også fortelle om andre nyheter. I løpet av kvelden ble det klart at Norge endelig får TV-tilbud på Xbox 360, og at Xbox Live Marketplace blir utvidet med mulighet til å laste ned butikkspill. Microsoft kunngjorde også noen av sommerens Xbox Live Arcade-utgivelser, inkludert en 360-utgave av heftige Trials 2 og et sideskrollende actioneventyr fra Epic Games.

Den kanskje mest spennende nyheten fra Microsofts konferanse var Project Natal, et nytt kontrollsystem som registrerer bevegelsene dine og lar deg bruke kroppen hele din som spillkontroller. Fable 2-utvikler Lionhead viste også frem et virtuelt barn som man kunne samhandle naturlig med ved hjelp av de nye kontrollene, og spilldesigner Peter Molyneux hevdet dette var ren science fiction som ble virkelighet. Du kan lese mer om Microsoft-konferansen i vår samlesak.

Nintendo overrasket ingen

Dagen etter Microsofts store pressekonferanse fikk Nintendo og Sony anledning til å svare, i sine arrangementer. Nintendo var først ut, og selv om den erfarne japanske kjempen ikke hadde de helt store teknologiske nyhetene å by på, kunne de skilte med to nye spill med verdens mest populære spillhelt: New Super Mario Bros. og Super Mario Galaxy 2, begge for Wii. Er det noe Nintendo kan, så er det å lage superherlige plattformspill, så disse kunngjøringene falt i svært god jord hos tilhengerne.

Ringte du etter en rørlegger?

Ellers presenterte Nintendo en god samling spill, som inkluderte både titler vi allerede visste om og helt nye prosjekter. Høydepunktene inkluderer actioneventyret Metroid: Other M, som utvikles i samarbeid med puppefanatikerne i Team Ninja, og Wii Fit Plus, som skal hjelpe enda flere Wii-eiere å komme i form.

Sony med mange nyheter

I likhet med Microsoft kom også Sony med et helt nytt, bevegelsesfølsomt kontrollsystem på E3. Deres system benytter seg av PlayStation Eye-kameraet, og skal være klart i 2010. Her kan spillerne bruke én eller to stikker, hver med et glødende lys på tuppen, som våpen, peker, skjold og mye mer. Sony lovet nøyaktig gjengivelse av bevegelsene, og demonstrerte en rekke ulike bruksområder for de nye kontrollene.

Sony hadde også flere nye spill å vise frem, blant annet et TrackMania/LittleBigPlanet-inspirert racingspill med massevis av muligheter for kreative spillere, et fullverdig Gran Turismo-spill for PSP, og et ferskt Metal Gear Solid-spill som utvikles under Hideo Kojimas ledelse. De kunne også skryte av et nytt og PS3-eksklusivt spill fra GTA-utvikler Rockstar North, nemlig spionspillet Agent. Og Final Fantasy-tilhengere fikk noe å glede seg til, med Final Fantasy XIV Online, til PC og PS3.

The Last Guardian for PS3.

Sony demonstrerte også spill som MAG, Uncharted 2, Assassin's Creed 2 og, selvfølgelig, God of War 3. Dessuten viste de den første traileren fra The Last Guardian, et spennende prosjekt fra skaperen av Ico og Shadow of the Colossus. Dette fikk vi forøvrig mer informasjon om i går. Ellers kom Sony med sin kunngjøring av PSP Go, men den visste vi jo alt om fra før av. Flere nyheter fra Sony-pressekonferansen finner du i vår samleartikkel.

Mye annet snadder

Utenom de tre store holdt selvsagt en rekke andre spillutgivere pressekonferanser eller spillvisninger. Electronic Arts kunngjorde Crysis 2 for tre plattformer, samt at de ville gi ut det etterlengtede politi-og-røver-spillet APB tidlig neste år. Dette spillet kommer fra mannen av Crackdown og original-GTA, så det blir nok verd å følge med på.

I tillegg til Final Fantasy XIV Online kunngjorde den japanske giganten Square-Enix to multiplattformspill, nemlig actionspillet Front Mission: Evolved og fantasy-actionspillet Nier. Mer barnlige gamere kan se frem til at både Harry Potter og Indiana Jones får nye Lego-eventyr, mens Ringenes Herre blir gjenfortalt i en mer familievennlig stil.

Bethesda kom med de første detaljene om sitt skytespill Brink, hvor den globale oppvarmingen har ledet til en Waterworld-aktig verden, mens Konami røpet at de også har et nytt Castlevania-spill underveis (hos Kojima Productions).

Castlevania: Lords of Shadow for 360 og PS3.

Apropos klassiske spillserier: Nintendos Shigeru Miyamoto røpet at Wii-eiere kan se frem til et gjensyn med Zelda, uten at han hadde lyst til å dele særlig mange detaljer. Og mens vi fortsatt var i gledesrus over Monkey Island-kunngjøringene, kom nyheten om nok et pirateventyr, denne gangen fra Autumn Moon Entertainment.

For å lese alle nyhetene fra E3 kan du selvsagt ta en titt på vårt artikkelarkiv. Nå er det bare å gjøre seg klar til spillverdenens neste store messe, Gamescom i Tyskland. Denne finner sted fra 19. til 23. august, i Köln (mens GDC Europe finner sted i dagene før, på samme sted), og Gamer.no vil være til stede med tre reportere.

Diskuter artikkelen i forumet

Siste fra forsiden