Utestengt for enspillerjuks

Blizzard går svært langt i sin antijuksepolitikk.

De aller fleste av oss har vel en eller annen gang jukset i et enspillerspill, og den vanlige oppfatningen er at det er helt greit. Det er kun vår egen opplevelse som påvirkes, og hvis vi trenger litt ekstra hjelp for å passere en vanskelig del av spillet er det vår egen sak, og ingen andres.

StarCraft 2.

StarCraft 2-utvikler Blizzard har imidlertid en annen mening. De har en lang historie med å slå ned på juksing i flerspiller, men nå har de også begynt å utestenge folk for å ha jukset i enspillerdelen. Hvis du har måttet ty til jukseprogrammer for å overleve i kampanjen, er det en reell risiko for at du har blitt eller vil bli straffet for det.

Blizzards straffer inkluderer både midlertidig og permanent utestengelse fra Battle.net. Dermed kan du ikke lenger spille spillet du har betalt for.

Et av jukseprogrammene som har ført til utestengelser distribueres av den lovlige siden CheatHappens. Dette nettstedet inneholder alt fra juksekoder lagt inn av utviklerne selv til løsninger, hint og tips.

Redaktøren hos CheatHappens, Chris O'Rorke, er overrasket og skuffet over nyheten:

– Jeg synes ikke det er rettferdig av dem, og jeg vil gå så langt som å sette spørsmålstegn ved om det er lovlig eller ikke. Jeg har full forståelse for at de utestenger folk som jukser i flerspiller, etter som det påvirker flere enn kun den personen som jukser. Men å utestenge folk for å jukse i enspillerdelen er fullstendig latterlig.

Forsvarer politikken

Blizzard forsvarer imidlertid utestengelsen. De påpeker at det som skjer i enspiller påvirker spillernes nettbaserte profil. Det er nemlig ikke mulig å spille StarCraft 2 uten å lage Battle.net-profil på nettet, uansett om man har tenkt å spille online eller ikke.

Du får ikke lov til å jukse i dette spillet.

– Mens et enspillerspill i utgangspunktet ser ut til å kun handle om deg og datamaskinen din, vil dine «achievements» og spillpoeng vektlegges og få prestisje når du spiller online, forklarer en talsperson for Blizzard til CheatHappens.

Dette er en begrunnelse O'Rorke ikke kjøper.

– Hvis «achievements» er så viktige, hvorfor ikke bare skru dem av eller begrense brukerens tilgang til flerspiller? Det finnes ingen god grunn til å fullstendig utestenge noen fra deres lovlig kjøpte spill fordi de jukset i enspiller og på et eller annet tidspunkt kanskje vil spille på nettet. Hvis Blizzard har teknologien til å lukte opp enspillerjuks, så har de utvilsomt også muligheten til å skru av «achievements», slik de gjør når du bruker noen av spillets innebygde juksekoder.

O'Rorke fortsetter med å gi en forklaring på hvorfor folk av og til jukser i enspillerspill:

Les også
Anmeldelse: StarCraft II: Wings of Liberty

– Jeg har vært i denne bransjen i over tretten år, og lært at det er mange grunner til at folk jukser. Noen har tidspress, og vil oppleve hele spillet, så de jukser seg gjennom de vanskeligste delene. Andre er kanskje eldre eller har handicap, eller har rett og slett ikke refleksene til en tolvåring, som noen spill ser ut til å kreve.

Siste fra forsiden