Fra VG Rampelys til forbrukerstoff på Tek.no

VGs Rampelys-avdeling dekker hele kulturfeltet bortsett fra dataspill, som den datterredaksjonen i Tek.no har ansvaret for. – Dataspill er viktig journalistikk, hevder VG-sjef, men kulturkritikken uteblir fra begge plassene.

Randi Elise Midtskog, redaksjonell leder for VG Rampelys.
Annemor Larsen, VG. Montasje: Gamer.no

Den siste tiden har Gamer.no satt fokus på riksmedienes rolle i kulturformidlingen av dataspill, etter at bransjeveteraner som Jon Cato Lorentzen og Rune Fjeld Olsen begge etterlyste en bedre dekning av dataspill som kulturstoff hos landets største redaksjonelle miljøer.

Vi tok kontakt med Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør i VG, for å få svar på hvordan VG selv vurderer sin satsing på dataspill som en del av kulturjournalistikken.

Det vi fikk, var en reise gjennom VGs organisasjonskart.

– Separat redaksjon

Skjermbilde, Tek.no

Håndlykken henviste til Randi Elise Midtskog, redaksjonell leder for Rampelys. Men Midtskog sendte oss videre til leder for Tek.no, Niklas Plikk.

VG skriver nemlig ikke spillsaker under egen byline. Det blir gjort av datterredaksjonen Tek.no.

– Vi er jo helheid av VG, selv om vi er en separat redaksjon, og når det gjelder spill og gaming så er det Tek.no som tar hånd om det meste av gaming-innholdet, forteller Plikk.

Et av spørsmålene vi hadde var hvordan redaksjonene vurderte egen dekning av nettopp dataspill satt opp mot andre kulturuttrykk som film, musikk og TV.

Ettersom VG har delt kulturinnholdet mellom to redaksjoner, svarer Plikk for spillsatsingen.

– Vi har valgt å satse mer på gaming på Tek.no siden i fjor høst, med faste nyhetssaker, tester og meningsinnhold – og ikke minst videoer på sosiale medier.

– Det er spesielt TikTok-satsningen vi er stolte av, fordi vi faktisk når ut til en yngre målgruppe vi ellers ikke treffer. Vi vet at spillstoff er viktig, men for oss handler det også om hvordan vi formidler det. Det hjelper ikke å bare publisere anmeldelser – vi må møte folk der de er. Derfor prøver vi aktivt å bygge en ny og yngre leserbase gjennom spillinnhold, forteller Plikk.

Midtskog skyter inn på vegne av VG Rampelys:

– Når det gjelder dekningen av film, musikk og litteratur så er dette områder som er viktige for Rampelys-dekningen vår, og som vi både dekker med nyhetssaker og med egne anmeldelser på de viktigste titlene.

– Som ellers med journalistikken i VG, må vi også her hver dag gjøre avveininger når vi velger ut hvilke saker vi går for. Vi er for eksempel svært opptatt av om det er saker som kan treffe unge voksne og om det er vesentlige saker som er relevante for VG-publikummet.

Hvorvidt noe publiseres av VG Rampelys eller Tek.no er uvesentlig, da begge deler «er VG», ifølge Midtskog.

– Tek er VG, og vi leverer til saker til samme forside. For Rampelys er det derfor ikke naturlig å skrive om de samme temaene som løses bedre av våre gode kolleger i Tek som kan feltet langt bedre enn oss.

Gjorde endringer etter henvendelse fra Gamer.no

Ny og gammel destinasjon for «VG Spill»»
Skjermbilde VG.no, Tek.no

På forsiden til Norges største avis kan du via VGs Rampelys-fane klikke deg innom følgende underkategorier: Film, bok, musikk, spill og TV.

Samtlige temasider hadde blitt oppdatert i løpet av de siste 24 timene når vi tar kontakt, bortsett fra «Spill».

Faktisk så lå det bare én sak under VGs egen spillkategori i hele 2025; en artikkel om at «Sydney Sweeney fikk rolle i gaming-film».

I løpet av 2024 ble åtte artikler produsert og kategorisert av VG selv til temasiden «Spill».

I korrespondansen med VG stiller Gamer.no spørsmål om hvorfor dataspill tilsynelatende ikke behandles på linje med film, musikk og litteratur i Rampelys-redaksjonen, når innholdskategorien ligger side om side med de andre kulturuttrykkene på VGs egne nettsider.

Midtskog gjentar at fordelingen mellom Rampelys og Tek er kompetansebasert, og at dataspill er en viktig del av VGs journalistikk – men altså gjennom Tek.no.

– Dataspill har en plass hos VG og det er viktig journalistikk som treffer godt i målgrupper vi ellers sliter med å nå. Fordelingen handler om hvor vi har samlet kompetansen blant reporterne, skriver Midtskog.

Dagen etterpå kunne Midtskog fortelle at de hadde endret på Rampelys-menyen. Nå leder VGs temaside «Spill» direkte til Tek.no.

Oppfordrer riksmedier til å følge NRKs eksempel

Rune Fjeld Olsen var tidligere i VG og har nå Norges største folkefinansierte spillredaksjon, Level Up.
Level Up Norge

Rune Fjeld Olsen uttalte til Gamer.no i forrige uke at «det er svært viktig å sette spillopplevelser i en mer generell samfunnskontekst».

Han forstår ikke hvorfor ikke flere riksmedier sidestiller spill i større grad med film, musikk og litteratur.

– Utgangspunktet mitt er at jeg gjerne skulle sett en tyngre og mer spennende dekning av spill generelt fra de store mediene i Norge, en dekning som var mer basert på innsikt og ettertanke enn klikkpotensial. NRK sidestiller spill med andre kulturuttrykk, og jeg forstår ikke helt hvorfor ikke de andre riksmediene gjør det samme.

Medieekspert mener det handler om høyere annonsepriser

Medieekspert Lasse Gimnes
Trond Topstad

Medieanalytiker Lasse Gimnes mener at plasseringen av ulike typer innhold har en sammenheng med hvordan journalistikken finansieres.

– Når VG velger å plassere gamingstoff hos Tek.no i stedet for Rampelys, handler det ikke bare om fagkompetanse.

– Det handler også om at gaming treffer en yngre, urban og kommersielt attraktiv målgruppe. I en slik nisje kan VG ta høyere annonsepriser, samtidig som de bruker VG.no som en trakt for å drive trafikk dit, forteller Gimnes.

Ifølge bransjeveteranen har man de siste årene sett en utvikling mot mer kommersielt drevet journalistikk.

– I løpet av de siste ti årene har vi sett en tydelig dreining i mediebransjen der redaksjonelle satsinger i økende grad styres av hvilke målgrupper som er mest attraktive for annonsørene.

– Det handler mindre om volum, og mer om betalingsvilje og annonseverdi i nisjer med høy troverdighet, sier Gimnes.

Siste fra forsiden