Universitetet i Agder

Universitet vil gjøre e-sport til bachelorgrad

Universitetet i Agder starter årsstudium i akademisk e-sport.

Kan de neste toppspillerne i Norge komme fra studiet akademisk e-sport?
Eivind Von Døhlen/Good Game

Høsten 2021 blir det mulig å søke seg til et årsstudium i akademisk e-sport på Universitet i Agder. De har ønsker om å gjøre faget til en fremtidig bachelorgrad. Dette vil være et fullverdig årsstudium med 60 studiepoeng, og blir det første e-sport-studiet på universitetsnivå i Norge.

LES OGSÅ: – Dataspill er kultur, næring og læring

Fagansvarlig Rune Andersen som har jobbet for universitet i Agder siden 2014 sier i et intervju med VG at dette tilbudet skal bygge på e-sport som er blitt til fag på flere videregående skoler.

– Hvis jeg som spillinteressert begynner på videregående og er dønn umotivert, så kan det hende jeg oppdager et programfag som heter e-sport. Og når jeg skal videre på universitet så er det et utdanningsprogram som heter akademisk e-sport, hvor for eksempel to timer av dagen min går med til min utvikling i et spill jeg liker. Det kan hende det er triggeren noen unge trenger for å velge å ta høyere utdanning. Og at de da kan akseptere at det kommer fag de normalt sett ikke ville tatt, når de kommer i en kontekst de kan leve med sier Andersen til VG.

Rune Andersen er fagansvarlig hos UiA.
Kjell Inge Søreide/UiA

Universitet i Agder skriver på sin informasjonsside at studiet omfatter mye mer enn å bare spille.

– Foruten spill-delen, fokuserer UiAs program i e-sport på verdier og fysisk fostring, som vil føre til positiv profilering av gode, akademiske forbilder

Studiet har emner som treningslære, kommunikasjon, sosial interaksjon, spilldesign, psykologi og samarbeid. Der vil studentene lære om blant annet, sentrale begrep og teorier innen spill design, konseptet e-sport og hvordan sette dette i en samfunnsmessig kontekst, forskjellen mellom e-sport og akademisk e-sport og fordeler og ulemper relatert til e-sport.

LES OGSÅ: «Noobwork» og Omaken kjøper et av verdens beste CS:GO-lag

– Nye generasjoner scorer mye høyere enn tidligere

Andersen forteller til VG om klare fordeler mennesker som spiller dataspill tilegner seg.

– Man lærer åpenbart ting som språk og strategi, men rapporter viser også at nye generasjoner scorer mye høyere enn tidligere innenfor ting som kartkunnskap. Og det er jo fordi nesten alle dataspill inneholder en eller annen form for kart.

LES OGSÅ: Satser på e-sport i Trondheim sentrum

Flere av skolens institutt jobber med en søknad til universitet om å utvide studiet til et bachelorprogram som har 30 studieplasser. Søknaden sendes i April og det er Universitet i Agder som godkjenner eller ikke godkjenner søknaden. Prisen for studiet er på 33 000 kroner.

Les også
Vil det endelig bli et troneskifte i norsk Counter-Strike?

Studiet er delt inn i to deler, som til sammen utgjør årsstudium. Søknadsperioden er fra 1. Mars til 1. Juni og studiet starter i høsten 2022. Tilbudet har løpende opptak og det er "førstemann til mølla"-prinsippet som teller, så lenge man oppfyllet opptakskravene. Akademisk e-sport del 2, som er andre halvdel av årsstudiet, har søknadsperiode ifra 1. Oktober til 1. Desember og starter våren 2022. Studiet er et nettstudium.

Siste fra forsiden